Hlavní obsah

Maguire i Ronaldo na lavičce a United se daří. Legenda ale Ten Haga varuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se Manchester United nacházel po dvou kolech na dně Premier League, experti nevěštili velkoklubu povedenou sezonu. Jenže Rudí ďáblové se i díky razantnímu zatočení se svými největšími hvězdami, včetně Cristiana Ronalda, zvedají. Ikona United Rio Fedinand ale varuje, že Portugalec se s novou rolí jen těžko spokojí.

Foto: Reuters

Cristiano Ronaldo, Casemiro a Harry Maguire na lavičce v utkání proti Leicesteru.

Článek

Nula bodů, skóre 1:6 a poprvé od srpna 1992 umístění na chvostu tabulky. Pozice United byla po dvou kolech nové sezony prachbídná. Nadávali fanoušci, legendy i sami hráči. Očekávání od následujícího klání s Liverpoolem logicky nebyla velká.

Jenže svěřenci nizozemského kouče Erika ten Haga duel zvládli, stejně další na Southamptonu a také čtvrteční v Leicesteru. United jsou rázem s devíti body na pátém místě a pokukují i po vyšších příčkách.

„Opět jsme měli dobrého týmového ducha. Jsem spokojený s čistým kontem. Bráníme i útočíme společně, na hřišti bojujeme jeden za druhého," pochvaloval si po výhře 1:0 nad Leicesterem ten Hag.

Největší hvězdy na lavičce

V čem hledat příčiny progresu United? Ten Hag přišel do Anglie teprve v létě, navíc po sezoně, která se týmu výsledkově ani herně nepovedla. Výrazné posílení kádru před startem ročníku nepřišlo, a tak si stratég musel dupnout a začít dělat razantní změny.

Po úvodních dvou porážkách vyřadil ze základní sestavy jak kapitána Harryho Maguirea, tak největší hvězdu týmu útočníka Cristiana Ronalda. Zatímco Portugalec od té doby vždy alespoň na několik desítek minut do následných střetnutí zasáhl, anglický stoper se na hřiště nepodíval.

„Jako manažer musíte činit jasná rozhodnutí. Tým je vždy nejdůležitější a vy rozhodujete o tom, co je pro něj výhodné. Ne, nezáleží na tom, kdo má jaké jméno. Ve své komunikaci musíte být jasní a upřímní," vysvětloval Ten Hag před duelem se Southamptonem absenci Ronalda v zahajovací jedenáctce.

A protože nepsané pravidlo říká, že vítězná sestava se nemění, zůstal pětinásobný držitel Zlatého míče mezi náhradníky i ve čtvrtek. „Několikrát jsem s Ronaldem o jeho budoucnosti mluvil a jsme na stejné vlně. Je to skvělý hráč s velkými schopnostmi. Zapadne do každého systému a stylu. Jsme na jedné lodi a on ví, jaké jsou na něj kladeny požadavky," nastínil Ten Hag komunikaci v týmu.

Ronaldo se nezmění, upozorňuje legenda

Jenže například ikona Rudých ďáblů Rio Ferdinand si nemyslí, že by byl Portugalec se svou rolí spokojený. „Jak znám Cristiana, vím jistě, že teď bude naprosto rozzuřený. Nemůže být někdo, kdo bude sedět a přijme pozici náhradníka, ještě týmu, který nehraje v Lize mistrů. Nemůžete čekat, že se v 37 letech nějak změní," prohlásil Ferdinand na YouTube v pořadu Five.

Ten Hag si po úvodu soutěže otevřeně stěžoval, že se klubu nepovedlo přivést posily, jaké si představoval. Vše se ale změnilo s koncem přestupového období. Z Realu Madrid přišel za v přepočtu 1,7 miliardy korun brazilský středopolař Casemiro, na 2,33 miliardy korun pak vyšel United bývalý Ten Hagův svěřenec z Ajaxu Antony.

Casemiro už se dokonce v posledních dvou utkání dostal na plac jako střídající hráč. „Jsem rád, že byla možnost ho takto rychle získat. Máme před sebou hodně utkání, takže budeme sestavou rotovat. Musíme jít od zápasu k zápasu," argumentoval Ten Hag nabitým program včetně duelů v základní skupině Evropské ligy. „Jakmile budou Casemiro a Ronaldo plně fit, budou mít pro tým ještě větší přínos," dodal.

V neděli čeká na United další těžký úkol. Na domácí půdě přivítá londýnský Arsenal, který zatím jako jediný tým soutěže neztratil ani bod. Zda už bude připraven i Antony, není jasné. „Musíme se vše detailně podívat. Ve čtvrtek absolvoval první individuální trénink. Máme pak ještě dva týmové a uvidíme v neděli," nemohl být nizozemský kouč konkrétní.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články