Hlavní obsah

Z naděje mezi nejhorší nákupy United vůbec. Nizozemec zkouší restart, asi bez Durosinmiho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělo to být angažmá snů, s Donnym van de Beekem se v Manchesteru United počítalo jako se základním stavebním kamenem nové záložní řady. Také proto dali Rudí ďáblové v létě 2020 za nizozemského šikulu v přepočtu 1,1 miliardy Kč. Jenže od té doby se van de Beek trápí, dokonce je označován za jeden z nejhorších nákupů v historii United. O restart kariéry se nyní pokusí v Německu, jen s plzeňským útočníkem Rafiem Durosinmim se nakonec zřejmě nepotká.

Foto: Profimedia.cz

Donny van de Beek nezažívá po přestupu do Manchesteru United podařené roky.

Článek

Ano, jedná se o bundesligový Frankfurt. Van de Beek míří do Německa na hostování do konce sezony s opcí na případný přestup za deset milionů eur, v případě bonusů až třináct milionů. „Perfektně zapadne ho našeho systému a stane se důležitým dílkem celé skládačky. Přinese spoustu mezinárodních zkušeností, z čehož budou profitovat naši mladí hráči. Donny představuje gólovou hrozbu, pro ofenzívu bude velkým přínosem,“ očekává sportovní ředitel Eintrachtu Markus Krösche.

Vize vedení Frankfurtu jsou velké, van de Beek se ale bude muset s formou vrátit například do jara 2019, kdy v dresu Ajaxu zářil v Lize mistrů, se svými spoluhráči vyřadil Real Madrid i Juventus a postup do finále mu zhatil až pokažený závěr dvojutkání s Tottenhamem.

V United si následně od van de Beeka slibovali opravdu hodně, vždyť jim nizozemský středopolař dal přednost například před Realem Madrid. Angažmá na Old Trafford ale od té doby snad ani jednou nedospělo do fáze, že by měl van de Beek alespoň stabilní místo v základní sestavě. V první sezoně naskočil do 19 ligových zápasů, ale reálně odkopal jen něco málo přes 500 minut.

Jeho vytížení postupem času klesalo, i vinou zranění zasáhl v dresu United za necelé čtyři roky jen do 62 duelů s bilancí dvou gólů a dvou asistencí. Nepomohlo mu ani půlroční hostování na jaře 2022 v Evertonu.

„Musím hrát zápasy. Trenér se teď rozhoduje jinak. Máme široký kádr a já nejsem jediný, kdo klepe na dveře. Uvidíme, co se stane v lednu. Potřebuji začít hrát. Když ne v United, tak v jiném klubu,“ uvedl v listopadu devatenáctinásobný reprezentant Nizozemska pro Daily Mirror. V podobnou dobu ho redakce známého časopisu a webu FourFourTwo zařadila v žebříčku nejhorších nákupů historie United na páté místo.

Teď odchovanec Ajaxu poprvé v kariéře okusí Německo, konkrétně Frankfurt. Jen pravděpodobnost, že se potká s útočníkem Rafiem Durosinmim, který na podzim, než se zranil, střílel góly v dresu Viktorie Plzeň, je stále menší.

Už to vypadalo, že je přestup za cca 9 milionů euro upečen, pak nastal podle německých médií zlom. Podle deníku Bild se objevily nesrovnalosti při zdravotní prohlídce a z transferu momentálně sešlo.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.