Hlavní obsah

Spoluhráč českých útočníků z Leverkusenu podpořil íránské ženy, teď mu hrozí vyhazov z reprezentace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádně napjatá situace panuje v Íránu, kde tisíce lidí protestují za smrt dvaadvacetileté Mahsy Amini, jenž zemřela poté, co byla vzata do vazby příslušníky mravní policie za nesprávně nošení hidžábu. Země se rázem proměnila v peklo, ozbrojené složky mají plné ruce práce a v zemi se zmítají největší protivládní protesty. Na podporu íránských žen se proto rozhodl vystoupit íránský fotbalista Sardar Azmoun, který tímto činem riskuje vyhazov z reprezentace.

Foto: www.bayer04.de

Íránský fotbalista Sardar Azmoun v dresu Bayeru Leverkusen.

Článek

Před několika dny byla dvaadvacetiletá Mahsa Amini zatčena íránskou mravnostní policií poté, co údajně špatně nosila pokrývku hlavy (hidžáb). Mladá žena ve vazbě zkolabovala, načež byla o tři dny později prohlášena za mrtvou. Podle policie zemřela kvůli náhlým srdečním problémům, rodina se s takovým vysvětlením neztotožňuje. Některé zdroje hovoří o tom, že Amini měla být po vzetí do dodávky zbita policejními příslušníky.

Smrt mladé ženy rozpoutala v Íránu hotové peklo. Incident vyvolal rozsáhlé protesty i mezinárodní kritiku, tisíce lidí šlo protestovat do ulic, kde dávaly najevo vládní nespokojenost. Demonstrace jsou dokonce považovány za největší protivládní protesty od roku 2009. Hněv lidí a sílící protesty se rozšířily už do 80 měst.

Podporu íránským ženám nyní vyjádřil i reprezentační útočník Sardar Azmoun, který veřejně vystoupil na sociálních sítích. „Je mi jedno, jestli budu vyhozen z reprezentace, ale to je jen malá daň i za ten nejmenší pramínek ženských vlasů. Styďte se za zbabělé zabíjení lidí, ať žijí íránské ženy," vyjádřil se hráč německého Bayeru Leverkusen. Fotbalista byl posléze donucen svůj příspěvek smazat a prázdnotou zeje celý jeho instagramový účet.

Azmoun si podporou íránských žen pořádně zavařil v reprezentaci, která se v současné době připravuje na nadcházející mistrovství světa. Írán má v úterý sehrát generálku se Senegalem, start sedmadvacetiletého útočníka podle posledních informací není pravděpodobný, dokonce se spekuluje o úplném reprezentačním konci.

Reklama

Související témata: