Hlavní obsah

KATARSKÝ ZÁPISNÍK: Velbloudi jako v bavlnce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalové mistrovství světa v Kataru. Kritizované, v netradičním termínu, přesto slibující nevšední zážitky a skvělou podívanou se světovými hráči v nejlepší formě. Reportér Robert Neumann sleduje šampionát přímo v Dauhá a své dojmy čtenářům Sport.cz přináší ve svém zápisníku.

Z přístavu v Dauhá je ideální výhled na mrakodrapy v centru města.

Článek
Fotogalerie

Katar (Od našeho zvláštního zpravodaje) - "Během fotbalového mistrovství světa je vyhlášená stopka na jiné sportovní nebo kulturní akce. Bohužel i na závody velbloudů, na které jsem se chtěl podívat. Když mi o nich místní lidé vyprávěli a svěřovali své zážitky, mrzí mě to o to víc.

„Velbloudí závody jsou v Kataru nesmírně populární. Zvíře má na hrbu připevněnou krabičku, jakéhosi robota na dálkové ovládání. Dokonce s bičíkem. Majitelé ho ovládají ze svých aut, kterými kopírují závodní dráhu. Nebo na velblouda křičí do vysílačky a zvíře slyší pokyny z reproduktoru, umístěného na hřbetě. Evropanům tohle přijde bláznivé, ale pro Katařany je to velký koníček," řekl mi jeden ze členů česko-slovenské komunity v zemi Perského zálivu.

Dostihy jsou tradiční beduínskou tradicí, kterou v Kataru drží. V posledních letech bývají také bitvami o prestiž mezi zámožnými šejky. Závodí se výhradně v pátek, což je pro Katarce jako pro Čechy sobota.

Sezona trvá od září do konce března, na dostihy chodí průměrně pět tisíc diváků. Výhry pro vítěze nejprestižnějších klání nejsou vůbec nezajímavé - například v uplynulém roce vítěz získal luxusní offroad v hodnotě několika milionů korun.

Majitelé velbloudů se o své svěřence pečlivě starají, mají pro ně v poušti dokonce vybudované bazény, aby velbloudi ulevili unaveným svalům. A byli co nejlépe nachystáni na další dostih.

Takže už ani nepřekvapení, že velbloudi mají v Kataru také svoje nemocnice. Tak, jako je mají sokoli. A za kolik lze dostihového velblouda pořídit? Ceny jsou astronomické. Za šampiony jsou šejkové ochotní zaplatit klidně 5 milionů dolarů (přibližně 120 milionů korun)."

Reklama