Hlavní obsah

Trénovat outsidera? Reprezentanty známý český kouč poznával ze záznamů u videa

Trénovat outsidera? I to může být pro fotbalového kouče velká výzva. Když přistála na stole nabídka připravit národní tým Libanonu na kvalifikaci o postup na MS 2022, Ivan Hašek do toho šel. Exotické angažmá nabídlo jinou práci, než na jakou byl zvyklý. Bývalý trenér české reprezentace a také někdejší šéf českého fotbalu se o tom rozpovídal v pořadu Přímák na Sport.cz.

Ivan Hašek si užil v roli kouče libanonské reprezentace zápasy na stadionech, kde se bude hrát MS v Kataru. Co řekl v pořadu PříVideo: Sport.cz

 
Článek

Pokud by fotbalový fanoušek dostal za úkol označit kluby, které hrají libanonskou ligu, musel by být pořádným nadšencem, aby takové zadání splnil. Když ale kouč Ivan Hašek dostal nabídku připravovat tamní reprezentaci, na nabídku kývl, ačkoliv věděl, že ho čeká poněkud netradiční trenérská štace. „Liga tam nemá takovou úroveň a kvalitu, hraje se na umělých trávnících. Chodilo málo diváků, nebo tam nebyli žádní, protože byl ještě ke všemu koronavirus," vzpomíná Hašek.

V Česku si trenér národního týmu jednoduše vybere zápas, kde nastupují jeho svěřenci, případně se vydá po Evropě, aby v některé z prestižních lig dosáhl stejného cíle. V Libanonu to ale bylo pro Ivana Haška s asistentem Miroslavem Jirkalem jiné. „Sledovali jsme instat. Tam lze najít skoro každého hráče. Bohužel kluci, co nastupují ve třetí, čtvrté anglické lize, tam nejsou, stejně jako když hraje někdo druhou nejvyšší soutěž v Malajsii," líčí Hašek v pořadu Přímák.

Ivan Hašek vzpomíná na nejbizarnější angažmáVideo: Sport.cz

Nebyla tedy jiná cesta, než požádat zmíněné kluby i videozáznam z utkání. „Jiná cesta nebyla, protože ty fotbalisty jsme neznali, nevěděli jsme, jakým stylem hrají," přiznává sparťanská legenda. Zmíněné duely pak zaměstnaly oba experty přes týden. „S místními asistenty jsme pak dávali dohromady tým, který by mohl mít šanci kvalifikovat se na MS, i když to byl asi největší outsider vůbec z těch dvou skupin," přiznává Hašek.

Chystá se Ivan Hašek na další angažmá?Video: Sport.cz

Co dalšího zaznělo v pořadu Přímák na Sport.cz?

Reklama