Hlavní obsah

Finále Ligy mistrů? Hrozila katastrofa, nejděsivější zážitek. Obránce Liverpoolu vyvrací tvrzení UEFA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UEFA si umyla ruce a ukázala na fanoušky. Hlavně ty z Ostrovů, kteří podle ní zapříčinili, že pařížskému finále Ligy mistrů předcházelo tolik problémů, že začátek duelu Liverpoolu s Realem Madrid musel být o více než půlhodiny odložen. Podle mínění generality evropského fotbalu dorazili ke stadionu Stade de France pozdě. A spousta z nich s falešnými lístky koupenými na černém trhu nebo dokonce bez vstupenek. Přesto se pokusili vniknout na stadion. A mnozí úspěšně, tak jako se jim do povedlo před finále loňského mistrovství Evropy mezi Itálií a Anglií ve Wembley.

Foto: Vincent West, Reuters

Při finále fotbalové Ligy mistrů bylo přes 200 lidí zraněno. Policisté stříkali slzný plyn na fanoušky Liverpoolu za plotem, po utkání krotila příznivce vítězného Realu Madrid.

Článek

O kolabující organizaci finále Champions League se neobjevilo v oficiálním prohlášení UEFA ani slovo. O amatérském počínání francouzských pořadatelů rovněž ne.

Proto ostrá reakce klubového vedení Liverpoolu už během finálového zápasu. Proto požadavek Reds, aby dění kolem finále, jehož hlavním delegátem byl mimochodem předseda českého fotbalu Petr Fousek, bylo důkladně prošetřeno.

„Máme štěstí, že nemluvíme o velké katastrofě, k níž mohlo v sobotním večeru dojít," připomněl šéfreportér anglických Timesů Henry Winter pro ranní vysílání BBC, že nemuselo zůstat jen u 238 zraněných fanoušků.

„Organizace byla ze strany pořadatelů naprosto nekompetentní. Chybělo velení, a když už se ho někdo ujal, bylo špatné," přidával vlastní zkušenost ze Stade de Francie a odmítl, že by fanoušci dorazili ke stadionu pozdě, a v důsledku toho vznikly problémy.

„Scházela jakékoli strategie nebo alespoň plán, jak řešit narůstající počet fanoušků hromadících se u turniketů. Organizátoři jim bránili v přístupu na stadion zřejmě v obavách, že by se mezi ně mohli vmísit ti, kteří neměli platné vstupenky," potvrzoval ve vysílání BBC další z reportérů John Watson.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Policie byla během finále fotbalové Ligy mistrů v akci. Zraněno byly více než dvě stovky lidí.

„Přitom jsem byl svědkem toho, že fanoušci Liverpoolu dělali přesně to, co se od nich požadovalo. Přesto byli drženi ve vstupních bodech, aniž by dostali informace, proč tomu tak je. Organizátoři byli nejspíš vyděšeni z toho, že by se mohly opakovat scény, které jsme viděli loni při finále EURO 2020," přidal Watson.

„Mluvil jsem s fanoušky a byl jsem ohromen, jak byli trpěliví, i když je drželi před turnikety i tři hodiny. Policisté používali pepřové spreje, stříkali na ně slzný plyn. I na děti, starce o holích a lidi na invalidních vozících... Desetileté dívky prosily rodiče: Prosím, vraťme se domů," líčil Henry Winter, čeho bylo svědkem.

K novinářům se přidávají se svými svědectvími i fanoušci odmítající tvrzení UEFA, že vinni jsou oni, protože na stadion přišli pozdě.

„Dorazili jsme čtyři hodiny před zápasem, trvalo ale devadesát minut, než jsme se dostali k turniketům. Policie měla zaparkované dvě dodávky přes ulici a nutila každého diváka projít úzkým koridorem mezi auty a zdí. U zamčené brány stáli pouze tři stewardi, kteří kontrolovali vstupenky, než nás pustili k turniketům," popisoval podstoupené martyrium jeden z fanoušků jménem Graham.

Trhliny dostává i tvrzení UEFA o falešných vstupenkách, které měly zapříčinit vzniklé problémy, neboť jejich majitelé se s nimi zkusili proniknout na stadion.

Foto: @liverpoolfc, Twitter

Obránce Andrew Robertson.

„Dal jsem jeden z lístků svému kamarádovi, ale na stadion ho nepustili a tvrdili, že vstupenka je padělkem. Ujišťuju, že se o falešnou vstupenku nejednalo, protože jsem ji dostal přímo od našeho klubu," potvrzoval obránce Liverpoolu Andy Robertson.

„Pro naše fanoušky a všechny, kteří si tím prošli, to bylo strašné. Finále Ligy mistrů mělo být oslavou fotbalu a mělo být zorganizováno mnohem lépe. Takové věci, které ho provázely, by se neměly stát, natož aby proti lidem bylo použito takových prostředků, jako slzný plyn. Nebylo to hezké finále, nešlo o dobrou zkušenost," přidal Robertson i s dodatkem, že zápas mezi jeho Liverpoolem a Realem Madrid se neměl v Paříži původně konat a nejspíš i kvůli přeložení z Petrohradu do Francie neproběhly přípravy jak měly.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Při finále fotbalové Ligy mistrů bylo přes 200 lidí zraněno. Policisté stříkali slzný plyn na fanoušky Liverpoolu za plotem. Přitom někteří z nich ukazovali, že mají lístky. Liverpool důrazně žádá, aby byl incident vyšetřen.

Závěrečným hvizdem a čtrnáctým triumfem Realu Madrid ovšem excesy provázející finíále Ligy mistrů neskončily. Cestou ze stadionu k metru byli fanoušci údajně přepadáváni a okradeni bandami francouzských mladíků.

„Organizované bandy se pustily do přepadávání odcházejících fanoušků. Byl jsem svědkem spousty útoků na nic netušící účastníky. Žádný policista nebyl v dohledu. Včerejší zápas byl ten nejděsivější, jaký jsem kdy zažil. Zavrženíhodné @UEFA," napsal bývalý obránce Líverpoolu působící nyní jako televizní spolukomentátor a fotbalový expert Jim Beglin.

Reklama

Související témata: