Hlavní obsah

Souček: Hrajeme o největší úspěch v reprezentační kariéře. Snad si sem Holeš přenese fantastickou formu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako kapitán povede české fotbalisty do barážové bitvy o mistrovství světa se Švédy. Záložník Tomáš Souček cítí, že před národním týmem stojí obří výzva. „Půjdeme za společným cílem,“ slíbil před zápasem v nabité Friends Areně v Solně. Mladším spoluhráčům se bude snažit pomoct.

Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Souček před baráží ve ŠvédskuVideo: FAČR

 
Článek

Solna (od našeho zpravodaje) - „Ale na hřišti se budu snažit odvádět stejnou práci. Na maximum," dodala opora z West Hamu.

Čeká vás nejdůležitějších pět dní v reprezentační kariéře? Hrajete se Švédy, když je porazíte, utkáte se o místo na mistrovství světa s Poláky.

Všichni víme, co tyhle dny v našich životech znamenají. Po šestnácti letech se můžeme probojovat na mistrovství světa. Koncentrujeme se, co to jde. Hrál jsem na EURO, zažil jsem na něm úspěch, ale světový šampionát je jiný level. Kdyby se to zvládlo, byl by to pro mě největší úspěch v reprezentační kariéře.

Máte ale hodně zraněných hráčů. Budete muset kvůli řadě absencí uzpůsobit vaši hru?

Každý hráč, který chybí, je ztrátou. To všichni víme, takový je ale fotbal, nemůžeme na to myslet. Všichni jsme dostali pozvánku po právu. Věřím, že jsme všichni připravení a odhodlaní jít do zítřejšího zápasu.

Cítíte jako kapitán větší zodpovědnost?

Zodpovědnost cítím stejnou od prvního startu za reprezentaci. Vždy budu dělat maximum pro nároďák. Když jsem převzal pásku, zůstalo to stejné. Mladším hráčům budu chtít pomoct, něco jim říct, aby se cítili komfortně. Ale na hřišti se budu snažit odvádět stejnou práci. Na maximum.

Byl byste raději, kdyby hrál Tomáš Holeš vedle vás ve středu zálohy, nebo za vámi na pozici stopera?

Nechci to komentovat. Ale Holi je ve fantastické formě ze Slavie a doufám, že si ji přenese i sem.

Jak velkou komplikací je, že obrana bude hrát v úplně novém složení?

Každá ztráta je ztráta. Ale na tréninku jsme si něco ukázali, koukali jsme na video. Důležitá bude komunikace. Obrana a celý tým budou spolupracovat, potáhneme za jeden provaz a půjdeme za společným cílem.

Švédům bude chybět vykartovaný Zlatan Ibrahimovic. Je to pro vás výhoda?

Zlatan je jeden z nejlepších útočníků za posledních dvacet let, hodně ho uznávám na hřišti i mimo něj. Je to velká persona celého Švédska. Je to pro ně ztráta, takový hráč by chyběl každému. Budeme se soustředit na ostatní, ale teď se koncentrujeme hlavně sami na sebe.

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý před baráží ve Švédsku

FAČR

Jak moc se vám zkomplikoval program tím, že jste přiletěli do Švédska až ve středu?

Jistě narážíte na problém s letadlem. Museli jsme odletět o den později, tak jen doufám, že se bude opakovat historie z mistrovství Evropy. Tehdy se nám stal před cestou do Budapešti na osmifinále stejný problém a pak jsme Nizozemce porazili. Jestli to bude takhle, budu jen rád. Jsme po všech stránkách připravení.

Z anglické Premier League znáte ze švédských například hráčů Dejana Kulusevského z Tottenhamu či Victora Lindelöfa z Manchesteru United. Co o nich soudíte?

Kulusevského si dobře pamatuji z nedělního zápasu (West Ham prohrál na Tottenhamu 1:3). V Premier League mají Švédové i další hráče, obecně disponují mnoha hráči z top lig. Kluby teď ale neřeším, soustředím se na reprezentaci. Doufám, že ukážeme, že umíme bojovat za náš národ.

Postoupí čeští fotbalisté v baráži o MS přes Švédsko?
ano
33,4 %
ne
66,6 %
Celkem hlasovalo 4865 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články