Hlavní obsah

Česko vyhlíží nové dresy. V zelených už reprezentace hrát nebude, uklidňuje Fousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S trochou přiznané nadsázky, před slavnostním představením nových dresů fotbalové reprezentace existuje jediná jistota. Češi na letní mistrovství Evropy do Německa nepovezou svítivě zelené dresy, které před pěti lety vyvolaly rozpaky napříč fotbalovým národem. „Chci uklidnit fanoušky, že lipově zelená na dresech nebude,“ slíbil šéf českého fotbalu Petr Fousek v pořadu Přímák na Sport.cz. Nové dresy budou představeny už ve středu večer.

Zelená se na dresy nevrátí. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Byl z toho velký poprask. Fotbalová reprezentace v zeleném? Vážně? Fanoušci při představení venkovní sady dresů v listopadu 2019 žasli. Byl to odvážný moment, národní tým do té doby pokaždé hrál v národních barvách.

Nové dresy propadaly v internetových anketách i u expertů: nezabíralo ani vysvětlení, že odstín dresu odkazuje na mladé listy lípy srdčité coby jednoho z národních symbolů. Reprezentanti se do netypických dresů poprvé nasoukali v den třicátého výročí začátku sametové revoluce, v Bulharsku prohráli 0:1.

„Vzpomínka na lipovou zelenou mě vrací do období minulého Eura v roce 2021, kdy jsem byl ve funkci jen několik dnů. Tenkrát jsme měli videokonferenci s Pumou, která nám dresy dodává, a já jsem dal jasně najevo, že dokud budu předsedou asociace, lipově zelená ne,“ vykládal Fousek.

„Jsem tradicionalista, vyznávám trikolóru. V červené, bílé a modré hrálo Československo a později Česko přes sto let a neměli bychom to měnit,“ zdůraznil Fousek.

Mimochodem, u vývoje nových dresů byli i ti, kteří v nich budou hrát. „Návrháři někdy na můj vkus dostávají až příliš volnou ruku. Zároveň se snažíme, aby to nerozhodovali funkcionáři od stolu, ale aby se mohli vyjádřit i ti, kteří budou dresy nosit,“ popsal Fousek. „Kapitán reprezentace Tomáš Souček hraje v Anglii, takže když bylo potřeba otestovat dresy naživo, byli u toho hráči z české ligy.“

Zatímco německé reprezentaci začne po víc než 70 letech místo domácího Adidasu dodávat dresy americká značka Nike, což vyvolalo emoce i v politických kruzích, v Česku se prý změna zatím nechystá. I když… „Nikdy neříkej nikdy,“ usmál se Fousek. „Trh se vyvíjí, v současnosti máme 19 reprezentací a jejich potřeby rostou. Snad se budou v nových dresech líbit.“

Reklama