Hlavní obsah

Rusko se odvolalo k soudu v Lausanne. Bude se hrát baráž o Katar až v červnu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco formát baráže o postup na světový šampionát v Kataru 2022 se v „české větvi“ dál halí do mlhavé nejistoty, neboť FIFA avizovaný verdikt odložila, jedno je jisté - Rusko se k Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) nakonec přece jen odvolalo. Ještě v pondělí tiskové oddělení CAS informovalo, že do Lausanne oficiální stanovisko Ruské fotbalové unie proti rozhodnutí FIFA a UEFA pozastavit ruským klubovým a reprezentačním celkům účast v mezinárodních soutěžích nedorazilo.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a prezident FIFA Gianni Infantino s trofejí pro mistra světa během MS v Rusku 2018.

Článek

„V rámci jedné žaloby proti dvěma organizacím požadujeme obnovení účasti všech ženských a mužských národních týmů Ruska ve všech typech soutěží a turnajů, kterých se zúčastnily, včetně kvalifikace o účast na mistrovství světa v Kataru, jakož i náhradu škody, pokud zjistíme, že k ní došlo," praví se v prohlášení.

Vedení ruského fotbalu argumentuje tím, že mu nebylo poskytnuto právo prezentovat své stanovisko a že FIFA a UEFA při rozhodování nezohlednily žádné další možné varianty, nehledě na to, že rozhodnutí nemá žádný právní základ.

„Vedení našeho fotbalu jedná naprosto správně. Musíme se postavit za svá práva. Šance jsou malé, ale existují. Problémem je nedostatek času, protože termíny play off se blíží. Nezapomínejme, že CAS je byrokratickou organizací a je nepravděpodobné, že rozhodne do dvou týdnů," citují ruská média někdejšího generálního sekretáře Ruské fotbalové unie Anatolije Vorobjeva.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Zleva prezident FIFA Gianni Infantino a ruský prezident Vladimir Putin na kongresu FIFA  v Moskvě.

„S největší pravděpodobností není šance, že by CAS rozhodl před kvalifikačním zápasem s ruskou reprezentací. Ale jde o další budoucnost - o Ligu národů, evropské poháry. A za to je třeba bojovat," nechal se slyšet pro Sport24 Vorobjev.

Značně skeptický k účasti v baráži je i trenér ruské fotbalové reprezentace Valerij Karpin. „Když vidím, co se nyní děje ve světě, máme velmi malou naději. Je to ovšem názor můj, nikoli Ruské fotbalové unie. Dalo by se to nazvat hledáním naděje v bezvýchodné situaci."

Baráž o účast na MS 2022 by měla zažít 24. března semifinalovými zápasy Rusko - Polsko a Švédsko - Česká republika, o čtyři dny později mělo být na programu finále, které mělo rozhodnout o postupujícím celku.

Poláci ovšem po ruském vpádu na Ukrajinu oznámili, že proti ruské reprezentaci v žádném případě nenastoupí, Švédové se k nim přidali a následně stejné stanovisko odsouhlasilo i vedení českého fotbalu. Podobný postoj zaujaly i další národní federace a svazy v čele s Anglií. FIFA a UEFA poté rozhodla o pozastavení účinkování ruských klubových a reprezentačních celků v soutěžích, které tyto organizace řídí.

Nyní podle důvěryhodných zdrojů z FIFA uvažuje prezident federace Gianni Infantino a generalita světového fotbalu s ním, že by barážová střetnutí mohla být odložena na červen. Stejně tak by měla být na červen odložena i semifinálová střetnutí mezi Skotskem a Ukrajinou a Walesem a Rakouskem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý ozmámí nominaci na zápas ve Švédsku v úterý.

Vedení FIFA podle informací Interia Sport údajně počítá s tím, že do června by mohla válka na Ukrajině skončit a poté by nic nemělo bránit, aby se baráž odehrála podle původního scénáře.

Česká reprezentace ovšem dál počítá s tím, že 24. března nastoupí v Solně proti domácímu Švédsku. Trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý se proto chystá příští úterý oznámit nominaci na barážové střetnutí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články