Hlavní obsah

Hrozba kvůli majiteli. United můžou zůstat bez pohárů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozice sira Jima Ratcliffa, šéfa fotbalového Manchesteru United, by mohla mít pro klub vážné důsledky, pokud by se kvalifikoval na příští sezonu do evropských pohárů. Reds Devils by totiž při určité konstelaci vyšouplo z evropské scény francouzské Nice.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Manchester po dlouhém období spekulací v prosinci oficiálně potvrdil převzetí klubu 71letým miliardářem. Ratcliffe se svými kolegy ze společnosti INEOS Group zaplatili za 27,7% podíl v United přes 1 miliardu liber (téměř 30 miliard korun), který po další finanční injekci ve výši 238 milionů liber (přibližně 7,1 miliardy korun) vzroste na 30 %.

Jenže INEOS Group vlastní také Nice. Ve francouzské lize je momentálně páté, je tedy na cestě do evropských pohárů. Pokud by na evropskou scénu proniklo, mohlo by způsobit problém „sesterskému“ týmu z Old Trafford.

Podle předpisů UEFA sice v Evropě může hrát více klubů se stejným vlastníkem, nikoli však ve stejné soutěži. Evropská asociace zvažuje, že pravidlo upraví, podle všeho ale není tento krok na pořadu dne.

„Toto pravidlo se do příští sezony nezmění. Platí tedy, že Manchester United a Nice nemohou hrát ve stejné soutěži,“ citoval svůj zdroj z UEFA britský deník The Sun. Manchester ztrácí na šestou příčku, která jako poslední zaručuje postup do evropských pohárů (v tomto případě kvalifikaci o Konferenční ligu), šest bodů. Na páté místo, ze kterého se jde do Evropské ligy, ztrácí deset kol před koncem 9 bodů. Dohnat takové manko je nejspíš nemožné.

Zajistit si Evropskou ligu můžou United také v FA Cupu, kde jsou už v semifinále. Pokud Anglický pohár vyhrají, mají jistou Evropskou ligu. Jako poražení finalisté (za předpokladu, že FA Cup vyhraje Manchester City, který bude hrát v příští sezoně Ligu mistrů), by však už měli problém. Pokud by si Nice zajistilo místo v Evropské lize z pátého místa Ligue 1, musel by Manchester vzít za vděk Konferenční ligou.

Nejčernějším scénářem pro fanoušky United je, pokud se Manchester i Nice kvalifikují do Konferenční ligy prostřednictvím domácích pohárů, přičemž Nice si udrží vyšší ligovou pozici. Za této konstelace by United zůstali bez evropských pohárů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články