Hlavní obsah

Češi by v Kataru ostudu neudělali, tvrdí expert. Na MS nás dovedou jen změny, oponuje legenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mistrovství světa v Kataru už je minulostí, fotbaloví fanoušci ale o šampionátu dál diskutují. V Česku třeba o tom, jak by si vedl tým kouče Šilhavého na MS, pokud by se tam probojoval. Novinář Jiří Lizec v pořadu Přímák EXTRA prozradil, že by Češi mohli bojovat i o druhé místo v základní skupině, byť by záleželo na losu. Druhý z hostů ve studiu Karel Poborský, vicemistr Evropy 1996 to tak růžově nevidí.

Jak by česká fotbalová reprezentace dopadla na MS v Kataru? Příspěvek z pořadu Přímák EXTRAVideo: Sport.cz

 
Článek

Čeští fotbalisté se v kvalifikaci neprokousali před Belgii a Wales, tedy mužstva, která dohrála na světovém šampionátu už v základní skupině. „Na druhou stranu, se Švýcary jsme v Lize národů hrály vyrovnané zápasy a ti ze skupiny postoupili," upozorňuje Lizec.

Domnívá se, že by Šilhavého tým ostudu neudělal. „V plné síle, kdyby byly opory zdravé, tak by třetí místo ve skupině uhrát mohla a pokud by nám přálo i štěstí na los, tak by bojovala i o druhé místo. Kdyby z prvního koše dostala Francii, bylo by to těžké. Ale mít štěstí Nizozemců, kteří dostali Katar, vypadalo by to hned jinak," dodává.

Mistrovství světa ve fotbale ukázalo nový trend. Příspěvek z pořadu Přímák EXTRA.Video: Sport.cz

Karel Poborský se snažil na dané téma pohlížet po svém. „Jestli chceme uspět, musíme začít vychovávat atletické a dynamické hráče. To se nám dlouhodobě nedaří. Česká liga je pomalá, takticky vedená, atletických hráčů tam moc nevidím. My hrajeme spíš házenou, kdy je cílem hlavně neprohrát," říká kriticky s tím, že na mistrovství světa viděl v podání týmů úplný opak. „Týmy šly vyhrát."

Legendární záložník zdůrazňuje, že nejde o negativní atak směrem k českému fotbalu, spíš o radu, jakým směrem se musí fotbal v tuzemsku vydat. „Kdo je střízlivý a myslí to s fotbalem dobře, tak to musí vidět," myslí si.

Česká nátura podle něj však svádí k tomu, že týmy spíš svedou neúspěch na smůlu či verdikty sudího. „Trendem je vychovávat individuality na jednotlivé posty a pak dělat týmovost. My od malých dětí děláme taktiku. Přitom každý hráč je unikát, až poté je tam týmovost," dodává.

Reklama