Hlavní obsah

Chelsea pokračuje v matných výkonech. Řešení? Možná další posilování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od loňského května utratila Chelsea za nové hráče neskutečných 928 milionů liber, tedy přes 26 miliard korun. Do modré části Londýna dorazilo od nástupu nového majitele Todda Boehlyho v květnu 2022 mnoho talentovaných fotbalistů, jenže na trávníku to zatím není znát. A experti navíc tvrdí, že anglický gigant ještě potřebuje posílit.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Carney Chukwuemeka z Chelsea (vpravo) v souboji s českým záložníkem West Hamu Tomášem Součkem.

Článek

V součtu letního i zimního přestupového období si Chelsea poslední dva roky vždy pořídila novou základní jedenáctku a ještě nějaké hráče k tomu. Turbulence v kádru Blues jsou obrovské, utracené částky za Enza Fernándeze, Moises Caiceda, Mychajla Mudryka, Wesleyho Fofanu, Christophera Nkunkua či Roméa Laviu jsou gigantické.

„Je to velká investice, jenže stále mám pocit, že trenér Mauricio Pochettino bude chtít v určitých oblastech, zejména směrem dopředu, lepší hráče,“ odhaduje legenda Manchesteru United a expert stanice Sky Sports Gary Neville.

„Když utratíte takové množství peněz, je zvláštní, když málokdo řadí Chelsea do první čtyřky. Teď to ale neznamená, že se tomu tak nestane. Jen mi za vynaložené částky nepřijde dobré, že experti a fanoušci nemají z týmu pocit, že může konkurovat těm nejlepším v Premier League,“ dodává legenda Liverpoolu Jamie Carragher.

Příchody (zima 2023)Odchody (zima 2023)
Enzo FernándezJorginho
Mychajlo Mudryk
Benoît Badiashile
Noni Madueke
David Fofana
Joao Félix
Malo Gusto

Minulá sezona skončila propadákem, žádná jarní stíhací jízda se nekonala. Blues skončili v lize až dvanáctí, v aktuálním ročníku nehrají evropské poháry. Ze čtyř kol v nové sezoně vyválčili čtyři body a jsou průběžně opět dvanáctí. Proč? Hodně se toho dá odvodit z dat a statistik. Hráči Chelsea měli za čtyři kola nejvíce doteků s míčem z celé Premier League (3 430).

V tabulce očekávaných gólů (xG) patří Londýňanům s hodnotou 8,3 pátá příčka, v žebříčku očekávaných inkasovaných gólů (xGA) jsou s číslem 4,3 třetí nejlepší. Také v mnoha dalších statistikách ohledně útočné fáze, držení míče či úspěšného přebírání míče, které vede ke střeleckému pokusu, patří ke špici. Jsou na podobných hodnotách jako Manchester City, Arsenal či Tottenham.

Chelsea však vstřelila pouze pět branek, po odečtu očekávaných gólů jsme na hodnotě -3,3, která je naopak druhou nejhorší v Premier League. Počet očekávaných asistencí (xA) je u Blues na čísle 6,2, asistence má však Pochettinův tým tři.

„Můžete hrát dobře, ale pokud vám chybí údernost na horním konci hřiště a jste vzadu s mladými středními obránci trochu zbrklí, pak i kvalitně odvedená práce nenese své ovoce,“ komentuje Neville.

Příchody (léto 2023)Odchody (léto 2023)
Moises CaicedoKai Havertz
Roméo LaviaMason Mount
Christoher NkunkuMateo Kovačič
Cole PalmerKalidou Koulibaly
Axel DisasiChristian Pulišič
Nicolas JacksonEdouard Mendy
Lesley UgochukwuRuben Loftus-Cheek
Robert SanchezCésar Azpilicueta
Deivid WashingtonPierre-Emerick Aubameyang
AngeloTiemoué Bakayoko
Djordje PetrovičHakim Zijach
Denis Zakaria
N´´Golo Kanté
Kepa Arizabalaga
Romelu Lukaku
Lewis Hall
Romelu Lukaku
Callum Hudson-Odoi

„Ve jménech vidím potenciál, se kterým se mohou hráči stát fotbalisty světové třídy. V podstatě investovali do potenciálu v naději, že jejich skauting přesně ví, co dělá. Nejsem úplně přesvědčen, s ohledem na strategii nebo osmileté smlouvy, hráči přinesou to, co Chelsea za tuto investici potřebuje,“ dodává.

Na Carraghera udělala Chelsea dojem jak při úvodní remíze s Liverpoolem (1:1), tak při prohře 1:3 na West Hamu. Podle legendy Liverpoolu je na vyzvání Manchesteru City ještě posílit. „Pořád si myslím, že potřebují brankáře, i když podepsali Roberta Sancheze. Stále si myslím, že potřebují špičkového středního obránce, protože Thiagu Silvovi je 38 let,“ vyjmenovává.

A pak je zde hrotový útočník, respektive někdo, kdo bude pravidelně dávat góly. „Střelec nemusí být středový útočník, protože například Liverpool má Mohameda Salaha na pravém křídle. Takže nejde o rýpnutí do Nicolase Jacksona, jenž do klubu teprve přišel a udělal na mě dojem,“ zmiňuje předsezonní posilu z Villarealu.

„Ale když se podíváte na tyto důležité pozice, pořád vám připadá, že musí přijít čtyři hráči, jen aby se postavili Manchesteru City. To mi nepřipadá správné vzhledem k množství peněz, které utratili,“ shrnuje Carragher.

Reklama