Hlavní obsah

Brazilci chtějí proti Uruguayi sjednotit bouřící zemi. Stadión bude obléhat sto tisíc demonstrantů!

Belo Horizonte

Fotbalisté Brazílie budou ve středu večer bojovat proti Uruguayi o postup do finále domácího Poháru FIFA. Jihoamerickou zemí ale momentálně neotřásá jen fotbalová horečka, ale také občanské nepokoje namířené proti vládě. Kouč národního týmu Luiz Felipe Scolari označil středeční zápas za „klíčový moment“, případné vítězství by podle něj pomohlo rozbouřenou zemi opět sjednotit dohromady.

Foto: Nelson Antoine, ČTK/AP

Bouřící se Brazilci chystají pochod na stadión v Belo Horizonte.

Článek

K dějišti zápasu na stadiónu Estadio Mineirao v Belo Horizonte napochoduje podle odhadů až sto tisíc demonstrantů. FIFA se však snaží uklidnit veřejné mínění s tím, že vůbec nepochybuje, že by pořádkové služby nezajistily bezpečný průběh utkání.

K němu má přispět i úspěch brazilských fotbalistů. „Tohle je klíčový moment pro brazilský tým. Potřebujeme udělat ještě jeden krok – porazit Uruguay a dostat se do finále," prohlásil Scolari.

„Brazilci jsou s námi a všechno, co jsme udělali, abychom vybudovali lepší zemi, nepřijde vniveč, když se nám podaří jít dál. Musíme najít způsob, jak společně pracovat, ne bojovat jeden s druhým," vyjádřil se kouč k situaci ve své vlasti.

Semknou se Brazilci?

Reprezentant a rodák z Belo Horizonte Fred přiznal, že ho rozsah protestů znepokojuje. „Podle předpovědí to asi bude dost silné, což mi dělá starosti. Žádali jsme lidi, aby se semkli alespoň po dobu 90 minut během zápasu. Mají samozřejmě na svůj protest právo. Já jenom doufám, že vše proběhne mírumilovně a nedojde ke střetům s policií," doufal Fred.

Protestující Brazilce mimo jiné popuzují obří státní výdaje na organizaci blížícího se mistrovství světa a olympijských her, které podle nich ostře kontrastují s nízkou sociální podporou chudších obyvatel, podporou nemocnic a vzdělávání.

Fotbalisté tak budou chtít výhrou nad Uruguayí alespoň částečně uvolnit napětí ve společnosti. Podle Scolariho udělal jeho tým v poslední době velký pokrok. „Jsme o dost lepší v porovnání se situací třeba v únoru, kdy jsme sehráli první zápas pod mým vedením. Máme dobrý základ. Na turnaji jsme sehráli těžká utkání, v nichž jsme se zlepšili a získali sebevědomí," pokračoval Scolari.

Brazilci na úrovni mistrů světa

Podle něj už brazilský tým dosahuje standardů, na které byli fanoušci zvyklí z nedávných slavnějších dob. Už prý také stáhl výkonnostní manko, které ho dělil od Španělska, Německa či Argentiny.

Ve středu ho ale prověří urugayská ofenzivní síla v čele s Luisem Suárezem, Edinsonem Cavanim a Diegem Forlánem.

„Cavani se stal v Itálii nelepším útočníkem sezóny. Forlán byl nejlepším hráčem MS 2010 a Suarez patří k nejlepším fotbalistům v Anglii. To samo o sobě ukazuje, jak opatrní musíme být. Mají špičkové hráče a jsou si toho dobře vědomi," dodal někdejší kouč Chelsea a portugalské reprezentace.

Reklama

Související témata: