Hlavní obsah

Podle Fouska na MS v Kataru vyhrál fotbal, osobně se chystá na finále

Předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek se na mistrovství světa v Kataru zúčastnil zahajovacího zápasu a vyrazí i na finále. Šampionát označil za dramatický, kvalitní a také velmi dobře zorganizovaný. Po všech kontroverzích, které turnaj v Kataru vzbuzoval, podle něj zvítězil fotbal. Přál by si, aby zlato získal evropský tým, nejvíce věří Francii a Portugalsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Fousek na archivním snímku.

Článek

"Mistrovství je nesmírně dramatické, je tam spousta vynikajících zápasů. Musím říct, že jak jsem se toho zatím zúčastnil, tak mistrovství je velmi dobře zorganizováno. Ono to bylo považované za nevýhodu, ale já myslím, že je to výhoda, že tam odpadá daleké cestování. Všechny ty záležitosti jsou na několika desítkách kilometrů," řekl Fousek na tiskové konferenci po jednání výkonného výboru FAČR.

Průběh turnaje podle něj ukazuje, že Katar nebyl špatnou volbou. "Opadly už takové ty počáteční kritické momenty, že se spekulovalo o lidských právech, úmrtích dělníků při výstavbě stadionů, duhových páskách. Včetně toho, jak byl Katar vybrán jako pořadatel mistrovství. Pokud se tím chtěl někdo zabývat, měly být tyto záležitosti, které přímo nesouvisejí s fotbalem, nastoleny mnohem dříve. Pořadatel byl vybírán v roce 2010. Tehdy vybíral pořadatele výkonný výbor, dnes už ho vybírá kongres, což je všech 211 členských svazů," poznamenal Fousek.

"Reakce některých svazů a reprezentací před zahájením úplně nesouvisely s fotbalem, akcelerovaly v době projevu předsedy FIFA Infantina. Po emocionálním úvodu se všechny ty věci, které tolik nesouvisejí s fotbalem, vyřešily. Teď všichni sledují mistrovství světa bez nějakých otřesů. Nakonec to dění jednoznačně potvrzuje, že vyhrál fotbal," doplnil Fousek.

Ocenil, jak se reprezentační fotbal vyrovnává. "Vidíme, že Evropa si zachovává svoje výsadní postavení, ale ostatní světadíly se neustále zlepšují. Nebavme se o Brazílii a Argentině, ale vidíme, že africká a asijská mužstva dělají neuvěřitelný pokrok. Koneckonců Maroko postoupilo do čtvrtfinále," připomněl Fousek.

"V závěru budu samozřejmě držet palce Evropanům, přeju si, aby to vyhrálo evropské mužstvo. Nechci nikoho podceňovat, ale asi bych malinko favorizoval Francii a Portugalsko," doplnil Fousek.

Finále na stadionu v Lusailu příští neděli bude sledovat osobně. "Při příležitosti zahajovacího zápasu byl summit FIFA, toho jsme se zúčastnili. Finále se zúčastním na pozvání FIFA stejně jako ostatní předsedové všech členských asociací ve FIFA," podotkl Fousek.

Šampionát se poprvé v historii nehraje v létě, ale až na konci podzimní části sezony. "Byly s tím obrovské problémy. Přerušily se ligy, evropské poháry musely upravit kalendáře. Je to velký nezvyk. Určité negativum bylo, že reprezentace do toho vstupovaly v podstatě z chodu. Nebyly žádné tréninkové kempy," řekl Fousek.

"Na druhou stranu čím dál víc slyším názory, že jsou to pravé fotbalové Vánoce. Že je to bezva, že si to divák v tomhle období může užít. Musíme vzít ale v úvahu, že se to pravidlem nestane. Termín červen, červenec zůstane do budoucna zachován," doplnil Fousek.

Líbí se mu, že rozhodčí na šampionátu nastavují více času než dříve. "Postavil bych se za trenéry, kteří ještě předtím, než nastalo tohle mistrovství světa, říkali, ať se počítá s tím, že se bude hrát 95 nebo 100 minut. Je to určité novum a chápu, že celé řadě lidí se to nemusí líbit. Mně se to ale líbí," dodal Fousek.

Reklama