Hlavní obsah

Artetovo dilema v brance. Raya opět chyboval a Ramsdale čeká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani přes vedení v Premier League a hladký postup ze skupiny Ligy mistrů nemohou být v Arsenalu plně spokojeni. Trenér Mikel Arteta bude zřejmě opět intenzivněji řešit otázku gólmanské jedničky. David Raya, který po svém letním příchodu odsunul Aarona Ramsdalea, totiž v úterý v utkání na Lutonu znovu chyboval.

Foto: Profimedia.cz

Aaron Ramsdale (vlevo) a David Raya z Arsenalu tvoří jednu z nejsilnějších gólmanských dvojic v Premier League.

Článek

Na první pohled by se mohlo zdát, že není nic lepšího než mít vyrovnanou dvojici brankářů světových parametrů. Ramsdale se po příchodu ze Sheffieldu stal v minulých dvou sezonách jasnou jedničkou. Téměř nechyboval, fanoušci Gunners ho začali milovat. Koncem května 25letý anglický reprezentační gólman podepsal novou smlouvu do roku 2026 s opcí na dalších 12 měsíců. Přišlo ale léto, dvojka Matt Turner odešel do Nottinghamu a Arsenal si pořídil 28letého Davida Rayu z Brentfordu. Aktuálně na hostování se závazkem na trvalý přestup kolem 750 milionů korun. Podle ESPN tak anglický gigant učinil kvůli jiným velkým letním transferům.

Možná překvapivě se Raya stal jedničkou, Ramsdale odchytal zatím jen pět ligových zápasů a tři v domácích pohárech. Španěl si však fanoušky ani experty zatím příliš nezískal. Podle statistik Premier League vyrobil v sezoně už dvě chyby přímo vedoucí k inkasovanému gólu (Arsenal jich eviduje celkem pět, nejvíce z celé soutěže). Nezdarů má však daleko víc, naposledy v úterý na půdě Lutonu neodhadl rohový kop soupeře, následně ho vinou nepřesvědčivého zákroku prostřelil po zemi Ross Barkley. Chyboval i proti Lens, Chelsea, Tottenhamu nebo Newcastlu.

„Brankář je jediná pozice, na které o sobě nemůžete pochybovat. Musíte být plní sebevědomí. Ale nyní vidíme, že ať už je v brance Arsenalu kdokoli, necítí se sebejistě. Gólmani mají velký strach,“ upozornil pro BBC současný trenér portugalské reprezentace Roberto Martínez na to, že ani Ramsdale, když už dostane příležitost, nepůsobí tak přesvědčivě jako po většinu času v minulých ročnících.

Pro Rayu má být plus zejména kvalitnější rozehrávka. „V dnešní době je posedlost mít brankáře fotbalistu taková, že se zapomíná na základy – chytání střel nebo vybíhání na centry. Luton ukázal, jak se taková zaváhání trestají. Rayova situace by byla mnohem těžší, kdyby ho tým nezachránil, což někdy potřebujete,“ připomněl legendární kanonýr Alan Shearer pro Arsenal šťastnou přestřelku, kterou gólem na 4:3 v 97. minutě rozsekl Declan Rice.

Arteta se své jedničky logicky zastával, i když na otázky britských novinářů odpovídal spíše vyhýbavě, nekonkrétně. „Musíme lépe bránit situace jako tým. Existují určité věci, které vedou ke gólům, a není to o obviňování. To jsme nikdy nedělali a nebude to ani teď. Záleží, jak na to tým zareaguje, a já naše reakce miluji,“ prohlásil.

Statistiky gólmanů Arsenalu v sezoně 2023/2024 (Zdroj: Sky Sports/Opta)

Aaron RamsdaleDavid Raya
Zápasy815
Čistá konta37
Inkasované góly/zápas10,9
Úspěšnost zákroků61,9 %65,8 %
Úspěšnost přihrávek65 %74,3 %
Chyby vedoucí ke gólu03
Očekávané inkasované góly4,912,2

Otec Aarona Ramsdalea se v listopadu jasně vyjádřil, co si o celé situaci myslí. Podle něj nejednal klub s jeho synem fér, když došlo v květnu k podpisu nové smlouvy, ale záhy přišel nový gólman. „Aaron říká, že Raya je skvělý kluk a je radost s ním spolupracovat. Ale my vidíme, že není šťastný,“ prohlásil v podcastu Highbury Squad Ramsdale starší. „Hlavní problém je z mého pohledu následující. Předtím, než Aaron podepsal dlouhodobý kontrakt, jsem po telefonu mluvil s Artetou. Ujistil mě, že o něj má zájem a počítá s ním. Tak proč o pár měsíců později přivedl dalšího gólmana?“ nechápal počínání španělského kouče.

Podle zjištění ESPN bylo vše možná trochu jinak. Ramsdaleova předchozí smlouva platila do roku 2025 s opcí na další rok. Neexistoval žádný naléhavý časový tlak na její prodloužení, takže primární změna nebyla v prodloužení o rok, ale týkala se až zdvojnásobení platu. Klub prý Ramsdaleovi naznačil, že existuje možnost letního podpisu nového elitního brankáře, i když otec anglického reprezentanta to vyvracel.

O Ramsdalea mělo najednou projevit zájem několik klubů Premier League, konkrétně Wolverhampton či Newcastle, spekuluje se o Chelsea. Pokud se v hierarchii Arsenalu nic nezmění, dávalo by to smysl i s ohledem na reprezentaci a červnové EURO 2024 v Německu. Na druhou stranu Ramsdale má vzhledem ke své smluvní situaci tak silnou pozici, že je vysoce nepravděpodobné, aby ho nechal v polovině sezony jít, aniž by měl jinou kvalitativně odpovídající dvojku.

Navíc Gunners čeká na jaře zřejmě opět po roce bitva o vytoužený domácí titul. Aktuálně jsou na čele tabulky s pětibodovým náskokem, díky úternímu dramatu na Lutonu však mají o zápas více než všichni jejich největší konkurenti. Co se Arsenalu zatím daří, je rozhodovat zápasy v posledních minutách. Kromě Lutonu se tak stalo na Brentfordu, proti City či Manchesteru United.

„Za to je musíme obdivovat a respektovat. Jde o tým, který se prostě nevzdává,“ komentoval v úterý večer Shearer. „Tým ukázal ducha, kvalitu a odvahu. Nikdy jsme se nevzdali, vždy se snažíme až do konce,“ souhlasil Arteta. Podle klubové legendy Thierryho Henryho je po 14. kole příliš brzo na řeči o titulu. „Góly v závěru dodávají sebevědomí, tým si najednou více věří, i když se tolik nedaří. Ale do konce sezony je dlouhá cesta,“ říká Henry.

Reklama

Související témata:
Aaron Ramsdale