Hlavní obsah

Další titul pro City: Guardiola jako Ferguson a útok na treble. Nevypneme, varují staronoví vládci Anglie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na krku se jim houpaly zlaté medaile a kapitán Ilkay Gündogan po domácí výhře 1:0 nad Chelsea zvedl k nebi mistrovský pohár. Fotbalový Manchester City ještě víc vylepšil svoji pověst nezastavitelné mašiny: anglickou Premier League ovládl potřetí za sebou a popáté ze sedmi sezon pod trenérem Pepem Guardiolou. A to ještě zdaleka není konec, City je ve hře o další dvě trofeje.

Foto: Lee Smith, Reuters

Fotbalisté Manchesteru City zvedají nad hlavu pohár pro mistry anglické Premier League.

Článek

Okamžitě opusťte hřiště, prosím. Tahle výzva na velkých obrazovkách zářila spíš jen z povinnosti, fanoušci City si užívali mistrovský mejdan přímo na zeleném jevišti. Dvě kola před koncem sezony. Jistotu jim dala už sobotní porážka Arsenalu v Nottinghamu, nedělní zápas s Chelsea už byl součástí oslav.

„Museli jsme vyhrát, abychom potvrdili pozici jednoho z nejlepších týmů na světě," pravil kouč Guardiola v rozhovoru pro Sky Sports. Vychutnal si už 33. trofej v kariéře, během patnácti let je posbíral s Barcelonou, Bayernem a teď s City, kam nastoupil v roce 2016. Mimochodem, kromě Guardioly dokázal třikrát za sebou coby trenér vyhrát Premier League už jen Sir Alex Ferguson.

„Ani nevím, co mám říkat," usmál se norský čarostřelec Erling Haaland, jeden z hlavních hrdinů City. Ve své první sezoně v Manchesteru stihl zatím 52 klubových gólů. „Výjimečné, úžasné, nezapomenutelné. Tohle si budu pamatovat do konce života," vyznal se Haaland. Cloumalo s ním dojetí: fanoušci vyvolávali jeho i otce Alfieho, jenž v City hrával zkraje tohoto století.

Kdekdo si během mistrovské party připomínal, že Haaland a spol. ještě zkraje dubna na Arsenal ztráceli osm bodů. Sezonu se jim ovšem povedlo zakončit exkluzivní sérií (zatím) 12 ligových vítězství a pomohla i kolísavá forma Kanonýrů, kteří z posledních osmi zápasů vyhráli jen dva.

„Dvanáct výher v řadě? Šílené. Upřímně, zvlášť od poslední reprezentační pauzy v březnu jsme si připadali nezastavitelní," líčil záložník Jack Grealish.

„Náš recept? Vždycky se snažíme zahrát, jak nejlépe umíme," usmál se belgický kreativec Kevin De Bruyne. „Jsem tu osm let a pořád zažívám kouzelné momenty."

Snová sezona pro City pokračuje: zbývají poslední dvě ligová kola a dvě finále. Třetího června s Manchesterem United o FA Cup a týden nato s Interem Milán o trofej z Ligy mistrů. Pro ilustraci: Premier League, domácí pohár i Champions League jako první a zatím poslední anglický tým v jedné sezoně ovládl v roce 1999 Manchester United. Povede se to i boháčům z City?

„Chceme treble a uděláme pro to všechno," vzkázal záložník Bernardo Silva. „Nevypneme."

Reklama