Hlavní obsah

Otazníky o prodeji, změna brankářské jedničky a druhý Haaland. Doženou United městské rivaly?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únorovým vítězstvím ve finále Ligového poháru proti Newcastlu (2:0) splnil kouč Erik ten Hag první úkol. Ukončil totiž šestileté čekání Manchesteru United na trofej. Jenže Rudí ďáblové, zvyklí ještě z Fergusonovy éry patřit mezi vůbec nejlepší týmy starého kontinentu, se tímto milníkem ukolébat nenechají. Vysněným cílem slavného klubu by totiž byl buď úspěch v Lize mistrů, nebo triumf v domácí ligové soutěži. Může ale ten Hagova družina reálně konkurovat rozjetému Manchesteru City, který bude obhajovat treble?

Foto: Lucas Peltier, Reuters

Hráči Manchesteru United v přípravném zápase.

Článek

Nizozemský trenér v to zajisté doufá, a přestavuje si proto mužstvo k obrazu svému. Po dlouhých dvanácti letech v týmu skončil španělský gólman David de Gea, na jehož místo United za více než 52 milionů euro (přes 1,2 miliardy korun) přivedli André Onanu z Interu Milán. Důvod? Ten je nad slunce jasný, největší slabinou bývalé jedničky byla totiž nepřesvědčivá hra nohama. Onana je naopak v rozehrávce jistější a daleko odvážnější, takže se nebojí ani ošemetné situace řešit krátkými přihrávkami na stopery, namísto odkopů na tribunu. Ten Hagovu filozofii tak splňuje do puntíku.

„Často hraje jako další hráč v poli, může budovat útok odzadu, jako kdyby byl klasickým obráncem," přiblížil kvality kamerunského brankáře jeho spoluhráč z reprezentace, Gaëtan Bong. „Někdy mě jeho odvaha až vyděsí. Ale pro hru, kterou chtějí United praktikovat, potřebujete přesně takového, moderního gólmana," dodal.

Investice se ale nezastavily jen mezi třemi tyčemi. V součtu téměř 150 milionů euro (více než 3,5 miliardy korun) vysázel manchesterský celek za dva ofenzivní fotbalisty, Masona Mounta z Chelsea a Rasmuse Höjlunda z Atalanty. A ačkoliv první jmenovaný přišel přímo z kádru dlouholetého konkurenta a někteří fanoušci Blues po oznámení přestupu s chutí pálili jeho dres, asi o něco důležitější bude to, aby druhá z posil byla trefou do černého.

Dvacetiletý Dán totiž platí za typického hrotového útočníka, což je přesně pozice, kde United v poslední době tlačí bota. Pětinásobný nejlepší fotbalista Cristiano Ronaldo ten Hagovi neseděl do stylu hry a ač během své první sezony po návratu do United skóroval pravidelně, v zimě se po neshodách s tehdy poměrně novým trenérem pakoval dohrát bohatou kariéru v Saúdské Arábii. Rudí ďáblové si tedy na půl roku zapůjčili Wouta Weghorsta, který ale díru do světa neudělal. Snahu a tvrdou práci bez míče, či schopnost pomoci spoluhráčům v soubojích sice vytáhlému forvardovi upřít nešlo, ale bilance 0+1 za sedmnáct ligových utkání by byla nelichotivá i pro útočníka ze sestupujícího týmu...

U Anthonyho Martiala, další možné alternace na hrot, si pak nikdy nemůžete být jisti, jak na to bude po zdravotní stránce, vždyť kvůli zranění vynechal i celou letní přípravu. Marcus Rashford je pak nejefektivnější coby levé křídlo, takže pro Höjlunda se cesta do základní sestavy jeví být solidně vydlážděná.

Novou akvizici United fanoušci i experti přirovnávají k jinému bijci z Manchesteru, o tři roky staršímu Erlingu Haalandovi. A není to jen proto, že oba pochází ze Skandinávie, měří něco málo přes 190 centimetrů a jsou blonďatí.

Stejně jako norský snajpr, jenž v minulé sezoně nasázel astronomických 52 branek, i Höljund nejraději lechtá balon levačkou. „Je Haalandovi hodně podobný. Disponuje neskutečnou rychlostí, stovku zaběhne po jedenáct sekund. Navíc hraje v obrovské intenzitě, s nasazením a má výbornou techniku. Jsem přesvědčen o tom, že jej čeká skvělá kariéra," prohlásil na adresu Dána Piero Gasperini, který jej vedl v Atalantě.

Jenže co do čísel, Höjlund má, stejně jako valná většina útočníků, k Haalandovi na míle daleko. V dresu Atalanty slavil v minulém ročníku vstřelený gól desetkrát, šestkrát se trefil ještě před přestupem do Itálie za rakouský Sturm Graz. Navíc pro mnoho forvardů aklimatizace na specifický, ostrovní fotbal nebývá nejjednodušší. Vyprávět by o tom mohli mimo jiné Radamel Falcao, Andrij Ševčenko nebo Gonzalo Higuaín...

Podobně nejistá situace, jako ohledně adaptace Höjlunda, panuje i co se týče potenciální změny vlastnické struktury klubu. Mezi fanoušky nepříliš oblíbená americká rodina Glazerů se ještě před měsícem jevila připravena svůj devadesátiprocentní podíl v United prodat, jenže ani jedna z dvou nabídek zřejmě nebyla dostačující. Podle posledních informací byl jednací proces pozastaven, ač ještě počátkem července to vypadalo, že odkup klubu v podání Katařana Jassima bin Jabera ale Tháního je jen otázkou pár dní.

Ať bude klub vlastnit kdokoliv, jisté je, že celek z červené části Manchesteru pod ten Hagem plánuje návrat do výšin, v nichž se pravidelně pohybovali pod Fergusonem. Jenže předčít Manchester City, městského rivala, bude pořádně tvrdým oříškem.

Reklama

Související témata: