Hlavní obsah

Poslední využití díry v pravidlech aneb Jak Chelsea drží finanční fair play a proč musí do Ligy mistrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peníze nejsou problém. Fotbalová Chelsea utratila v lednovém přestupovém okně za posily přes 300 milionů eur (cca 8 miliard korun), více než celky nejvyšší německé, španělské, italské a francouzské ligy dohromady. V kombinaci s předsezonními nákupy jsme na více než 14 miliardách Kč. Nabízí se otázka, jak se londýnskému klubu (zatím) daří dodržovat pravidla finančního fair play.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Kai Havertz (29) z Chelsea nasměroval hlavou míč správným směrem do branky Crystal Palace.

Článek

Absolutním vrcholem lednového přestupového období byl úlovek argentinského mistra světa Enza Fernándeze z Benfiky Lisabon. Částka? Neskutečných 2,8 miliardy korun, nejvíce v historii Premier League. K tomu připočtěme Ukrajince Mychajla Mudryka za více než dvě miliardy a ještě další hráče.

Nový americký majitel Todd Boehly od začátku světu ukazuje, že jeho finanční možnosti jsou vlastně neomezené. Jenže i tak musí klub dodržovat finanční pravidla stanovená domácí soutěží i organizací UEFA (byť z nedávné minulosti známe případy, kdy porušování nebylo příliš tvrdě sankciováno).

Pravidla Premier League umožňují celkové ztráty ve výši 105 milionů liber za období tří let. Klub s vyšší ztrátou může čelit sankcím, včetně vysokých pokut nebo dokonce odečtu bodů. UEFA to má trochu jinak, nově používá sadu opatření s názvem Financial Sustainability and Club Licensing Regulations (FSCLR).

Pojďme to co nejvíce zkrátit a zjednodušit. Podle nových stanov FSCLR mohou kluby vydávat na fotbalovou činnost (transfery, odměny agentům, výplaty hráčů i realizačního týmu) jen 70 procent svých příjmů. Jenže k této hranici vede ještě dlouhá cesta, jelikož bude platit až od sezony 2025/2026. Pro sezonu 2023/2024 je limit ještě 90 procent, v dalším ročníku o deset procent méně.

Jenže UEFA na druhou stranu umožní jít klubům do větších ztrát, jejichž možná výše se z dnešních 30 milionů eur na tři roky zdvojnásobí na 60 milionů eur během stejného období. Limit lze zvednout navíc o dalších 10 milionů eur za každý rok z daného období, v němž byl klub finančně zdravý. Ano, celkem složitá kalkulace. Vysvětlení je, že kluby si mohou dovolit dražší kádry a větší nárazové ztráty, na jejich pokrytí si ale musí o to více vydělat.

A jak konkrétně mezer v současných pravidlech využívá Chelsea? „Rozhodla rozložit náklady na hráče tak, že jim dá velmi dlouhé smlouvy. Mudryka podepsali na osm a půl roku, čím se celá přestupová částka rozloží právě na toto období. Mudryk tedy stojí Chelsea přibližně deset milionů liber ročně," vysvětluje pro Sky Sports expert přes finance ve fotbalovém prostředí Kieran Maguire.

TOP 10 nákupů Chelsea v sezoně 2022/2023

JménoVěkPřestupní částka (v milionech eur)Smlouva do
Enzo Fernández22121červen 2031
Wesley Fofana2180,4červen 2029
Mychajlo Mudryk2270červen 2031
Marc Cucurella2465,3červen 2028
Raheem Sterling2756,2červen 2027
Benoît Badiashile2138červen 2030
Kalidou Koulibaly3138červen 2026
Noni Madueke2035červen 2030
Malo Gusto (do konce sezony hostuje v Lyonu)1930červen 2030
Carney Chukwuemeka1818červen 2028

*zdroj: Transfermarkt.com

Zmiňuje také výhody a úskalí tohoto postupu. „Pokud se hráči opravdu rozvíjejí a jsou úspěšní, dává délka kontraktu klubu ochranu pro případ, že se někdo pokusí hráče přetáhnout. Nevýhodou je, že pokud se fotbalisté nepředvedou, pravděpodobně budou mít velmi vysoké platy dalších šest, sedm nebo osm let. To je pak pro klub jako kotva," dodává Maguire.

Stejný postup volila Chelsea také u Fernándeze, jenž podepsal do léta 2031. A zatímco výdaje se takto dají rozložit, částku z prodeje hráčů si kluby mohou v plné výši započítat ihned. Takže dva prodeje za 10 milionů liber a s Mudrykem i Fernándezem jste za tento rok na nule.

Jenže Maguire varuje, že pro Chelsea je mimořádně důležité hrát i v další sezoně Ligu mistrů. Londýňané jsou aktuálně v domácí lize desátí a na místa zajišťující účast v milionářské soutěži ztrácí deset bodů. Samozřejmě, ještě si automatickou vstupenku mohou zajistit triumfem v letošním ročníku Ligy mistrů.

„Pokud by se Chelsea nekvalifikovala, nastane problém. Když se podíváme na rok 2021, kdy Ligu mistrů vyhrála, vygenerovala na odměnách přibližně 120 milionů eur. Za normálních okolností se dá očekávat, že za každý domácí zápas, který se odehraje na Stamford Bridge, vydělá 3 až 4 miliony liber, a k tomu ještě bonusy od sponzorů. Když to pak porovnáte s Evropskou ligou, tak za každou jednu libru, kterou tam vyděláte, máte v Lize mistrů asi 4,5krát více," vypočítává Maguire.

Navíc už reagují i řídící orgány. UEFA se chystá stanovit dobu, po kterou mohou kluby rozložit přestupovou částku nového hráče maximálně na pět let. Nová politika má být zavedena před letním přestupovým obdobím 2023. Výhrou pro Chelsea je, že zpětně se pravidlo uplatňovat nebude.

„Opravdu by mě zajímalo, jaké jsou soukromé myšlenky manažera, protože mi připadá, že do klubu dorazil a fotbalisté přicházejí zleva, zprava. Chelsea bude mít skvělé hráče, ale dokáže vytvořit takovou týmovou etiku a pouto, které všechny velké kluby v budoucnu potřebují? Ale pokud jste jejím fanouškem, je současné období opravdu vzrušující. Todd Boehly přišel, vložil své peníze a chce dostat Chelsea zpět na vrchol," komentuje legenda Liverpoolu Jamie Carragher.

A zdůrazňuje ještě jeden podstatný faktor. Nezapomínejme, že soupiska pro domácí a evropské soutěže může obsahovat jen 25 jmen. Přibližně dvě třetiny tohoto počtu přivedla Chelsea do svého A-týmu jen za posledních 12 měsíců.

Na závěr připomeňme, že od loňského léta UEFA vyšetřuje kvůli podezření z porušení finanční fair play v sezoně 2020/21 dvacítku klubů včetně Paris St. Germain, Barcelony, Interu Milán, Juventusu Turín, AS Řím, Arsenalu nebo Marseille.

Reklama