Hlavní obsah

Představení skupiny H: Neklid kolem Ronalda a Sona, poslední bál El Pistolera a šance na odvetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sport.cz zakončuje seriál, v němž představoval všechny skupiny nadcházejícího mistrovství světa ve fotbale. Poslední skupinu H tvoří Portugalsko, Uruguay, Jižní Korea a Ghana.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Cristiano Ronaldo z Portugalska během utkání Ligy národů proti České republice.

Článek

Portugalsko dumá nad vlivem Ronalda

Jak ovlivní Portugalce čerstvý a hodně třaskavý mediální výstup jejich ikonického kapitána Cristiana Ronalda, který se v rozhovoru pro Talk TV ostře navezl do trenéra Manchesteru United Erika ten Haga a celého klubu? Je logické, že v kabině tohle téma rezonuje, zvlášť když v ní sedí i další hráč United Bruno Fernandes, jenž se, jak je vidět na videu na sociálních sítích, s Ronaldem dost chladně pozdravil, což rozproudilo nejrůznější reakce.

Kolem Portugalců panuje kvůli fenomenální značce CR7 neklid. „Totální a absolutní soustředění na práci v národním týmu. Sjednocená skupina směřující k jedinému cíli: naplnit sen všech Portugalců," přesvědčoval Ronaldo na sociálních sítích, že je vše v pořádku.

Portugalsko
Účast na MS: 8x
Největší úspěch: mistr Evropy (2016), bronz na MS (1966)
Cesta na MS: 2. místo v kvalifikační skupině s jednou porážkou a postup z baráže přes Turecko a Severní Makedonii
Trenér: Fernando Santos (68)
Nejlepší střelec v kvalifikaci: Cristiano Ronaldo (Manchester United, 6 gólů)
Osobnosti týmu: Cristiano Ronaldo (Manchester United, útočník), Bruno Fernandes (Manchester United, záložník), Rúben Dias (Manchester City, obránce)
Pořadí na žebříčku FIFA: 9. místo

Opravdu? Historicky suverénně nejlepší střelec země z Pyrenejského poloostrova se propírá neustále, v poslední době však jízlivěji a tvrději, než bylo obvyklé. Poprvé se totiž výrazně zpochybňuje, zda by měl sedmatřicetiletý šutér ještě v nominaci vůbec figurovat. V Portugalsku se rozebírá, že Ronaldo ztrácí vliv na hru týmu, tamní sportovní deník A Bola nedávno přišel na titulní straně se vzkazem: „Méně Ronalda, více Portugalska."

Spekuluje se o tom, že slovo hráčské legendy je v kabině silnější než trenéra Fernanda Santose. „Portugalská federace nikdy nepřiznala, že by s Cristianem zacházela speciálně, ale náznaky jsme k tomu měli," prohlásil pro BBC Antonio Tadeia, dlouholetý komentátor portugalské televizní stanice RTP.

„Věřím, že většina portugalských fanoušků bere Ronalda pořád jako nejlepšího fotbalistu světa, ale významná část jeho postavení zpochybňuje. Mnoho lidí si myslí, že hraje tak, jak chce, a také vznikla představa, že Cristiano má moc nad Santosem, který dělá to, co Cristiano chce," popsal Tadeia vnímání Portugalců.

Když má mluvit někdo z týmu, Ronalda obdivuje. „Pokud máte v týmu hráče, jako je Cristiano, je naprosto přirozené, že na něj občas hrajete. Víte totiž, že je to muž, který vás dokáže třeba v posledních minutách dotáhnout k vítězství," konstatoval nedávno další člen úderné ofenzivní letky Portugalců Bernardo Silva.

Co nabídne Sport.cz během MS ve fotbale?Video: Sport.cz

Ronaldo nasázel za Portugalsko 117 gólů v 191 zápasech, pod jeho velením dokráčelo k vytoužené trofeji. V roce 2016 ovládlo mistrovství Evropy, byť největší hvězda se brzy zranila a pak spoluhráče burcovala (koučovala) z lavičky. Země, kterou předtím proslavil Eusébio, má zajímavou generaci hráčů. A taky pořád Ronalda. Ten ji může spasit i rozložit.

Ještě jeden bál pro El Pistolera. Bude zase kousat?

Trenér Diego Alonso očima přejede mapu Uruguaye a namíří ukazováček k městu Salto. Střih. Mladá dvojice sedí na lavičce, popíjí kávu a společně zvedne dres se jmenovkou L. SUÁREZ. Scéna z povedeného videa s představením uruguayské nominace pobavila celou fotbalovou planetu. Luis Suárez je držák, v pětatřiceti poletí na svoje čtvrté mistrovství světa.

Nikdy s ním nebyla nuda. Odjakživa střílel moře gólů, ale taky platil za vykutáleného provokatéra. El Pistolero, kanibal i něžný rošťák. V Kataru se od něj znovu čekají velké věci, nikdo jiný v nebesky modrém uruguayském dresu nenastřílel víc gólů než on (68).

Uruguay
Účast na MS: 14x
Největší úspěch: mistr světa (1930, 1950)
Cesta na MS: 3. místo v kvalifikační skupině se šesti porážkami
Trenér: Diego Alonso (47 let)
Nejlepší střelec v kvalifikaci: Luis Suárez (Nacional, 8 gólů)
Osobnosti týmu: Darwin Núñez (Liverpool, útočník), Luis Suárez (Nacional, útočník), Federico Valverde (Real Madrid, záložník)
Pořadí na žebříčku FIFA: 14. místo

Na šampionát poprvé vyráží z rodné země: po letním odchodu z Atlétika Madrid se zastavil v Nacionalu Montevideo, kde před lety nakoukl do velkého fotbalu, a pomohl k ligovému titulu číslo 49. „Děkuju fanouškům i lidem v klubu za lásku, kterou mě zahrnuli. Slova na moji vděčnost nestačí," vyznal se po euforickém křepčení s trofejí.

V Evropě hrál šestnáct let, tleskalo se mu v Liverpoolu či v Barceloně, a chtěl tam hrát dál. „Jenže na jaře se mnou v Atlétiku nikdo nemluvil. Ani Cholo," smutně zmínil trenéra Diega Simeoneho. Po derniéře v pruhovaném dresu Atlétika se na lavičce rozplakal.

O volného Suáreze se zajímaly Ajax, Inter Milán či Sevilla, ale nakonec se vrátil do Uruguaye. A vy už víte, že jeho krátká mise skončila happy endem. Dvě z podzimních osmi tref si schoval na rozhodující bitvu o titul s Liverpoolem, víc než sto let starým klubem z Montevidea.

„Udělal jsem dobře, že jsem se vrátil domů. Moc jsem si to užil. Slavit titul s rodinou a blízkými je prostě k nezaplacení," líčil během dlouhých oslav. Spekuluje se, že po karnevalu v Kataru odejde do Major League Soccer, prý pro něj chystá smlouvu Los Angeles Galaxy.

Teď je tu ale ještě jedno aktuální dobrodružství, Luis Alberto Suárez Díaz vyhlíží svoje dost možná poslední mistrovství světa. Jižní Afrika 2010: rukama odrazil míč letící do branky a pak smolně prohrál bitvu o bronz s Německem. Brazílie 2014: skandálně rafnul do ramene Itala Giorgia Chielliniho a čtyři měsíce si nezahrál. Rusko 2018: nevynechal ani minutu a na konci litoval hořkého vyřazení ve čtvrtfinále s Francií. Jakou tvář ukáže v Kataru?

Největší hvězda s maskou, kolikrát ale nastoupí?

Argentina má Lionela Messiho, Polsko Roberta Lewandowského a Jižní Korea Son Hung-mina. Útočník anglického Tottenhamu je pro ofenzivu týmu kouče Paula Benta naprosto klíčovou postavou. Jenže krátce před mistrovstvím světa nastaly nečekané komplikace.

„Jsme stále v kontaktu s hráčem i s lékařským oddělením Tottenhamu, ale o přesném čase, kdy bude moci trénovat s týmem, zatím nemáme informace. Musíme čekat, analyzovat situaci den po dni," říká Bento.

Jižní Korea
Účast na MS: 11x
Největší úspěch: mistra Asie (1956, 1960)
Cesta na MS: 2. místo v kvalifikační skupině s jednou porážkou
Trenér: Paulo Bento (53 let)
Nejlepší střelec v kvalifikaci: Son Hung-min (Tottenham, 4 góly)
Osobnosti týmu: Son Hung-min (Tottenham, útočník), Kim Min-če (Neapol, obránce), Čong U-jong (Freiburg, útočník)
Pořadí na žebříčku FIFA: 28. místo

Fotbalista už trénuje v Dauhá, sám ale prohlásil, že netuší, do kolika utkání bude schopen zasáhnout. Pokud na trávník vyběhne, tak s obličejovou maskou. Proč? Son Hung-min totiž utrpěl frakturu v obličeji počátkem listopadu v klání Ligy mistrů proti Marseille. Následně absolvoval operaci.

„Máme ještě čas a nejdůležitější je, aby se co nejlépe zotavil. Cítil se dobře. Přijmeme však jakékoliv konečné rozhodnutí," nastínil původem portugalský kouč, že jeho největší hvězda nakonec nemusí být k dispozici. Pro případ nouze tak povolal dva náhradníky, kteří jsou zatím mimo sestavu.

Podívejte se na hotely, ve kterých budou bydlet fotbalisti na MS v KataruVideo: Reuters

Před čtyřmi lety Asiaté nepostoupili ze základní skupiny, v posledním utkání však zdolali tehdy rozpačitě hrající Německo. Aby se v Kataru dostali do osmifinále, musí zaskočit někoho z dvojice Portugalsko a Uruguay.

„Náš plán je jasný, prostě se chceme dobře prezentovat. Opakovaně říkám, že v konkurenci těch nejlepších pocítíme mnoho problémů. Ale těším se, hlavní cíl jsme splnili už samotným postupem do Kataru," podotkl Bento.

Konda větří šanci na odvetu za slzy

Bylo mu tehdy deset a na všudypřítomný smutek v jeho zemi fotbalista Ishaku Konda nezapomněl dodnes, kdy je hráčem Jablonce. Ghana na MS v roce 2010 sahala jako první africký tým v historii po postupu mezi nejlepší čtyřku. Jenže ve čtvrtfinále „černé hvězdy" padli na penalty s Uruguayí. V Kataru se mohou Jihoameričanům za vyřazení pomstít.

„Ten zápas jsem si tehdy hodně užil, byť jsme prohráli. Pamatuji si, že snad každý tehdy v Ghaně plakal. Ale teď je to dobrá šance jim to vrátit, porazit je a kvalifikovat se do další fáze," říká 23letý stoper, který do Jablonce přišel v létě z Estonska přes krátkou zastávku v Českých Budějovicích.

Ghana
Účast na MS: 4x
Největší úspěch: mistr Afriky (1963, 1965, 1978, 1982)
Cesta na MS: 1. místo v kvalifikační skupině a postup z baráže přes Nigérii
Trenér: Otto Addo (47 let)
Nejlepší střelec v kvalifikaci: Thomas Partey (Arsenal), Andre Ayew (Al-Sadd, oba 3 góly)
Osobnosti týmu: Thomas Partey (Arsenal, záložník), Jordan Ayew (Crystal Palace, útočník), Iñaki Williams (Athletic Bilbao, útočník)
Pořadí na žebříčku FIFA: 61. místo

Zápasy Ghany bude sledovat jen v televizi, ovšem sní o tom, že jednou si za seniorský tým i zahraje. „Přál bych si tam být už teď, ale pravidelně nehraji, takže to chápu. Ve své poslední sezoně v Estonsku jsem odehrál 27 zápasů a letos v české lize jen 5. Musím hrát pravidelně a pak šanci určitě mám," myslí si.

Na kontě má již tři zápasy za reprezentaci do „20" let, ze které se v Kataru představí hned několik hráčů. „Hrál jsem Mohammedem Kudusem z Ajaxu, s gólmanem Manaf Nurudeenem z belgického Eupen či obráncem Gideonem Mensahem (Auxerre)," vypočítává několik mladíků, které kouč se zkušenostmi z německého Dortmundu Otto Addo nominoval na šampionát. Konda je s nimi stále v kontaktu a před prvním zápasem s Portugalskem jim alespoň na dálku popřeje hodně štěstí.

„Skupina je velice těžká, ale šance postoupit dál určitě je. Máme nyní velmi dobrý tým složených z mladých hráčů i těch velmi zkušených, jako je Thomas Partey z Arsenalu, André Ayew a jeho bratr Jordan z Crystal Palace nebo Iňaki Williams hrající ve Španělsku za Bilbao," vypočítá opory týmu, kde je hned pětice hráčů působících v Anglii.

Reklama