Hlavní obsah

Kdyby tu byl Schick, posteskl si Šilhavý nad šancí Havla. Tři stopeři účel splnili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úplně se jí rozpadla obrana, scházel i elitní útočník Patrik Schick. Fotbalovou reprezentaci dusily před důležitým barážovým zápasem ve Švédsku nepříjemné problémy, trenér Jaroslav Šilhavý lepil netradiční základní jedenáctku. Postup do kvalifikačního finále o postup na mistrovství světa proti Polsku národní tým domů nepřivezl, v Solně padl 0:1 až v prodloužení, výkonem ostudu ale neudělal.

Trenér Jaroslav Šilhavý po zápase ve ŠvédskuVideo: FAČR

 
Článek

Stockholm (od našeho zpravodaje) - Běžela poslední minuta avizovaného nastavení základní hrací doby, do švédského pokutového území přilétl centr, náhradník Milan Havel byl ve velmi výhodné palebné pozici úplně sám, jenže balon netrefil vůbec dobře. Dobrá příležitost byla zmařená, i když: kdyby padl gól, zkoumalo by se, zda se Havel neocitl v ofsajdu.

„Kdyby s námi přiletěl Patrik Schick a dostal se do šance jako Milan Havel, asi bychom postoupili," posteskl si trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý. „Samozřejmě že Milan chtěl dát gól, ale tak kvalitní koncovku jako Patrik nemá," dodal.

Schick se nestihl stoprocentně vykurýrovat po problémech s lýtkem. Jan Kuchta, jenž se na hrotu objevil, ale působil svěžím dojmem. Neúnavně pracoval, při každé příležitosti dal švédským obráncům pocítit svou tvrdost, dohrával souboje, dával jim najevo, že je bude otravovat. Gól sice dal, ten však neplatil, protože sudí Michael Oliver viděl sporný zákrok Jakuba Brabce na Victora Lindelöfa jako faul a kolegové od videa mu tenhle verdikt posvětili.

Antonín Barák po baráži ve Švédsku

FAČR

Ještě větší průšvih řešil Šilhavý v obraně. Defenzivní čtyřka, která obstála na mistrovství Evropy, se mu kompletně rozpadla. I proto už dopředu vymyslel strategický tah se třemi stopery. „A myslím, že účel to splnilo," přikývl Šilhavý.

„Trenér to s některými z nás dopředu konzultoval," pověděl záložník Antonín Barák. „Říkal nám, že se jim tahle varianta i vzhledem k absencím jeví jako nejlepší. Všichni jsme s tím souhlasili. Byli jsme na to připravení. Myslím, že to rozestavení bylo dobré. Neodehráli jsme špatný zápas a nemáme se za co stydět. Byli jsme dobře připraveni," doplnil.

„Dlouho jsme se rozmýšleli. Na tohle se musíte sehrát a my měli jen jeden trénink. Byli jsme ale domluvení s klukama, kteří to akceptovali. Vysvětlili jsme jim, proč tak chceme hrát. Soupeř má skvělé útočníky, pořád se cpal do středu pole. I vzhledem k absencím na krajích jsme chtěli mít ve středu obrany tři stopery," vysvětloval Šilhavý, proč vedle sebe postavil Davida Zimu, Brabce a Tomáše Holeše.

„Trochu nás tím zaskočili, malé překvapení to bylo, ale nakonec to jejich hru moc neovlivnilo," prohodil ke strategii soupeře kouč Švédů Janne Andersson.

Plán se dlouho dařil, kvalita českého výkonu šla dolů po střídáních. Ta musela přijít, třeba krajní hráči Lukáš Masopust a Jakub Jankto už měli křeče. „Je pravda, že jsme potom neudrželi balon vepředu. Bojovalo se, pracovalo se, to ano, chyběla však kvalita," přiznal Šilhavý.

„Ale naši kluci jsou skvělými hráči, dokázali to. Kdybychom nepodali tak skvělý výkon, měli bychom tu malé šance," připojil Šilhavý.

„Hráli dobře. Děkuji českému týmu za korektní zápas i českým fanouškům za to, jak přispěli k atmosféře utkání," podotkl Andersson.

Reklama