Hlavní obsah

Vydělal miliony a vstoupil do politiky. Teď se bývalý kapitán reprezentace živí jako řidič Uberu

Býval vynikajícím fotbalistou, dělal kapitána turecké reprezentace a v Galatasarayi nebo Interu Milán si přišel na miliony. Legendární Hakan Sükür v roce 2011 vstoupil do politiky, o pět let později na něj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nechal vydat zatykač kvůli údajnému napojení na pučisty a bývalý útočník musel prchnout ze země. Nyní se v USA živí jako řidič Uberu.

Foto: Sport.cz

Bývalý kapitán turecké fotbalové reprezentace Hakan Sükür se živí jako řidič Uberu

Článek

Vzpomínáte? Hakan Sükür byl ikonou tureckého fotbalu. Za svou kariéru nasázel úctyhodný počet ligových gólů, konkrétně 322 v 689 zápasech. Doteď suverénně vévodí tabulce střelců turecké reprezentace s 51 přesnými zásahy. Dnes osmačtyřicetiletý Turek končil kariéru v roce 2008 v Galatasarayi jako klubová legenda, aby se o tři roky později stal poslancem tureckého parlamentu.

Bronzový medailista z mistrovství světa se ale kvůli svým politickým názorům dostal do problémů. Kvůli údajnému napojení na pučisty na něj prezident Erdogan nechal vydat zatykač a Sükür uprchl do USA. V rozhovoru pro německý Welt am Sonntag přiznal, že se v zámoří živí jako řidič Uberu.

„Nic mi nezbylo, Erdogan mi všechno vzal: mé právo na svobodu, svobodu projevu i právo na práci," popsal Sükür svou tíživou životní situaci. „Přitom mi nikdo nedokáže vysvětlit, jaká byla moje role v tehdejším puči. Nikdy jsem neudělal nic nezákonného, nejsem zrádce ani terorista, jak říkají," uvedl muž, jemuž v tehdejší bouřlivé politické situaci zlomilo vaz napojení na duchovního Fethullaha Gülena, jenž byl podle Erdogana strůjcem pokusu o vojenský převrat.

Neúspěšný pokus o puč se v Turecku uskutečnil v červenci 2016. Vláda na něj zareagovala rozsáhlými čistkami, při kterých přišlo o práci několik desítek tisíc policistů, soudců a učitelů. Za mřížemi skončilo přes 70 000 lidí.

„Možná jsem nepřítelem současné turecké vlády, ale nejsem nepřítelem země ani tureckého národa. Svou zemi a lidi v Turecku miluji, ale brzy po rozdělení s Erdoganem mi začaly chodit výhrůžky. Lidé útočili na obchod mé ženy, moje děti byly obtěžovány, otec byl uvězněn a mně zabavili veškerý majetek," řekl Sükür německému deníku.

„V Kalifornii jsem měl kavárnu, ale chodili tam zvláštní lidé. Teď jezdím Uberem a prodávám knihy," nechal se slyšet bývalý fotbalista.

Reklama