Hlavní obsah

V dresu slavil ještě den po finále. Náhradní brankář Sparty jako loajální voják, který se dočkal trofeje

Když sparťané ve čtvrtek večer slavili plavbou po Vltavě double, brankář Vojtěch Vorel měl na sobě ještě zápasové věci, v nichž ve středu v Plzni vychytal triumf v MOL Cupu. Příběh jinak náhradního gólmana zůstal kvůli fanouškovské potyčce v ústraní, ale rozhodně by neměl zapadnout. Jak sám odchovanec Letenských řekl, v poslední době to nemá jednoduché.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jan Kuchta a Vojtěch Vorel během prvních oslav po finále MOL Cupu.

Článek

Bílé a od hlíny lehce umazané kraťasy a štulpny, k nim speciální rudé tričko. Z fotek a videí kolujících po sociálních sítích se zdá, že Vorel po pohárovém finále jen vyměnil kopačky za tenisky a nepřetržitě slavil. A kdyby ano, bude se mu někdo divit?

Sedmadvacetiletý gólman ve Spartě fotbalově vyrostl, do A-týmu se však dlouho ne a ne prosadit. Putoval po hostováních ve Vlašimi, Senici nebo Českých Budějovicích.

„Má na to, aby byl ve Spartě gólmanem číslo jedna,“ říkal v srpnovém Přímáku současný kouč Hradce Králové David Horejš, jenž Vorla vedl během angažmá na jihu Čech. „Je to klidný a komplexní brankář. Umí nohama a číst hru, má dobrou techniku. Věřím, že hostování mu prospělo, aby se zvedl. Ne nadarmo si ho na Letné nechávají. Je to odchovanec, vyrůstal v tamním prostředí. Zkušenost z Budějovic mu pomohla,“ dodal.

Vorel se do Sparty vrátil v létě 2022, tedy s nástupem kouče Briana Priskeho. Nejdříve dělal dvojku Dominiku Holcovi a následně Matěji Kovářovi. Když se po sezoně řešilo, zda Kovář bude na Letné pokračovat, stal se svým způsobem jedničkou.

V přípravě na aktuální ročník nedostal gól ze hry, v lize udržel v prvních dvou kolech čisté konto s Olomoucí a ve Zlíně. „Proti Sigmě chytal poprvé ligu před vyprodanou Letnou. Zvládl to, byl sebevědomý a jistý. Na mužstvo působil dobře. Je to kluk, který na sobě neustále pracuje. Přál bych mu, aby se v bráně udržel co nejdéle,“ povídal Horejš.

Tehdy už bylo jasné, že ve Spartě angažovali Petera Vindahla. Řešilo se, kdo naskočí další víkend s Pardubicemi a následně ve 3. předkole Ligy mistrů s Kodaní. „Přišel nový brankář, chtějí mu dát čas na adaptaci. Vojta zvládl přípravu i ligu a Sparta teď nemá potřebu nutně gólmana měnit,“ konstatoval Horejš. Trenéři ale hned ukázali na Vindahla, jenž se pro zbytek ročníku stal jednoznačnou jedničkou.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Brankář Sparty Praha Vojtěch Vorel během utkání finále MOL Cupu v Plzni.

Vorlovy chvíle nastaly v MOL Cupu, kde odchytal všechno. Včetně derby na Slavii nebo finále s Plzní. K výhře 2:1 ve Štruncových sadech přispěl otec ani ne dvouleté Emy několika těžkými zákroky. A proto mohl začít pořádně slavit.

„Tlak cítíme všichni. Jsme ve Spartě, je to přirozené. Věděl jsem, jaká je moje situace. Upřímně říkám, že není jednoduché, když tak dlouho čekáte na jeden zápas, navíc na finále a na venkovní půdě. Musím strašně poděkovat za podporu klukům i rodině. Jsem velmi šťastný, že máme obě trofeje zpátky na Letné,“ pravil ve středu pro klubový web.

„Měl skvělé poslední dva roky. Je loajální voják, vytvářel konkurenci Matěji Kovářovi nebo teď Peterovi Vindahlovi. Celou dobu tvrdě pracoval. Nebylo to pro něj jednoduché a jsem šťastný, že společně jsme mu věnovali možnost zvednout pohár nad hlavu. Vojta je úžasný člověk,“ chválil Priske.

A tak i na Vorla by se při čtení seznamu sparťanů, kteří v sezoně 2023/2024 získali double, rozhodně nemělo zapomenout.

„Mám husinu, zní to krásně. Minulý rok to nevyšlo, ale dali jsme do toho maximum, i když po titulové výhře v Boleslavi jsme nebyli v nejlepší kondici. Vše jde stranou, jdeme si to užít,“ hlásil. Podle různých snímků z oslav je patrné, že se to povedlo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.