Hlavní obsah

KATARSKÝ ZÁPISNÍK: Miliony za espézetku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalové mistrovství světa v Kataru. Kritizované, v netradičním termínu, přesto slibující nevšední zážitky a skvělou podívanou se světovými hráči v nejlepší formě. Reportér Robert Neumann sleduje šampionát přímo v Dauhá a své dojmy čtenářům Sport.cz přináší ve svém zápisníku.

Z přístavu v Dauhá je ideální výhled na mrakodrapy v centru města.

Článek

„Zase jsem o něco chytřejší. Lidé po celém světě ukládají peníze například do cenných kovů, do obrazů. V Kataru jsem zjistil, že místní vkládají finance mimo jiné i do výjimečných poznávacích značek. Jednou za čas se v zemi konají aukce, kde lze vysněnou espézetku vydražit. Jak celý proces funguje?

Naprosto jednoduše. Stačí si stáhnou aplikaci Metrash a zaregistrovat si v ní svoje auta. Ministerstvo dopravy jednou za čas na webu vypíše aukci a oznámí, jaké značky se budou dražit. Obvykle jde o vyšší čísla, šestimístná. Ale výjimečná, dobře zapamatovatelná.

Foto: Robert Neumann, Sport.cz

V Kataru jsou SPZ hodně ceněným zbožím.

Dražby se mohou zúčastnit také cizinci, kteří v Kataru pracují. Depozit je ve výši 5 tisíc riálů (přes 30 tisíc korun). Vyvolávací cena? V přepočtu 650 tisíc korun. Rekordní částka, za kterou byla kdy v Kataru vydražena espézetka, jsou 2 miliony riálů. Ano, 13 milionů korun.

V Kataru platí, že čím nižší číslo, tím je cennější. Pokud na silnici potkáte auto s třímístným číslem (dvoumístná se nevydávají), jde určitě o Katařana, který má hodně peněz. Třímístná se dědí nebo věnují. Otcové je například darují synům k ukončení vysoké školy nebo jako svatební dar. Značka prostě ukazuje status. Výjimečné značky mají zákonitě bohatší rodiny. Mají jimi opatřena auta, v nichž jezdí například na výstavy šperků, na veletrhy. Když majitelé těchto značek míjejí na dálnici radary, nemají ve zvyku přibrzdit. Prostě na to mají.

Značky lze také prodat (od čtyřmístných výš). Bývá tedy v Kataru obvyklé, že majitelé výjimečných značek přeprodávají ojetá auta separátně od značek. Za espézetku totiž dostanou mnohonásobně víc. Čtyřmístná značka se dá prý v Kataru sehnat od 350 tisíc korun.

Draží se tu ale také telefonní čísla. Nejdražší telefonní číslo, které bylo v Kataru vydražené, byly samé šestky. Cena? Deset milionů riálů, tedy 65 milionů korun. Ale pozor. Výtěžky z těchto aukcí nejdou za vládou, nýbrž na charitu..."

Reklama