Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Nebýt Fergusona, Solskjaer by tak dlouho nevydržel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Padák pro hlavního trenéra v Manchesteru United byl jedním z ústředních bodů uplynulého víkendu v Premier League. Ole Gunnar Solskjaer dlouho odolával všem tlakům, ustál mnoho nezdarů. Když ale Rudí ďáblové během dvanáctého kola schytali čtyřbrankový příděl na půdě Watfordu, už bylo vedení klubu z Old Trafford nemilosrdné. Nad ožehavostí trenérského postu v jednom z nejslavnějších klubů světa se v komentáři pro Sport.cz zamýšlí Radoslav Kováč.

Foto: Carl Recine, Reuters

Ole Gunnar Solskjaer během ligového zápasu Manchesteru United s Leicesterem City.

Článek

„Pro Solskjaera byl zápas ve Watfordu poslední šancí. Všichni v klubu věřili, že utkání po reprezentační přestávce zvládnou herně i výsledkově. Jenže v bitvě o cestu správným směrem propadli. Jejich obrana v první půli byla hodně špatná. Prohrávali o dvě branky, ale rozdíl mohl být mnohem větší. Po pauze se sice zvedli, vstřelili kontaktní gól, jenže když dostal Maguire červenou, všechno se zbortilo. A dva góly v závěru jenom zpečetily osud norského trenéra.

Už před třemi týdny jsem na anglických serverech četl komentář, že pokud Solskjaer miluje Manchester United, tak sám odejde. Neučinil tak. Chtěl bojovat. Vedení s ním mělo obrovskou trpělivost. United chyběly nejen výsledky, ale i jasný herní projev.

Projevilo se, že je chráněncem Alexe Fergusona, bývalého trenéra klubu, který tým přivedl ke dvěma trofejím v Lize mistrů. Pořád má obrovský vliv. Netvrdím, že rozhoduje. Ale jeho slovo má váhu. A Solskjaer byl jeho chráněnec. Jiný trenér by dostal padáka dříve.

Lepší fotbal hraje i Brighton

Od doby, co Ferguson na konci sezony 2013 odešel, hledají v klubu ideálního trenéra. Moyes, Giggs, van Gaal, Mourinho a Solskjaer představují hvězdnou trenérskou sestavu. Prostředí je specifické a nároky nepředstavitelné. Bavíme se o jednom z největších a nejpopulárnějších klubů v celosvětovém měřítku. Pokud trenér nechytne začátek a okamžitě nevyhrává, má problém.

Najít ideálního muže není snadné. Liverpool má Kloppa, Manchester City Guardiolu, Chelsea zase Tuchela. Všichni svým klubům vtiskli jasné principy hry. Když nastoupili United proti Guardiolově týmu, vůbec neměli šanci. City bylo ve vzájemném zápase tak brutálně dominantní, až to bralo dech. Vůbec nedovolilo soupeři se k něčemu dostat.

Když jsem opakovaně viděl zápas Brightonu, tak musím konstatovat, že hrají lepší fotbal než United. Jasně definovaný. Každý tým by měl mít ve hře prvky, které pro něj budou charakteristické. Ale Manchester United nic takového neměl.

Foto: Pablo Morano, Reuters

Dočasný manažer Manchesteru United interim Michael Carrick mohl být po utkání Ligy mistrů ve Španělsku spokojený.

Nyní dostal šanci Michael Carrick, kterého jsem během štace ve West Hamu zažil jako soupeře. Je to další z „dětí" Sira Alexe.

Conte byla promarněná šance

Vlastně na trhu nevidím volného trenéra vhodného pro velikost a jméno Manchester United. Podle mého soudu promarnili šanci s Contem. V Interu odváděl fantastickou práci. Vedl tým systematicky. Měli skvělé výsledky, hráli pohledný fotbal. Conte je jako trenér hodně náročný. Ten by se do United hodil.

Mauricio Pochettino má zkušenosti s anglickým prostředím. Ale vyjednat jeho uvolnění z PSG, to může být hodně velké sousto i pro United. Šejkové vlastnící francouzský klub budou určitě chtít extrémně vysoké odstupné. A pak je tu výčet úspěchů... Francouzský pohár, Francouzský superpohár, a nic...

Faktor Ronaldo

Trenér na Old Trafford navíc musí unést nejen břímě velkého jména klubu. Je zde ještě faktor Cristiano Ronaldo. Je to superhvězda, která má své ego. Každý takový hráč v sobě má určitou dávku sobectví. Chce hodně míčů, hodně zakončovat. Kdyby to tak nebylo, nemůže být výjimečný.

Jsem ale přesvědčený, že je ochotný se podřídit. Ať jde o kohokoliv pořád platí, že žádný hráč na světě není víc než klub. Současně musí být v týmu řád. V Liverpoolu všechny hvězdy po ztrátě balonu sprintují pod balon. Když byl v Manchesteru City Agüero, musel se podřídit a bránil. Gabriel Jesus zrovna tak. Vždy jde prostě v první řadě o trenéra, o jeho schopnosti komunikace. Vysvětlit, proč chce danou věc. A být s ní úspěšný."

Radoslav Kováč

Radoslav Kováč je bývalý fotbalový reprezentant, který působil v Sigmě Olomouc, Spartě Praha, Spartaku Moskva, West Hamu United, Basileji a Liberci. Vyhrál ligu v Česku a ve Švýcarsku, kde navíc slavil triumf v pohárové soutěži. Hrál na mistrovství světa i Evropy, s reprezentací do 21 let vyhrál mistrovství Evropy.

Reklama

Související témata: