Hlavní obsah

Mbappé díky týmu předvedl veškeré své umění, prohlásil trenér Deschamps

Útočník Kylian Mbappé nadchl svým výkonem v sobotním utkání proti Kazachstánu trenéra francouzské fotbalové reprezentace Didiera Deschampse. Čtyřmi góly a asistencí se podílel na drtivé výhře 8:0 a postupu na mistrovství světa 2022 v Kataru. Podle Deschampse díky celému týmu hvězda Paris St. Germain předvedla své umění. Mbappé si jako teprve dvanáctý hráč v historii vysloužil od deníku L'Equipe nejvyšší známku deset.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Francouzský útočník Kylian Mbappé (vpravo) kouče Didiera Deschampse (vlevo) svým výkonem potěšil.

Článek

Dvaadvacetiletý Mbappé na domovském stadionu v Parku princů dal hattrick v rozmezí šesté až 32. minuty. Po změně stran si připsal nahrávku u jedné ze dvou tref Karima Benzemy. Další zásahy domácích přidali Adrien Rabiot a Antoine Griezmann, jemuž Mbappé přenechal exekuci pokutového kopu. Mbappé pak stanovil konečné skóre.

"Co do efektivity prožil krásný večer. Umí dávat góly. Dokonce se zlepšuje i ve hře hlavou. Uvažuje jako perfekcionista. Vším, co dělá, přivádí soupeře k šílenství. Díky týmu předvedl veškeré své umění a momentální formu. Nechal Antoinea kopat penaltu, jinak by dal pět gólů. Byl hodně na míči," citoval Deschampse deník Le Parisien. "Vždycky měl na hřišti svobodu. Také bránil, když bylo potřeba. Dokáže všechno."

Úřadující mistři světa a vítězové druhého ročníku Ligy národů mají ve skupině D nedostižný čtyřbodový náskok před Finskem. Právě v Helsinkách zakončí ve středu kvalifikační boje. "Je to úspěch. Na hřišti panovala krásná atmosféra ve spojení s diváky. Zní to jako dokonalý večer. Kazachstán předtím moc neinkasoval. Hráli jsme tak dobře, že si to vytrpěli," uvedl kouč.

"Les Bleus" se představí na čtrnáctém velkém turnaji v řadě. Deschamps povede Francii na pátém z nich. "Jsem hrdý na hráče. Mají talent i správný přístup. Děláme věci správně a pořád patříme mezi nejlepší mužstva," konstatoval Deschamps, který jako kapitán dovedl tým k triumfu na mistrovství světa 1998 a o dva roky později i na Euru.

Paříž si v sobotu připomněla šest let od teroristických útoků. "Nemůžeme zapomenout. Je to nesmazatelná skvrna, ještě větší pro rodiny. Ať už se to neopakuje. Je naší povinností si to pamatovat. La Marseillaise byla úchvatná," řekl kouč.

Reklama

Související témata: