Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Bilance Coufala je úžasná. Myslím, že se vrátí do reprezentace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český fotbalový obránce Vladimír Coufal z West Hamu si zapsal už sedmou asistenci v sezoně, jeho klubový parťák Tomáš Souček ovládl anketu Fotbalista roku. Manchester United se přes Liverpool dostal do semifinále FA Cupu, kam senzačně postoupilo i druholigové Coventry. To vše probírá ve svém pravidelném komentáři pro Sport.cz bývalý fotbalový reprezentant Daniel Pudil, který strávil sedm let kariéry v Anglii, kde nyní i žije.

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Coufal zažívá v Premier League povedené období

Článek

„Remíza v zápase West Hamu a Aston Villy byla podle mě spravedlivá. Kladiváři byli k vítězství vzhledem k tomu, že jim nebyly uznány kvůli hře rukou dva góly, blíž. Ale podle aktuálního výkladu šlo o správné verdikty. Chápu, že West Ham mohl být frustrovaný, ale nakonec se nemá proč zlobit. V minulosti jsem několikrát upozorňoval na chyby VAR, teď však zasáhl oprávněně. Přesně pro tyto případy na stadionech je. (Sestřih zápasu zde).

Vláďa Coufal z West Hamu si připsal sedmou asistenci v sezoně. Je to úžasná bilance a skvělá vizitka. Situaci vyřešil výborně, poslal míč mezi gólmana a stopery a trefil hlavu Michaila Antonia. Dokáže celý zápas pendlovat nahoru dolů, pomáhá záložníkům, podporuje útok. Je v prostorech, kde má být, a posílá do centry vápna.

Jako krajní obránce takhle musíte hrát. Sám jsem se z pozice levého beka snažil hodně doplňovat ofenzivu. Pokud pošlete jeden centr za zápas, není moc velká šance, že z něj padne gól. Ale když jich dáte pět šest nebo ještě víc, pravděpodobnost gólu se zvyšuje. Přesně takhle aktivní je Vláďa. Doufejme, že ještě nějaké asistence do konce sezony přidá.

Nový trenér reprezentace Ivan Hašek ve své první nominaci Vláďu opomenul stejně jako Jakuba Brabce a Jana Kuchtu. Důvod každý zná. Ivan Hašek zmínil, že o celé situaci hodně dlouho přemýšlel. Nakonec je podle mě dobře, že ukázal, že nic takového už se v reprezentaci nebude tolerovat. Dal jim vyhrůžku.

Zároveň si myslím, že chce vyzkoušet i nové hráče. Ví, co od těchto tří hráčů může očekávat. Jsou vyzkoušení. Předpokládám, že s nimi o všem velice důkladně hovořil. Pokud by se něco podobného opakovalo, budou mít dveře zavřené. A pak je jedno, jestli někdo hraje pravidelně Premier League. Ale věřím, že se všichni dostatečně poučili. Vláďa se podle mě určitě vrátí a bude zase stabilní člen národního týmu.

Druhý český hráč West Hamu Tomáš Souček se stal v pondělí večer Fotbalistou roku za minulý rok. Podle mě je jeho triumf zcela zasloužený. Správná volba. Hraje stabilně, je kapitánem nároďáku, který dotáhl na mistrovství Evropy. I ve West Hamu patří mezi klíčové postavy. Dalším faktorem je, že Patrik Schick byl loni dlouho zraněný. Kdyby byl zdravý, mohl by být vysoko, takhle ale nebyl ani v ideální pětici.

Nadchlo mě čtvrtfinále FA Cupu mezi Manchesterem United a Liverpoolem. Hrál se se skvělý zápas, který měl všechno. Náboj, emoce, góly i obrovské chyby, ze kterých jsem byl až překvapený.

Je čest být vedle legend, říká o ocenění Fotbalista roku Tomáš Souček. Když návrat domů, tak do SlavieVideo: Sport.cz

Například Bruno Fernandes ztratil na konci prvního poločasu balon a Liverpool se ujal vedení. On je zkušený hráč a chtěl si dojít pro faul. Po lehkém ťuknutí do kolena se skácel. U něj je problém, že moc padá a chce si vymodlit faul. Kdyby takhle v souboji upadl jiný hráč, rozhodčí možná nedovolený zákrok odpískal. Ale sudí ho znají a možná v tomhle případě John Brooks schválně nepískal.

Ale nechyboval jen Fernandes. Darwin Núňez z Liverpoolu zbytečně ztratil míč v rozehrávce a United vyrovnali na 3:3. A nevím, co vymýšlel Harvey Elliott před poslední brankou, kdy pak Manchester z brejku rozhodl. Přišlo mi, že Liverpoolu už trochu docházely síly. Měl nabitý program a do toho se potýkal se zraněními, byť hráči se mu postupně vracejí.

Musím ocenit Manchester United. Prohrával 1:2 a 2:3, ale dokázal reagovat. Vyrovnal a nakonec vyhrál. Tímhle zápasem může sezonu otočit, bojuje o Ligu mistrů, pořád útočí na trofej. Může to pro tým být obrovská vzpruha, načerpané sebevědomí si budou moct přenést i do Premier League.

Zaregistroval jsem, jak trenér Liverpoolu Jürgen Klopp odešel z televizního rozhovoru a řekl reportérovi, že na něj nemá nervy. Nevím přesně, jak dlouho předtím interview probíhalo, jestli ho nenaštvaly i další otázky. Bylo ale brzo po zápase, mohla se na něm projevit i frustrace z vyřazení. Přeci jen dokončuje poslední sezonu, chce vyhrát co nejvíc trofejí. Za jeho reakcí mohlo být víc věcí, ale je pravda, že takového Kloppa neznám. Věřím však, že v příštích zápasech bude zase v pohodě.

Druholigové Coventry v FA Cupu otočilo zápas na Wolverhamptonu v nastavení a postoupilo do semifinále. Je to šok, nikdo nečekal, že by došlo takhle daleko, navíc takovým způsobem. Týmy z nižších soutěží však mají vždy velkou motivaci v soubojích s celky z Premier League ukázat, že mají podobnou kvalitu. Zároveň je vidět, že v Coventry dělají svou práci dobře. Před rokem prohráli až na penalty v zápase o Premier League s Lutonem.

Teď se do Wembley vrátí zase. V semifinále narazí na Manchester United, pro celý klub to bude velký svátek. Coventry nebude favoritem, ale můžou překvapit. Když se dostane do euforie, může se stát ledacos.“

Reklama