Hlavní obsah

Vítězná dynastie, kouč od tvrďáka Magatha i boj o záchranu. Tohle čeká Vaclíka!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Splnil si sen o Anglii, brankář české fotbalové reprezentace Tomáš Vaclík bude na jaře chytat za druholigový Huddersfield. Klub z předměstí Manchesteru má sice více jak stoletou historii, pro české fanoušky je ale poměrně neznámý. Co na Vaclíka na nové adrese čeká, jaké má klub ambice, jakou historii?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pau Torres ze Španělska a Tomáš Vaclík po druhém inkasovaném gólu během utkání Ligy národů Česká republika - Španělsko.

Článek

Když Eduard Bass psal Klapzubovu jedenáctku, netušil, jak velkým prorokem byl. V pasáži o utkání v Londýně o titul evropského šampiona postavil proti slavné české jedenáctce Huddersfield Town. Klapzubáci zvítězili 4:0, ale Anglie oslavovala hráče Huddersfieldu jako hrdiny.

Jen krátce po vydání knihy v roce 1922 získal klub svoji první velkou trofej, a sice Anglický pohár. V následujících letech vládl Ostrovům, když třikrát v řadě vyhrál anglickou ligu (1924, 1925, 1926). Huddersfield se stal prvním klubem, který vyhrál nejvyšší soutěž 3x za sebou. Až v dalších letech tento kousek vyrovnaly Arsenal, Liverpool a dvakrát Manchester United.

Vítězná dynastie ale záhy skončila, desetiletí se Huddersfield pohyboval v nižších soutěžích, dokonce i ve čtvrté lize. V roce 2017 se po 45 letech vrátil do Premier League, nicméně po dvou sezonách ji opustil a nyní bojuje o udržení v Championship. Teriéři, jak se klubu z hrabství West Yorkshire v severní Anglii přiléhavě přezdívá, jsou třetí od konce, na první nesestupovou příčku ztrácejí tři body. V boji o záchranu bude mocně spoléhat na Vaclíka.

„Huddersfield je sice momentálně v Championship dole, ale vždycky platil za nepříjemný tým. Navíc má krásný stadion a fajn fanoušky. Samozřejmě pro něj nebude jednoduché se udržet, Championship je vyrovnaná soutěž," tvrdí někdejší reprezentant Daniel Pudil, který působil sedm let v Anglii.

Ambice Huddersfieldu, který hraje domácí zápasy na Kirklees Stadium pro 24 tisíc diváků, jsou rozhodně jinde, než napovídá současné postavení v tabulce. Na jaře 2020 byl blízko návratu do Premier League. Ve finále baráže podlehl ve Wembley Nottinghamu Forest 0:1, když sudí Moss i přes intervenci videorozhodčího odmítl odpískat ve prospěch Teriérů pokutový kop.

Neúspěšně skončily i následující dvě sezony. Zlom měl přinést letní příchod kouče Dannyho Schofielda, který však vydržel u týmu pouhých deset měsíců. Po špatném začátku této sezony byl odvolán a nahradil ho Mark Fotheringham, který na jaře dělal v Hertě Berlín asistenta nesmlouvavému Felixi Magathovi.

„Psal jsem ve středu Tomášovi, ať Marka pozdravuje. Měl jsem s ním dobrý vztah. Byl v Hertě tři měsíce, je to férový člověk, rodinný typ, má tři děti. Co se týká trénování, byl ve stínu Magatha, ale co jsem vypozoroval, je mu vlastní typický anglický styl. Vyžaduje bojovnost, důraz v soubojích. Do každého tréninku i zápasu by maximálně zapálený. Přišel s ohromnou energií, snažil se nás vyburcovat. Je to dobrý trenér," říká dlouholetá opora Herty, záložník Vladimír Darida, který v zimě přestoupil do Arisu Soluň.

Reklama