Hlavní obsah

Nebrazilská mentalita a dynamit v levačce. Real Madrid se těší na zázračného teenagera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva góly za pětašedesát minut na hřišti. Ještě k tomu Anglii a Španělsku. Lepší reprezentační sraz si brazilský fotbalista Endrick mohl jen těžko přát. Sedmnáctiletý útočník, jenž v červenci posílí Real Madrid, na sebe ale upozorňuje i mentalitou. Do škatulky klasického Brazilce totiž rozhodně nespadá.

Foto: Juan Medina, Reuters

Brazilský útočník Endrick slaví gól proti Španělsku

Článek

Jen namátkou – Ronaldinho, Ronaldo, Neymar, Robinho. Všichni pánové byli, případně jsou fantastickými fotbalisty. O tom lze jen těžko diskutovat. Endrick by ale snad každému z nich mohl dopřát lekci, jak že se to má ke kopané vlastně přistupovat. Ačkoliv ještě ani není plnoletý.

Noční kluby a večírky, časté neřesti v Evropě působících Jihoameričanů? „Nesnáším je, radši si zajdu do restaurace s rodinou. Nechci se stát součástí žádných kontroverzí. Neplánuji dělat nic, co by mě mohlo poškodit. Jsem plně zaměřen na svou sportovní budoucnost,“ prohlásil mladíček před časem.

Občasné vypouštění tréninků, další bolavé místo několika talentovaných Brazilců? Ani s tím na Endricka nechoďte. Za svůj vzor totiž považuje toho nejprofesionálnějšího profesionála, Cristiana Ronalda. „Díky němu mi došlo, že tvrdá práce je více než talent,“ svěřil se supertalent v dopise, který zveřejnil portál Players’ Tribune.

Spíše než legendárnímu Portugalci byl ale dopis adresován Endrickovu čtyřletému bratrovi. „Přišel jsi na svět ve chvíli, kdy jsem jako třináctiletý dal na turnaji gól a rodinný přítel to zavolal tátovi. Peníze na hračku pro tebe jsem neměl, tak jsem ti přivezl aspoň cenu pro nejlepšího hráče,“ vzkázal Endrick.

Ano, hádáte správně. Mladý Brazilec a oddaný křesťan je navíc i rodinný typ. Pochází z chudých poměrů a volný čas v dětství trávil na ulici, čutáním do čehokoliv kulatého.

Daleko důležitější je ale to, jak nyní kope do těch nejšpičkovějších balonů.

Jde mu to zatraceně obstojně.

Za A-tým Palmeiras debutoval v říjnu 2022, tehdy mu bylo šestnáct. Ještě do konce roku se stihl upéct jeho přestup do Evropy. Z četného zástupu zájemců zvítězil Real Madrid, který za Endricka nabídl 45 milionů euro (asi 1,1 miliardy korun). Regule Bílému baletu nepovolovaly mladičkou posilu přivést až do oslavy osmnáctých narozenin, takže zůstala v Palmeiras. Přestoupit smí až 21. července 2024.

Na co se tedy fanoušci madridského velkoklubu mohou těšit?

Endricka zdobí dynamika, prudké zakončení levou nohou i schopnost překonat svého strážce v souboji jeden na jednoho. A čich na góly. Vždyť v současné sezoně brazilské nejvyšší soutěže jich vsítil už dvanáct.

Dva navíc přidal na posledním srazu reprezentace. Jeden ve Wembley proti Anglii, který byl jeho premiérovým za národní tým. Další proti Španělsku na Santiago Bernabéu. Stadionu, který bude od léta jeho novým domovem.

„Před zápasem jsem snil o tom, že bych se tu mohl trefit,“ vyznal se Endrick.

„Už tu na tebe čekáme,“ sdělil mu po utkání prezident Realu Florentino Pérez.

Za necelé čtyři měsíce se dočká. Mladičký Brazilec nebude mít ve španělské metropoli jednoduchý úkol. Dostat se do sestavy přes Viníciuse, Rodryga či další posilu Kyliana Mbappého by dělalo potíže asi každému.

Starty tak bude nejspíše sbírat coby žolík. Podobně jako během poslední reprepauzy, kdy se po nástupu z lavičky trefil dvakrát.

Jak moc zářná může být jeho budoucnost? „Pokud mu vydrží přístup, stane se legendou brazilského fotbalu,“ má jasno reprezentační kouč Dorival Júnior.

Silná slova. Jenže aby těch pozitiv nebylo moc. Určitě si vzpomenete, kolik podobných komet už zhaslo…

Reklama

Související témata:
Endrick Felipe