Hlavní obsah

Sparta ani Slavia nevyšly, bude šance ve čtvrtfinále? Vedoucí tým ČFL si na postup věří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze třetí ligy až mezi osmičku nejlepších? Před Velvary stojí mise, jakou v minulosti zvládlo minimum klubů. Už jen účast v osmifinále MOL Cupu je pro vedoucí tým ČFL skupiny B úspěchem, ve středočeském městě je však hlad po dalším postupu. V cestě bude v pátek odpoledne druholigová Opava.

Foto: Rudolf Muzika

Ladislav Vopat ze Slovanu Velvary během televizního rozhovoru po utkání se Slavií Praha (2:4) na podzim 2021.

Článek

Když se na Strahově začátkem října losovalo osmifinále MOL Cupu, byl předseda Velvar David Vedral lehce zklamaný. „Chtěli jsme pět týmů. Buď Spartu, Slavii, Baník, Plzeň, nebo Bohemians. Bohužel se nepovedlo, tak uvidíme, jestli se sejdeme i při dalším losu,“ popsal tehdy webu Sport.cz.

Když byla Velvarům přisouzena Opava, lehce zavtipkoval, že třetiligový celek bude hrát pohár i na jaře. To by znamenalo postup do čtvrtfinále, mezi osmičku nejlepších. „Chtěli jsme hrát doma, což se povedlo. Mít Spartu, Slavii nebo Plzeň by bylo asi moc, tohle je opravdu hratelné a myslím, že bychom mohli postoupit. Opava vždy měla super fanoušky, jen fotbal tam momentálně není na takové úrovni, když nehrají první ligu. Jsou pro nás přijatelným soupeřem,“ věřil si Vedral.

Není tajemstvím, že Velvary na věhlasnější soupeře v poslední době umí. Loni vyřadily ve 2. kole Pardubice a pak trápily Baník Ostrava, v aktuální sezoně si ve 2. kole vyšláply na druholigovou Vlašim a následně po penaltách opět na Pardubice. A vzpomínáte na podzim 2021?

„Potrápili jsme i Slavii, která hrála v nabité sestavě. Až Nico Stanciu svým prvním hattrickem ve Slavii rozhodl. Museli jsme mu dát náš balón,“ přemítal s úsměvem na tváři Vedral. „Přišel za námi a vůbec jsme nechápali, proč míč chce. Až pak nám vysvětlili, že dal první hattrick a balon potřebuje. Tak ho tedy získal,“ popsal, co se dělo po výhře sešívaných 4:2.

Ze třetí ligy se do čtvrtfinále domácího poháru probila naposledy Hanácká Slavia Kroměříž v sezoně 2010/2011. Tehdy dokonce přešla přes Zbrojovku Brno a zastavila ji až v semifinále Mladá Boleslav. Velvarům může svým způsobem pomoci i terén, který nemusí být v polovině listopadu ideální.

„Máme kvalitní a technické hráče, bude to však asi bojovné utkání. Samozřejmě se budeme snažit, aby byl trávník v top stavu, měl parametry na první či druhou ligu a nikdo se nemohl vymlouvat. Samozřejmě ale může napršet a být mokro, což většinou hraje po papírově slabší mužstvo. Navíc nevím, v jakém rozpoložení přijede Opava,“ uvažoval Vedral.

Ujistil, že ve Velvarech se na přípravách hrací plochy pracuje dlouhodobě, jde o celoroční práci. „Musí se pravidelně hnojit, sekat, vyčesávat, mulčovat. Asi dáme ještě jednu dávku hnojiva, aby bylo hřiště v opravdu super stavu, jen počasí už neovlivníme,“ zopakoval předseda.

Jisté je, že pro Velvary jde na úplně závěr podzimní části v pátek o další svátek, nejen ten státní. „Už jen osmifinále je velikánský úspěch. Poslední zápas, jdeme si ho užít. Kluci podají stoprocentní výkon a uvidíme, kam nás to posune,“ řekl pro MOL Cup trenér Zdeněk Hašek.

„Nikdo z nás nebyl v poháru tak daleko. Když už jsme tady, chceme i dál a pro čtvrtfinále uděláme maximum. Nedáme Opavě nic zadarmo. Věřím, že si to s ní rozdáme, a ať postoupí ten lepší,“ praví Ondřej Žežulka, s jedenácti góly aktuálně nejlepší střelec ČFL skupiny B. Pohárové osmifinále startuje ve Velvarech v pátek 17. listopadu ve 13:00.

Reklama