Hlavní obsah

West Ham vyhrál. Běhal bez míče, Souček schytal další ránu, na cestě další posila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci fotbalového West Hamu se kochají pohledem na tabulku anglické Premier League, Kladiváři přenocovali po sobotní výhře 3:1 v Brightonu po ještě neúplném třetím kole na prvním místě. „Někdo v kabině už mi to řekl a je to skvělý pocit, ale důležitější je, že jsme vyhráli,“ glosoval to trenér West Hamu David Moyes. Za jeho družinu odehrál celý zápas obránce Vladimír Coufal, záložník Tomáš Souček byl v 39. minutě vystřídán po tvrdém knokautu od domácího brankáře Barta Verbruggena.

Foto: Gareth Fuller, ČTK/AP

Fotbalisté West Hamu se radují z branky proti Brightonu.

Článek

West Ham zahrával v 33. minutě standardní situaci, James Ward-Prowse nacentroval do pokutového území, kde Verbruggen vyboxoval míč a poté srazil Součka. Nebyl to hezký pohled, hráči na hřišti okamžitě volali lékaře, český tvrďák musel střídat.

Ani snad nelze spočítat, kolikátý úder do hlavy už během angažmá v Anglii musel vytrpět. „Říkala jsem to už dřív, říkám to opět. Měli jsme někdy hráče, který dostával víc ran do hlavy/obličeje než Souček?“ ptala se jedna z fanynek West Hamu na sociální X (dříve Twitter). Připojila fotku zakrváceného Součka ze zápasu s Tottenhamem z února 2021. Kapitán české reprezentace schytal v minulosti i úder kopačkou do obličeje od José Salomóna Rondóna z Evertonu, hrozivě se srazil hlavou s Aaronem Wan-Bissakou z Manchesteru United.

Zatím není jasné, jak moc otřesený Souček byl a jestli bude případně chybět nějaký čas. West Ham postavil svůj výkon v Brightonu na obětavosti a silné defenzivě. Držel míč jen 21,5 procenta času, v první půli si jeho hráči rozdali jen jednatřicet přesných přihrávek, což je druhé nejnižší číslo od sezony 2003/2004, kdy se tyto statistiky evidují. Ale londýnský celek byl nebezpečný a efektivní v protiútocích.

„Neřekl bych, že to bylo od nás dokonalé, protože bych nechtěl, aby měl soupeř tolik šancí. Zároveň bych byl rád, abychom víc drželi balon, ale nechtěli jsme se za míčem honit. Chtěli jsme na ně počkat, museli jsme to udělat kvůli tomu, jak Brighton hraje. Věděli jsme, že by soupeř mohl být zranitelný ve chvíli, kdybychom chodili do brejků. V tomhle ohledu vypadáme ostře,“ rozebíral herní strategii svého mužstva Moyes. V defenzivě velmi dobře pracoval Coufal, který zkrotil šikovného křídelníka Kaora Mitomu.

„Hráči West Hamu byli nastavení k tomu, že budou svědomití a odolní a zároveň předvedli mistrovskou úroveň v protiútocích. Učebnice věcného fotbalu. Brighton funěl, snažil se držet své filozofie, ale byl poražen čistou kuráží a odhodláním,“ zhodnotil utkání pro BBC Steve Sidwell, bývalý záložník Brightonu, Fulhamu či Aston Villy.

První branku Kladivářů vstřelil Ward-Prowse, který rychle do mužstva zapadl. Už v minulém kole si připsal proti Chelsea dvě asistence. „Je to fantastické,“ usmál se záložník, jenž přišel v průběhu srpna ze Southamptonu.

Poprvé se v základní sestavě West Hamu objevil další záložník Edson Álvarez, jenž rovněž v průběhu srpna dorazil z Ajaxu. „Postupem času se bude zlepšovat. Odvedl opravdu dobrou práci v defenzivě bez míče. V tomto utkání bylo klíčové získat body, takže jsem za Edsona opravdu šťastný,“ shrnul Moyes.

Na cestě do West Hamu je další borec z Ajaxu, ofenzivní záložník Mohammed Kudus. Podle anglických médií by měl stát 38 milionů liber (1,06 miliardy korun). „Nechci mluvit o hráčích, kteří ještě nejsou v klubu. Ale věřím, že dnes (v sobotu) byl na prohlídce, ale nemohu potvrdit, jak to dopadlo nebo cokoliv jiného,“ krčil rameny šéf lavičky West Hamu.

Reklama