Hlavní obsah

Nezastavitelný mladík láme rekordy! V Anglii nešetří chválou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kdo ještě neznal jméno Jeremy Doku, po sobotní kanonádě Manchesteru City doma proti Bournemouthu (6:1) už musí. Belgický křídelník uchvátil gólem a hned čtyřmi asistencemi. „Dáme mu míč a on vždy něco vytvoří. Je to pro něj přirozené. Fantastický hráč,“ chválil trenér Pep Guardiola.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Jeremy Doku se raduje z gólu do sítě Bournemouthu.

Článek

Doku se stal ve věku 21 let a 161 dní nejmladších hráčem v historii Premier League, který se během jednoho utkání podílel na pěti gólech. Zároveň nikdo mladší si nepřipsal čtyři asistence. Z jeho práce těžili jako střelci dvakrát Bernardo Silva, dále Manuel Akanji a Phil Foden.

„Jsem na sebe velmi hrdý. V tomto týmu je všechno tak snadné. Všichni hráči jsou špičkoví, pak je jednoduché dát přihrávku a najít správný okamžik pro daný typ akce. Upřímně řečeno, proti Bournemouthu jsem přesně věděl, co mám dělat. Našel jsem správnou rovnováhu,“ říká belgický hrdina Doku.

Podle Guardioly se po svém letním příchodu z Rennes zlepšuje každým tréninkem každým zápasem. Doku je výborný zejména při hře jeden na jednoho, v driblinku a vedení míče. Obránci Bournemouthu by mohli vyprávět.

„Všechny nás překvapil, jak skvělý je fotbalista. Čte výborně každou akci a volí dobré řešení. Dnes je těžké najít hráče se schopností hrát na malých prostorech, on je jedním z nejrychlejších hráčů. Neuvěřitelné, jak na pěti metrech dokáže měnit rytmus. A také do obrany pracuje dobře, je těžké přes něj přejít,“ chválil Guardiola.

Do City přestoupil Doku za 60 milionů eur (téměř 1,5 miliardy korun) jako rychlá a zároveň dlouho vytipovaná náhrada za některé odchody. Zatím se zdá, že se v Anglii stále více adaptuje. „Progres na sobě vidím,“ potvzuje.

Pro Guardiolu je důležité, že má dalšího hráče, který se dokáže prosadit při dobývání pevného obranného bloku. „Všichni manažeři hráčům říkají, ať neztrácejí míče a spíše přihrávají. Křídla ale musí driblovat. A kde? Nelíbí se mi, když to dělají 60 metrů od branky,“ vysvětluje španělský trenér.

„Riskuj, dribluj, když je to tvůj talent. Hráči vědí, že v prostoru kolem branky soupeře mají veškerou volnost v rozhodování. Hlavně, aby oni sami našli správné řešení,“ dodává Guardiola.

Kaňkou na vysoké výhře je pro City ale předčasné střídání kanonýra Erlinga Haalanda, který v týdnu skončil druhý v anketě Zlatý míč hned za Lionelem Messim. „Má podvrtnutý kotník, nechtěli jsme riskovat, protože se necítil dobře. Vrátí se možná v úterý v Lize mistrů, možná v neděli proti Chelsea. Doufám, že nepůjde o velký problém,“ věří trenér.

Reklama