Hlavní obsah

Skandál! Důstojník české armády měl drsně zaútočit na Ukrajince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výjimečná situace nastala v zápase, který uzavíral sezonu klubům z Horoměřic a Velkých Přílep (1:2) ve III. třídě okresu Praha západ. A řeší se nejen na fotbalové scéně. Vedoucí hostů Ján Kotvas podle zápisu o utkání vulgárně atakoval ukrajinského hráče v dresu soupeře. Za běžné situace by podobný prohřešek řešila příslušná disciplinární komise. Údajný provinilec je však důstojníkem české armády, aféru tak zkoumá i vojenská policie. Na případ upozornil Deník.cz.

Foto: Robert Procházka

Ilustrační snímek.

Článek

"Byli jsme požádáni o součinnost a poskytnutí všech písemností (policii)," uvedl Martin Opatrný, šéf disciplinární komise okresního svazu Praha-západ pro Deník.cz k zápasu druhé nejnižší soutěže.

O co šlo? Postup ze skupiny měl v tu dobu jistý Červený Újezd, Velké Přílepy ještě bojovaly o druhé místo (nakonec také postupové). Domácí už nic nemohli změnit na svém postavení v poklidných patrech tabulky.

Třaskavý moment přišel těsně před pauzou. Rozhodčí Jan Hruška ho řešil červenou kartou pro vedoucího Velkých Přílep. „Ty ukrajinskej zmr*e, místo abys válčil, tak tady hraješ fotbal, ty mr*ko ukrajinská," popsal sudí provinění. Hostujícího funkcionáře podle Deníku.cz rozčílil pád cizince v barvách domácího týmu, Mariana Fedyšyna z Ukrajiny.

Podle rozhodčího k němu došlo po nedovoleném zákroku hostujícího hráče, který za to dostal žlutou kartu. Vedoucí ovšem reagoval křikem, že Ukrajinec simuluje, vzápětí jej měl zpražit uvedenými urážkami.

Incident začala řešit disciplinární komise. Vedoucí hostů sdělení rozhodčího v zápisu odmítl komentovat. Podle Deníku.cz před komisí popíral, že by uvedená slova vyřkl, vulgární křik ovšem potvrdili delegát zápasu, rozhodčí a také zástupci Horoměřic.

„Je malej a mrštnej (Fedyšyn), obhodil si u lajny hráče soupeře a ten ho sundal. Běžný zákrok, Marian zařval o trochu víc, něco si řekli, ale nic vážného, prostě výměna názorů. Až pak přišly ty hrozné urážky ze střídačky," cituje Deník.cz hráče Horoměřic Tomáše Pilíka.

„Tyto výpovědi, které jsme slyšeli, jsou dostačující a za nás byla naplněna skutková podstata disciplinárního přečinu. Předali jsme případ orgánům v trestním řízení," uvedl šéf disciplinárky Opatrný. Případ si už převzala vojenská policie, zatím ho ovšem také nekomentuje.

Zatímco ve fotbalu hrozí za takový přečin podle řádů pokuta (do 100 tisíc korun) a zákaz činnosti (až na patnáct let), v civilní rovině může v tomto případě záležitost nabrat jiný směr. Trestní zákoník říká „kdo veřejně hanobí některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta."

Zatímco v minulosti soudy v případech z nižších soutěží řešily hlavně drsné zákroky a z nich plynoucí zranění, může tentokrát přijít ke slovu i slovní atak. Disciplinárka na fotbalové úrovni tento případ přerušila a vyčká na kroky dalších orgánů. Kotvas ovšem už teď nesmí vykonávat žádnou funkci v rámci fotbalové asociace.

Podle Deníku.cz je příslušníkem české armády. Není řadovým vojákem, má hodnost podplukovníka a má být zástupcem velitele oddělení, které zajišťuje protokolární aktivity prezidenta republiky, Vojenské kanceláře prezidenta republiky, Parlamentu ČR, Úřadu vlády a Ministerstva obrany ČR.

Ukrajinci v nižších českých soutěžích nastupují v hojném počtu, obvykle nebývají vystaveni nějakým drsným reakcím, i když občasné připomínky a výtky, že by spíše měli být aktivní při obraně země, jsou k zaslechnutí.

České orgány a instituce kritizují a trestají případnou veřejně prezentovanou odchylku svých příslušníků od oficiální linie postojů k ruské invazi na Ukrajinu.

Rozruch svým rozhovorem pro Českou televizi, kde prezentoval mj. pohled českých sportovců na účast Rusů a Bělorusů ve sportovních soutěžích směrem k pařížské olympiádě, vyvolal před časem olympijský vítěz David Svoboda působící ve vojenském sportovním centru.

Své vyjádření omluvil komunikační neobratností a byl potrestán mj. důtkou za nevhodné chování v roli vojáka a po dohodě svolil s návštěvou ukrajinských vojáků cvičících na Libavé.

Reklama

  Bayern - Real Madrid dnes 21 : 00
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid