Hlavní obsah

Kouč Belgie smekl před Čechy. Můžou postoupit na MS

Praha

Šest let už Belgičané v kvalifikačních zápasech o postup na mistrovství světa a Evropy na soupeřově půdě neprohráli. V bojích o účast na světovém šampionátu nenašli venku přemožitele už pomalu tucet sezon. Trochu pikantní, že poslední porážka Rudých ďáblů se zrodila na trávníku jednoho ze soupeřů, kterého mají zase ve skupině, v níž jde o účast na MS 2022 v Kataru. Paradoxně to bylo Estonsko, které 14. října 2009 Belgičany vedené tehdy věhlasným koučem Dickem Advocaatem porazilo v Tallinnu 2:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Belgie Roberto Martínez během utkání kvalifikace MS 2022 s Českou republikou.

Článek
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie

Po dvanácti letech nescházelo mnoho, aby Rudí ďáblové padli zase. V sobotní kvalifikační konfrontaci s českým týmem měli v závěru zápasu skutečně namále.

„Důležité je urvat bod, i když nehrajete dobře," viditelně si oddechl španělský kouč ve službách belgické reprezentace Roberto Martínez, když skotský sudí Collum utkání v Edenu ukončil.

Jsem hrdý na svoje mužstvo, řekl po remíze s Belgií Jaroslav Šilhavý

Sport.cz, FAČR

„Udělali jsme příliš mnoho chyb, nebyli jsme zcela ve své kůži," přiznával, že si závěr střetnutí protrpěl. Vždyť co scházelo, aby Šilhavého tým strhnul v nervy drásajícím závěru vítězství na svou stranu a soupeře figurujícího na první příčce světového žebříku porazil?!

Provodovi se k tomu příležitost nabízela, ale možnost stát s belgickým katem prováhal. Bořilova střela trefila břevno, Masopustova rána byla málo razantní, než aby ji gólman kvalit Courtoise nezkrotil... A když se ve čtvrté minutě i on po míči z hlavy Součka jen ohlížel, stačil balon vyhlavičkovat Alderweireld.

„Češi nás velice dobře napadali a nebylo snadné reagovat na jejich hodně vysunutý presink. Dávali do hry spoustu sil a energie, hráli kompaktně a hodně dynamicky, potvrdili, co jsme o nich věděli. Je to mužstvo, které může postoupit na mistrovství světa," skládal sedmačtyřicetiletý Španěl české reprezentaci komplimenty, jimiž nešetřil ani před zápasem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Tomáš Holeš a Kevin De Bruyne z Belgie během utkání kvalifikace MS 2022 dv Kataru.

„Na hru Čechů se velice dobře dívá. Na jejich secvičené rohové kopy a standardní situace, v nichž jsou velmi silní, rovněž."

Martínez zároveň přiznal, že výkon jeho týmu naopak nenaplnil představy, které o kvalifikačním vystoupení v Praze měl.

„Neukázali jsme naše pravé já. Ale když nehrajete na úrovni, na které jste schopni hrát, musíte prokázat jiné atributy a vlastnosti. To se nám podařilo... Až na inkasovaný gól, kdy jsme nechali soupeři hodně prostoru, jsme dobře bránili, na obdrženou branku jsme rychle zareagovali, a hlavně jsme ukázali velkou odolnost," pochvaloval si trenér Martínez, že pod jeho vedením belgická reprezentace ještě ani jeden kvalifikační zápas neprohrála, což platí i po utkání v Praze.

„Potřebovali jsme podobný zápas, bylo důležité podstoupit takovou zkoušku dva měsíce před evropským šampionátem, protože nám přinesla důležité informace. Vím, že se musíme zlepšit."

Trenéři mi říkali, abych v zápasech víc střílel, tak jsem je poslechl, smál se Lukáš Provod

Sport.cz, FAČR

Reklama

Související témata: