Hlavní obsah

Nadával Ukrajincům. Teď ale kapitán ruské reprezentace kvůli válce odmítl nominaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že by se i mezi ruskými sportovci začaly hýbat ledy? Kapitán fotbalové sborné Arťom Dzjuba odmítl nominaci do národního týmu, a to „kvůli těžké situaci na Ukrajině“. Mezi ruskou sportovní elitou jde o poměrně ojedinělý krok. Když už se někdo z reprezentantů největší země světa ohradil proti vojenské agresi do sousední země, šlo většinou o nekonkrétní prosby na ukončení války.

Foto: Twitter

Ruský fotbalový reprezentant Arťom Dzjuba.

Článek

Ruskou reprezentaci měl čekat barážový duel o postup na MS 2022 proti Polsku, jehož vítěz se měl utkat s lepším z duelu Švédsko - Česko. Jenže po vojenském vpádu Rusů na Ukrajinu FIFA sbornou z mezinárodních zápasů vyloučila. Ještě předtím proti ní odmítli nastoupit jak Poláci, tak Švédové i Češi.

Kouč Valerij Karpin přesto hráče na sraz nominoval, v plánu je přátelský zápas s vlastní jedenadvacítkou.

Karpin novinářům prozradil, že jej Dzjuba poprosil, ať ho z nominace vynechá kvůli situaci na Ukrajině, kde Rusové rozpoutali agresivní válku.

„Kvůli těžké situaci na Ukrajině, kde má (Dzjuba) spoustu příbuzných, se omluvil a požádal mě, abych ho nepovolával na sraz," vysvětlil Karpin.

Dzjubovo jméno v této souvislosti možná překvapí, protože před pár dny se ostře opřel do ukrajinských reprezentantů, kteří vyzývali ruské fotbalisty, ať se ozvou proti agresivnímu počínání své země, jejíž armáda na Ukrajině střílí na obytné domy, porodnice i jaderné elektrárny a zabíjí nevinné civilisty včetně dětí a těhotných žen.

„Mám otázku na ruské reprezentanty: Hoši, proč jen sedíte jako idioti a nic neříkáte. V mojí vlasti zabíjíte lidi. Ženy, matky, naše děti. Ale vy nic neříkáte, nic nekomentujete," ptal se ruských kolegů přes sociální sítě třeba spoluhráč Tomáše Součka z West Hamu Andrij Jarmolenko, jenž se narodil ukrajinským rodičům v Petrohradu.

Dzjuba na to vzápětí reagoval.

„Nechtěl jsem se k dění na Ukrajině vyjadřovat. Ne proto, že bych se bál, ale proto, že nejsem politolog. Ale jako každý člověk mám svůj názor na věc. Válka je strašná, ale šokuje mě lidská agrese a nenávist, která každým dnem získává nebývalý rozměr. Kolegům, kteří sedí na zadku v anglických sídlech a říkají hnusné věci: nás nemůžete urazit, všemu rozumíme. Mír a dobro všem," napsal mimo jiné kapitán ruské reprezentace.

Reklama

Související témata: