Hlavní obsah

Francouzské kolonizátory porazil jako kapitán, Poláky v Moskvě jako trenér

Moskva

Je to borec tenhle Cissé. Však si také mohli afričtí bubeníci ruce umlátit, jak bušili do bubnů a bubínků na jeho počest. Před šestnácti lety s kapitánskou páskou na rukávě dovedl v Soulu v úvodním duelu MS 2002 Senegal k výhře nad francouzskými mistry světa, v úterním moskevském podvečeru v černém vypasovaném obleku a na míru šité bílé košili porazil jako trenér Poláky.

Foto: Carl Recine, Reuters

Senegalský reprezentant M'Baye Niang obchází v utkání MS polského soupeře Grzegorze Krychowiaka.

Článek
Fotogalerie

„To nelze srovnávat," odmítavě kroutil hlavou, když moskevská partie s polskou družinou skončila a liverpoolský Mané, stejně jako Sané z Hannoveru a vůbec všichni svěřenci se kolem něho shlukli a objímali ho. Za zvuků bubnů a trumpet, to se ví, protože do půl těla vysvlečení a národní barvami zmalovaní hudebníci zažívali extázi.

Afrika také. Senegal přijel po šestnácti letech na mistrovství světa a úvodní duel opět vyhrál. Jako první tým černého kontinentu na ruském šampionátu.

„Tehdy v Koreji jsme měli proti sobě Francouze. Úřadují mistry světa. Kolonizátory Senegalu. My je v naší zemi nezažili, ale rodiče nám o nich vyprávěli," připomínal dvaačtyřicetiletý Aliou Cissé, že motivace týmu, který vedl v Koreji jako kapitán, byla zcela odlišná od mužstva, jež dirigoval v Moskvě od postranní čáry.

Bravurně. Jako hotový virtuos. A to přitom nesbíral trenérské zkušenost v žádném velkém a věhlasném klubu, neboť po skončení hráčské kariéry se nejdřív přišel učit k reprezentační třiadvacítce a po třech letech se ujal áčka.

„Připravil dokonalý plán a my se ho drželi," hlesl Mbaye Niang. který dal Polákům druhý gól.

Kuriózní.

Soupeřem doslova darovaný.

Niang se nejdřív povaloval na smrt zraněný u polské šestnáctky, takže ho odvedli za postranní čáru, jenže on od ní vystartoval jako blesk a potrestal váhavost Bednareka, Krychowiaka a vlastně i gólmana Szczesnyho.

„Tak laciné góly na světové scéně dostávat nemůžeme," mohl si hlavu ukroutit polský kouč Adama Nawalka, protože jeho svěřenci si první branku dali sami. To Cionek byl tím nešťastníkem, který tečoval nepříliš povedenou střelu Gueye do míst, kde ji Szczesny nečekal.

„Když jsem se vracel na trávník, postřehl jsem, že se Poláci chystají zahrát malou domů. Využil jsem toho," smál se senegalský legionář ve službách FC Turín Niang.

Díky jeho trefě slavil Senegal na světovém šampionátu vítězství.

„Slavili jsme ho hlavně proto, že hráči dodrželi taktiku a ovládli emoce. Věděl jsem o dvou herních variantách, které Poláci praktikují, znám dobře Lewandowského. Proto jsem hráče připravil na obě možnosti, s nimiž na nás mohl soupeř vyrukovat. Vyhráli jsme tady v Rusku sice jako první africký tým, ale přijdou i další vítězství mužstev z našeho kontinentu. Podle prvních zápasů na mistrovství se ještě nedá soudit, jak na tom jsou," je si Cissé jistý, že černý kontinent o sobě dá na šampionátu vědět stejně, jako jeho Senegal.

Reklama

Související témata: