Hlavní obsah

Prezident FIFA chce Pelého stadion v každé zemi. Češi zatím vyčkávají, Dukla se ptá fanoušků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová planeta oplakává smrt ikonického klasika Pelého a šéf FIFA Gianni Infantino v Brazílii vyhlásil: „Požádáme všech 211 členských asociací, aby ve svých zemích pojmenovaly stadion po Pelém. Příští generace na celém světě potřebují vědět a pamatovat si, kdo to byl.“ Jak to dopadne v Česku? Fotbalová centrála na Strahově je zatím zdrženlivá a podobně jsou na tom i elitní kluby, fanoušci lpí na tradicích.

Foto: Robert Neumann, Sport.cz

Juliska, stadion druholigové Dukly, je v provozu od roku 1960.

Článek

K tomu, aby Česko mělo stadion pojmenovaný po Pelém, je zatím daleko. „Výzvou prezidenta FIFA pana Gianniho Infantina se vedení FAČR bude zabývat, zvážíme ji v rámci daných možností," vzkázal manažer oddělení komunikace fotbalové asociace Petr Halaburda.

Mimochodem, jméno osobnosti mají ve svém názvu stadiony pouze tří ligových klubů. V Olomouci se hraje v aréně pojmenované po Josefu Anderovi a Slovácko je doma na Stadionu Miroslava Valenty, v obou případech jde o památku na tamní podnikatele a sportovní mecenáše. Do stejné kategorie patřil i Arnošt Košťál, po němž se jmenuje zrekonstruovaný stadion v Pardubicích, kam se liga vrátí v únoru.

Tři nejbohatší tuzemské kluby Slavia, Sparta a Plzeň vydělávají na přenechání názvu svých stadionů sponzorům, kteří se v čase mění. Fanoušci ovšem dál mluví o Edenu, Letné a Štruncových sadech, což jsou tradiční názvy (nejen fotbalových) lokalit platné desítky let. Jména partnerů promlouvají do názvů arén i v Brně či Teplicích.

„Smlouvy o názvu stadionu se pochopitelně uzavírají tak, aby byly výhodné pro obě strany. Jakékoliv změny se tedy v čase trvání kontraktu dělají složitě. Kdybychom teoreticky chtěli název stadionu upravovat, mohli bychom jednat například o přidání jména osobnosti, ale rozhodně ne o úplném nahrazení současného smluvního partnera," říká Ondřej Kasík, ředitel komunikace Sparty.

Na stadionu pojmenovaném po sponzorovi by se nabízela jediná výjimka, konkrétně v zápasech pořádaných UEFA. „Stadion v jejích soutěžích nesmí nést komerční název, proto když hrajeme poháry, jsme doma na Letná Stadium," vykládá Kasík.

Ostatní ligové stadiony mají léta zavedené názvy. Bohemians sídlí ve vršovickém Ďolíčku, Jablonec na Střelnici, Teplice na Stínadlech... „Už když jsme do názvu přidávali AGC Aréna, což je odkaz na našeho vlastníka, museli jsme to fanouškům hodně vysvětlovat, protože Stínadla v názvu k našemu stadionu prostě patří a naši příznivci jsou na to velmi zaměřeni," líčí teplický mluvčí Martin Kovařík. „Nedovedu si představit, že bychom Stínadla úplně škrtli. Ani třeba právě kvůli takové osobnosti, jako byl Pelé."

V Teplicích si úpravy názvu stadionu řeší sami, aréna patří klubu. Většina ligových stánků je v rukách měst, v nájmu jsou i zmínění Bohemians.

„Když na to přijde, můžeme stadionu říkat, jak chceme, ale oficiální změnu názvu by musel provést magistrát, protože jde o jeho majetek," vysvětluje mluvčí „klokanů" Petr Koukal. V tuhle chvíli je to ovšem jen teorie, Ďolíček dál zůstane Ďolíčkem.

A co třeba Juliska? Stadion druholigové Dukly, který patří armádě, by se teoreticky nabízel díky celoživotnímu přátelství klubové legendy Josefa Masopusta s Pelém.

Dukla se na Twitteru ptá svých fanoušků, co by na případné přejmenování arény říkali. Ve zkratce: kdyby se klub měl řídit jejich názorem, Juliska zůstane u svého dnešního jména.

Souhlasíte s tím, aby se stadion Dukly přejmenoval po fotbalové legendě Pelém?
ano
12,1 %
ne
85,9 %
nevím
2 %
Celkem hlasovalo 934 čtenářů.

Reklama