Hlavní obsah

Lewandowski promarnil šanci splnit si velký sen. Kouč s ním soucítil

Z penalty na jaře rozhodl v play off proti Švédsku o účasti Polska na MS v Kataru, tam ovšem pokutový kop v prvním zápase kapitán a vyhlášený kanonýr Robert Lewandowski trestuhodně zahodil. A s ním i splnění svého velkého snu. Polsko remizovalo s Mexikem bez branek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Mexiko - PolskoVideo: Česká televize

 
Článek

Ve fotbale dosáhl Lewandowski téměř na vše. Jen branka ze světového šampionátu mu ještě v bohaté sbírce chybí, před čtyřmi lety v Rusku za tři utkání neskóroval. „Vstřelit gól na mistrovství světa je můj obrovský sen. Udělám všechno pro to, aby se mi splnil v Kataru," hlásil už před startem turnaje.

A hned proti Mexiku byl tak blízko! Deset minut po pauze ho ve vápně fauloval Moreno a sudí po konzultaci s VAR nařídil penaltu. A v této činnosti je hvězda Barcelony s téměř devadesátiprocentní úspěšností opravdovým mistrem. 34letý ostrostřelec jich dosud ve své kariéře proměnil 71. Nedal jen 8. Proti „El Tri" teď přidal v 58. minutě devátý nezdar.

„Nezlobím se na něj. Na včerejším tréninku jsme penalty trénovali a proměnil každou. Tohle se někdy ve fotbale stává. Ani ti největší hráči nedali penaltu. Zico, Sócrates, Platini, Maradona a další. Je to však velká škoda. Vím, jak moc chce Robert na mistrovství světa vstřelit gól. Není to pro něj jednoduché," připustil kouč Polska Czeslaw Michniewicz. „Řekl jsem mu, že s ním soucítím. Vím, jak se jako kapitán cítí, když nedá penaltu a zápas neskončí výhrou. Byl kvůli tomu plný emocí," dodal.

Jako by na historicky nejlepšího střelce polské reprezentace za bezbrankového stavu dolehla nervozita. Než se rychle rozběhl, zhluboka se nadechl a vydechl. Zkušený gólman Guillermo Ochoa však jeho nevýraznou střelu pravačkou ke své levé tyči vyrazil. Rodák z Varšavy se hned zklamaně chytil za hlavu.

„Tento týden jsme se na to připravovali a nikdy nevíte, jakou stranu si Lewandowski vybere. Jsem šťastný, že jsem jeho střelu chytil," radoval se zkušený brankář, který tak zachránil akcie jinak aktivnějšího Mexika.

Polsko je prvním týmem v historii, který na MS neproměnil tři penalty v řadě (1978, 2002 a 2022). Plichta tak ještě více zamotala situaci ve skupině C, které po prvním kole překvapivě vládne Saudské Arábie, kdežto Argentina je poslední.

Reklama