Hlavní obsah

Prostor dostanu, říká Köstl. Odmítl tři nabídky, s Haškem kočují po Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ráno už nesedne do auta a nejede do pražského Edenu, jak byl léta zvyklý, ale 34letý Jaroslav Köstl od ledna míří za trenérskou prací o pár kilometrů dál na Strahov. Bývalý blízký spolupracovník slávistického kouče Jindřicha Trpišovského měl v závěru roku tři nabídky na pozici hlavního trenéra, přesto se rozhodl pokračovat v roli asistenta, tentokrát ale u národního týmu po boku Ivana Haška.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jaroslav Köstl během angažmá ve Slavii

Článek

Proč jste po deseti letech opustil realizační tým Jindřicha Trpišovského?

Učinit takové rozhodnutí bylo těžké. Odešel jsem z prostředí, které mě naplňovalo, kde jsem měl skvělé spolupracovníky, hráče. Prožili jsme ve Slavii i předtím v Liberci skvělé období. Ale beru jako obrovský posun a poctu, že můžu být u národního týmu. Mluvil jsem o tom se spoustou lidí, hodně mi pomohla rodina, především manželka.

Měl jste v té době víc pracovních nabídek?

Sešly se mi dvě z ligy, jedna z nich z Českých Budějovic, a jedna ze zahraničí. Nechci být konkrétní, bylo to blízko, ze sousední země. Všechny byly na hlavního trenéra. Sešlo se to chvilku potom, co jsem dodělal profilicenci. Všechno jsem probíral s Jindrou (Trpišovským), i panem Tvrdíkem (šéf Slavie).

Proč jste upřednostnil pozici asistenta, když jste mohl být hlavním trenérem?

Z logiky věci nad tím přemýšlím a věřím si na to, být hlavním koučem. Ale bavíme se o národním týmu, což by měla být nejvyšší meta všech trenérů. Potkáváte nejlepší hráče naší země. Reprezentační nabídka prostě všechno přebila. Po deseti letech v klubech mám najednou jiný režim, jde o jiný druh práce. Ale vím, že i jako asistent dostanu od Ivana prostor a moc se na tu práci těším.

Jaké tedy budou vaše kompetence u národního mužstva?

Ivan mi nastínil, co ode mě chce v tréninkovém procesu nebo při přípravě analýz. Naše kooperace se bude postupně profilovat, přece jen jsme spolu předtím nedělali. Ivan je ale velice pracovitý, spolupráce s ním je super. Scházíme se každý pracovní den na Strahově okolo půl deváté a máme analyticko-taktický mítink, kde si pouštíme videa ze zápasů reprezentantů, které jsme nemohli vidět naživo. Řešíme i plno dalších věcí, spouštíme třeba sportovně-analytické oddělení s několika sekcemi, jedna z nich bude datová analýza. Jsem až překvapený, kolik toho je. Máme schůzky s analytiky, hodně komunikujeme s hráči. Baví mě, když se podílím na stavbě něčeho nového. Chceme mít všechno připravené na první sraz v polovině března.

Foto: Martin Mls, Sport.cz

Poslední přípravný zápas Slavie v Portugalsku sledoval i reprezentační trenér Ivan Hašek (uprostřed) s asistentem Jaroslavem Köstlem

Kdy mezi vámi a Ivanem Haškem vůbec proběhl první kontakt?

Někdy v polovině prosince, kolem domácího zápasu se Servette Ženeva. S Ivanem a Erichem Brabcem jsme se bavili, co by mohlo nastat, další schůzka pak proběhla mezi vánočními svátky. A pak se jen čekalo, jestli výkonný výbor Haška a jeho realizační tým schválí.

Je velký rozdíl pracovat pod Trpišovským a nyní pod Haškem?

Celý život je o učení, deset let jsem byl na univerzitě u Trpišovského, ze které si odnáším jeho taktickou vyspělost nebo komunikaci s hráči. Ale nebylo to jen o Jindrovi, ovlivňovali mě a učil jsem se i od dalších spolupracovníků, třeba kondičních trenérů Aleše Píty a Martina Třasáka nebo fyzioterapeutů pod vedením Ludvíka Maiera. Teď jsem u trenéra, který toho má moře odkoučovaného. Ivan Hašek je obrovská osobnost. Má skvělé oko, je obrovský detailista a velmi pracovitý člověk. Během podzimu jsem byl na Strahově na workshopu, který se týkal moderních technologií ve fotbale. A Ivan tam byl taky, chce se dál vzdělávat, posouvat. I tohle při mém rozhodování hrálo roli. Vím, že je zpochybňováno jeho působení na arabském poloostrově, ale na to mám odpověď.

Jsem rád, že se hroty otupily a že zvítězil fotbal, říká ke svému jmenování Ivan Hašek. Vezme do týmu zpátky hříšníky z Belmonda? Video: Sport.cz

Jakou?

Podívejte se na Zlatka Daliče, který šel z arabského fotbalu k chorvatské reprezentaci, a dovedl ji ke stříbru na mistrovství světa a postupu do semifinále na dalším světovém šampionátu. V naší lize máte šestnáct trenérů. Byl bych zvědavý, kolik by jich odmítlo nabídku, kdyby mohli druhý den podepsat smlouvu v Dubaji. Ivan byl v tomhle prostředí patnáct let. Cítím z něj obrovský chtíč něco dokázat s českou reprezentací a jsem šťastný, že mohu být součástí jeho týmu. Budu se snažit mu maximálně pomoct.

Chce po vás Hašek, abyste do reprezentace přinášel principy ze Slavie?

Nějaké věci v tréninkovém procesu aplikovat určitě budeme. Je logické, že nebudu měnit způsob práce, na který jsem byl zvyklý a který byl úspěšný. Na druhou stranu vnímám impulzy od Ivana, Jardy Veselého (druhý asistent), skautů, analytiků. Musíme všechno vyladit tak, aby měl tým co nejlepší servis.

Bude Slavia hlavně vaším rajonem?

Takhle bych to rozhodně nespecifikoval. S Ivanem zatím děláme všechno společně. Cesty za klukama do zahraničí, návštěvy zápasů tady, rozbory. Ale samozřejmě mám víc informací o hráčích ze Slavie, přispívám s nimi do diskuse.

Šmíca z voleje: Manažer národního týmu by byl teď páté kolo u vozu!Video: Sport.cz

Už příští týden budete sledovat dvě derby mezi Spartou a Slavií, pohárové a ligové. Po dlouhé době nebudete jejich přímým aktérem. Jaký to bude pocit?

Určitě zvláštní. Šest let to byl nejvýznamnější zápas, který jsem aktivně prožíval z toho nejlepšího místa na stadionu. Vzpomínám na moře emocí, mám z derby spoustu zážitků. Je to zápas, který překračuje ligu. Teď ho budu sledovat z nadhledu. Budeme s trenérem Haškem sedět vedle sebe, asi uděláme nějakou sázku.

Vy máte slávistickou minulost, Hašek sparťanskou. Popichujete se?

Trochu ano. Když jsme se teď vraceli z Holandska, cestou jsme koukali na zápas Sparty. Když na začátku hráli hymnu, zeptal jsem se Ivana, jestli nemám zastavit, aby si mohl stoupnout… (úsměv)

Dokážete být při derby nestranný?

Primárně budu sledovat kluky, kteří nás zajímají směrem k reprezentaci. Hlavně si budu přát, aby se nikomu nic nestalo. A ať pak vyhraje lepší. Ale byl jsem šest let ve Slavii, kluky znám, takže je přirozené, že jim budu přát.

Jaký máte vůbec vztah s lidmi ze Sparty?

Setkání s vedením sportovního úseku, Tomášem Rosickým, Tomášem Sivokem, trenérem Brianem Priskem a jeho kolegy vnímám velmi pozitivně. Jsou otevření absolutně všemu, nechají nás nahlédnout do jejich kuchyně. Klub nám navíc poskytl stadion na Letné na přípravný zápas s Arménií. Komunikace je v pohodě.

Můžete přiblížit systém vašeho pozorování reprezentantů?

Jezdíme za nimi s Ivanem společně. Rozdělit jsme se zatím museli jen jednou, když jsme chtěli stihnout dva zápasy, které nešly zvládnout zároveň. Ivan cestoval na utkání Leverkusenu s Bayernem Mnichov a já byl na Unionu Berlín s Wolfsburgem, kde hráli Alex Král a Vašek Černý. Naposledy jsme byli s trenérem v Nizozemsku za Ondrou Lingrem a Míšou Sadílkem.

Snažíte se při návštěvách velkých klubů i něco okoukat?

Samozřejmě nás to i trenérsky obohacuje. Sledujeme, kam se fotbal vyvíjí, chceme jít s dobou. Detailně mapujeme například Leverkusen, který má historickou sérii bez porážky. Šturmuje za talířem pro vítěze bundesligy. Vidíme skvělou práci trenéra Xabiho Alonsa, má perfektně poskládaný tým. Ačkoliv někteří naši kluci nedostávají tolik příležitostí, je skvělé, že hned tři v takovém klubu jsou.

Dokážete shrnout vaše cíle u reprezentace?

Teď nás všechny zajímá hlavně mistrovství Evropy a já věřím, že v Německu uděláme dobrý výsledek. Následuje Liga národů, ale hlavním cílem by pro nás mělo být mistrovství světa. Ivan byl na šampionátu v Itálii v roce 1990 kapitánem československého týmu. Když mi vypráví, jak je tenhle turnaj rozdílný oproti jiným akcím, tak se tam strašně chci dostat.

Reklama