Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Souček potvrdil, že v pokutovém území je světová klasa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Trápení fotbalového West Hamu utnul tříbodový zisk na půdě Watfordu. Tým s českými reprezentanty Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem v základní sestavě sice neprožil dobrý vstup do utkání a po čtyřech minutách prohrával, jenže další kolaps už nepřipustil. Nad výkonem Kladivářů se v komentáři pro Sport.cz zamýšlí Radoslav Kováč, jejich bývalý hráč a nyní trenér.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Tony Obrien

Fotbalista West Hamu Tomáš Souček oslavuje gól proti Watfordu.

Článek

„Po sérii pěti zápasů bez výhry určitě nebyli hráči West Hamu v ideálním rozpoložení. Zejména proto, že předešlé utkání se Southamptonem měli zvládnout a nebylo snadné nastoupit za necelých dvaasedmdesát hodin k dalšímu utkání.

Inkasovali už po čtyřech minutách a chvíli byli z nepříznivého vývoje zaskočení. Ale rychle se oklepali, psychickou deku shodili a převzali iniciativu. A celému duelu jednoznačně dominovali. Nepochybně jim pomohlo relativně rychlé vyrovnání a bleskový obrat skóre. Po druhé brance už na hřišti existoval jenom West Ham.

Jejich vítězství přišlo v pravý čas. Další ztráta by je téměř jistě vyřadila z boje o pohárovou Evropu, do které chtějí. Myslím, že ambice směřující k Lize mistrů nejsou namístě. Ale do Evropské ligy klub patří. Na hřišti Watfordu ukázali skvělou organizaci hry a mimořádný charakter, protože postrádali klíčové hráče.

Kvůli kartám chyběl Rice a trojice do defenzivy. Zouma, Ogbonna, Cresswel jsou hráči základní sestavy, takže bylo vlastně obdivuhodné, že West Ham inkasoval jedinou branku a naprosto fantasticky se vypořádal s absencemi klíčových hráčů.

Skvělý výkon podal Tomáš Souček. Nabíháním z druhé vlny trhal obranu Watfordu. Před prvním gólem dostal parádní balon za obranu od Bowena, který byl nejlepším hráčem zápasu.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Michail Antonio z West Hamu oslavuje vyrovnávací gól proti Southamptonu. Zcela vlevo je Tomáš Souček.

Souček ukázal, že v pokutovém území, ať už vlastním, či soupeřově, je prostě světová špička. Proto je tolik ceněný. Už všichni si zvykli, že naběhá obrovskou porci kilometrů, neuvěřitelně pohotově vyplňuje prostory. Možná jeho styl není tak líbivý, ale v pokutových územích je prostě top hráčem.

První start v Premier League si připsal Alex Král. Šel na hřiště v devadesáté minutě. Upřímně jsem očekával, že dostane větší prostor. Vedli o dvě branky, takže třeba patnáct minut by si z mého pohledu zasloužil. Chvilku jsem si myslel, že by mohl do utkání nastoupit od první minuty.

Ale trenér po sérii neúspěchů vsadil na zkušenost a přednost dostal Mark Noble, legenda West Hamu. Už není tak dynamický, přeci jen je mu čtyřiatřicet. Ale sedmnáct let hraje na nejvyšší úrovni v Anglii. Zkušenosti, které nejde posbírat. A ty West Ham ve Watfordu potřeboval.

Pro Krále bude obtížné se prosadit. Součka ze sestavy nevytlačí. Druhým konkurentem je Declan Rice, což je taky neprůstřelné. A ukazuje se, že v honbě za evropskými poháry je pro trenéra Moyese český reprezentant až čtvrtou volbou. Musí být pořád na špičkách. Připravený zvládnout na sto procent každou minutu. Jedině tak přesvědčí trenéra, aby mu postupně dával větší a větší prostor.

Foto: Tony Obrien, Reuters

Alex Král v zápase s Watfordem

Watford jsem viděl v sezoně už několikrát. A zase jsem se utvrdil v přesvědčení, že jde o žhavého adepta na sestup. Proti West Hamu ztrácel ve všech směrech.

Vůbec žádnou výhodou nebyla herní pauza, kterou Watford měl. Za posledních čtrnáct dnů nehráli žádné utkání, zatímco West Ham čtyři. Upřímně, optimální formu West Ham nemá, ale je v rytmu, což může být proti konkurentům, kteří pak budou zavaření, velká výhoda.

Watford nemá moc co nabídnout. Má dobré rychlostní hráče, zejména Joshua King na levé straně je velice zajímavý hráč. Ale jejich mezihra je hodně špatná.

Sice všichni brblají nad nabitým programem, ale dlouhou herní pauzu nechce nikdo. Je důležitý rytmus. Trošku únavy člověk překoná. Pro Anglii je tradiční, že se hraje během vánočních svátků i na Silvestra a na Nový rok. A myslím, že to tak zůstane. Problémem není program, ale pandemie koronaviru.

Klubům kvůli covidu-19 vypadávají důležití hráči. A zatímco absolutní špička nemá s jejich náhradou většinou dramatické problémy, u ostatních jde o velký zásah. I v tomhle je určitý handicap West Hamu ve srovnání s úplnou špičkou.

Nemají tak široký kádr. Sice už jsou na přestupovém trhu pravidelně vždy hodně aktivní, ale za absolutní špičkou přeci jen pořád ještě trošku zaostávají."

Radoslav Kováč

Radoslav Kováč je bývalý fotbalový reprezentant, který působil v Sigmě Olomouc, Spartě Praha, Spartaku Moskva, West Hamu United, Basileji a Liberci. Vyhrál ligu v Česku a ve Švýcarsku, kde navíc slavil triumf v pohárové soutěži. Hrál na mistrovství světa i Evropy, s reprezentací do 21 let vyhrál mistrovství Evropy.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články