Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Úcta, pieta, Messiho korunovace na rozloučenou? Anebo faktor Copa América?

Spíš volba z úcty a piety? Korunovace na rozloučenou s hvězdnou kariérou argentinského fotbalového génia? Přetrvávající reflexe na velké jméno? Na to, co všechno čtyřiatřicetiletý Lionel Messi dokázal a co pro Barcelonu i svou Argentinu znamenal? Nejspíš, i když faktor Copa América sehrál velkou roli také a Messimu sedmý Zlatý míč přihrál.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP/Christophe Ena

Lionel Messi posedmé ovládl anketu Zlatý míč.

Článek

V širokém portfoliu ankety France Footballu zahrnujícím hlasující z Lesothského království i Kambodže, z Belize, Toga i Dominikánské republiky, z Jižní Ameriky, Evropy a vůbec všech kontinentů určitě.

Přesto se cítí fotbalová Evropa podvedena a ošizena. Německo, Itálie a drtivá většina anglosaských zemí nejvíc.

Měly své kandidáty na letošní Ballon d´Or.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Lionel Messi při vyhlašování Zlatého míče.

Kanonýra Bayernu Roberta Lewandowského.

Strůjce italského tažení k titulu mistrů Evropy a Chelsea k vítězství v Champions League Jorginha.

Ale také Kantého, Benzemu, Salaha, Mbappého, Neymara, Kevina de Bruyneho...

A nad těmi všemi, že by měl trumfovat Messi, který prožil dvě nejturbulentnější sezony kariéry? Vždyť s Barcelonou vypadl loni v Lize mistrů už v osmifinále a letos v dresu Paris SG rozhodně není tím  hvězdným plejerem schopným svým kumštem a genialitou sám rozhodovat zápasy, jako tomu bývalo v minulosti. A že se na závěr španělského angažmá protrápil s Barcelonou ke třetí příčce a stal se nejlepším střelcem La Ligy s 30 góly?

Polský snajpr ve službách Bayernu Lewandowski jich dal v bundeslize o 11 víc, v klubu s reprezentaci jich nastřílel 47, s Bayernem získal svůj sedmý mistrovský titul, Německý pohár, a ještě s ním vyhrál mistrovství světa klubů. V této sezoně má na kontě už 25 branek ve 20 soutěžních zápasech. A jen úplně na okraj - když se Messi a Lewandowski utkali před rokem v srpnu ve čtvrtfinále Champions League v přímé konfrontaci, skončil zápas pro Argentince a katalánského obra neskutečnou potupou 2:8.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Na Roberta Lewandowského zbyla v anketě Zlatý míč druhá příčka.

Že letošní Zlatý míč nese označení 2021? Že i Messi po pařížské korunovaci připomněl, že kdyby koronavirová pandemie nezabránila vyhlašování držitele Zlatého míče 2020, stal by se jím Lewandowski? Že není na místě žonglovat slovy skandální volba, když se měly hodnotit jen uplynulé měsíce roku letošního, byť mnozí z hlasujících nepopřeli, že do svého pořadí zahrnuli výkony hráčů za poslední dva roky, když se loni anketa nekonala? A že i v uplynulých jedenácti měsících zářili Lewandowski a celá plejáda dalších hráčů na fotbalových trávnících mnohem víc než Messi?

Že slova německé ikony a držitele Zlatého míče z roku 1990 Lothara Matthäuse, že po letošní volbě už dnešnímu světu nerozumí, jsou na místě?

„Překonal rekord století Gerda Müllera, je opět v čele střelců v každé ze soutěží, za poslední dva roky je bezkonkurenční," připomněl Matthäus Lewandowského počiny kontrastující s výsledky letošní volby.

Že Matthäus není sám, kdo volbu zpochybňuje? Že klubová legenda madridského Realu Iker Casillas, stejně jako Toni Kroos, Cristiano Ronaldo a plejáda dalších bývalých i současných hráčů se k němu přidala? A Gary Lineker dokonce s tím, že by Lewandowskému měl být zpětně udělen Zlatý míč za rok 2020, jak ostatně navrhl sám Messi?

Výkřiky, které na letošní korunovaci čtyřiatřicetiletého Argentince nic nezmění.

Sedmé korunovaci, k níž Messimu dopomohla samozřejmě jistá dávka piety a úcty, nejspíš i velké jméno a reminiscence na celou jeho kariéru, ale v první řadě faktor Copa América, jemuž Evropa nepřikládá zdaleka takovou váhu, jako hlasující z jihoamerického kontinentu a zbytku světa.

Nebere v potaz, co pro Argentinu a Messiho znamenal červnový triumf na jihoamerickém šampionátu. To, že Messi na něj čekal celou kariéru a Argentina osmadvacet let. Že se ke všemu odehrál ve fotbalovém velechrámu Maracaná v brazilském Riu a Messi byl se čtyřmi góly a pěti asistencemi v sedmi zápasech jeho protagonistou.

Proto mu svět přisoudil Zlatý míč, byť se Evropa nad volbou vzteká a označuje ji za skandální.

Zdeněk Pavlis

Zdeněk Pavlis pracuje padesát let jako sportovní novinář a publicista. Působil v redakcích Zemědělských a poté Zemských novin, Lidových novin, Svobodného slova a nyní publikuje na nejnavštěvovanějším českém sportovním internetovém portálu www.sport.cz, a to od roku 2008. Celé desetiletí spolupracoval se slovenským fotbalovým týdeníkem Tip. Od roku 2001 je předsedou Klubu sportovních novinářů ČR. Napsal více než dvacet knih. Například: 50x Fotbalista roku, Čaroděj, Djoker Novak Djokovič, Josef Bican – Pepi, Klub ligových kanonýrů, Králové fotbalu, Petr Čech: Mr. Perfect, Zlatý míč, Gianluigi Buffon: superman Gigi, Železná Sparta, Od Bicana k Lafatovi. Je držitelem Ceny Egona Erwina Kische udělované českým a slovenským spisovatelům za literaturu faktu a laureátem Ceny dr. Václava Jíry.

Je podle vás Lionel Messi letos zaslouženě držitelem Zlatého míče?
Ano
8,7 %
Ne
84,5 %
Je mi to jedno
6,8 %
Celkem hlasovalo 32274 čtenářů.

Reklama

Související témata: