Hlavní obsah

Poláci remízou s trpaslíkem umetli českou postupovou cestičku. Neumím zázraky, brání se kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak se radovali, že po čtvrteční prohře Česka v Albánii mají přímý postup na EURO ve svých rukou, až doma remizovali s Moldavskem (1:1) a veškerá kontrola nad situací jim protekla mezi prsty. Fotbalisté Polska se nerozhodným výsledkem proti trpaslíkovi dostali do pořádné šlamastyky, z níž nebude snadného úniku. „Co cítím? Nespokojenost,“ měl jasno kouč Michal Probierz.

Foto: Agencja Wyborcza.pl, Reuters

Zklamaní reprezentanti Polska po domácí remíze s Moldavskem

Článek

Přitom pro Poláky před úvodním hvizdem hrálo všechno. Po čtvrtečních výsledcích vládl v zemi, alespoň co se kopané týče, optimismus. Stačilo jen porazit Moldavsko a vzájemný duel s Českem, který je pro našeho severního souseda tím posledním kvalifikačním, by platil za přímý boj o druhou, postupovou příčku skupiny E.

Jenže povinného vítězství proti až 159. nejlepšímu výběru světa (dle žebříčku FIFA) se Poláci nedočkali. Naopak před zraky vlastních fandů po půl hodině hry prohrávali gólem Iona Nicolaesca, útočníka Heerenveenu, který dříve působil i ve slovenské Dunajské Strede. Za devětatřicet utkání tam stihl vstřelit pouhých pět branek…

Pokažený začátek byl podle Probierze hlavním kamenem úrazu. „V úvodu jsme byli neskutečně bojácní. Bylo cítit, že máme strach a strašně jednoduše jsme se zbavovali míče,“ kroutil hlavou nad výkonem svých svěřenců. „Jak jste se mohli bát týmu, který je v žebříčku FIFA takhle nízko?“ odvětil jeden z přítomných novinářů.

„Chápu vaše zklamání, ale neumím dělat zázraky. Je pro mě těžké za týden ve funkci všechno změnit tak, abychom soupeři nadělili bůra. Pokud by tým fungoval dobře, trenér by se vůbec neměnil,“ bránil se kouč, jehož premiérou na lavičce polského národního týmu byla čtvrteční povinná výhra nad Faerskými ostrovy (2:0). „Ve fotbale musíte tyhle těžké okamžiky přežít a dále tvrdě pracovat,“ pokračoval.

Vzhledem k tomu, že Poláci potřebují k zachování nadějí na přímý postup nejen porazit Česko doma, ale také doufat, že Moldavsko ze zbývajících kvalifikačních duelů (s Albánií a Českem) nevybojuje minimálně čtyři body, se Probierz a spol. ocitli pod palbou kritiky. „Obrázek bídy a zoufalství. Naplnil se nejčernější scénář,“ píše například web sport.pl.

„Mám za to, že je vidět progres. Poslední dvě utkání jsme odehráli lépe než ta předchozí,“ srovnával Karol Świderski, střelec jediné branky Polska, nedávné výkony mužstva s těmi ještě pod vedením Portugalce Fernanda Santose. „Měli jsme dost šancí na to, abychom urvali vítězství. Teď musíme jen udělat vše pro to, abychom porazili Čechy. Pak se uvidí, na co to bude stačit,“ burcoval 26letý forvard.

„Trenér nám ukázal důvěru a my mu ji chceme splatit. Na šampionát jet chceme a věřím, že se nám to podaří,“ doufá záložník Piotr Zieliński, jenž při absenci Roberta Lewandowského navlékl kapitánskou pásku. Jenže jak přiznávají i (nejen) polská média, přímý postup na EURO se řadí spíše do kategorie utopických scénářů.

„Musíme se smířit s tím, že naší jedinou nadějí je baráž. Je potřeba se poučit a posunout dále,“ napsal na sociální síť X někdejší skvělý záložník Zbigniew Boniek, který tak prakticky scénář přímého postupu vyloučil. Polské působení v posledním ročníku Ligy národů (3. místo ve skupině 4 Ligy A) každopádně dává alespoň naději zachránit zpackanou kvalifikaci v baráži. Na niž se polský výběr s největší pravděpodobností bude muset upnout…

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.