Hlavní obsah

Fousek chce pokračování rady, kterou vedl Šmicer. Hledá nástupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těsně poté, co se povedlo najít nového trenéra fotbalové reprezentace Ivana Haška, rezignovala Sportovní rada FAČR, která pomáhala výkonnému výboru v řešení klíčových sportovních otázek. Konec jmény nabité skupiny kolem bývalého reprezentanta Vladimíra Šmicera rozdmýchal emoce a vyvolal debatu o roli tohoto orgánu, který má být v očích předsedy fotbalové asociace Petra Fouska výhradně poradní. Strahovský šéf chce sportovní radu zachovat a plánuje její nové obsazení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Šmicer s trofejí pro vítěze Konferenční ligy.

Článek

„Možná jsme se cítili nedocenění, možná jsme byli daleko víc ambicióznější, než se od této skupiny čekalo. Ale myslím, že byl dlouhodobý nesoulad, co by tato rada měla na svazu dělat. Náš pohled byl oproti FAČR jiný, ale zase bych neřekl, že jsme bojovali. Chtěli jsme, aby měly naše názory na asociaci větší váhu,“ vysvětlil rezignaci Šmicer ve svém podcastu Šmíca z voleje na Sport.cz.

Kromě něj zasedali v sedmičlenné radě sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický, generální manažer Zlína Zdeněk Grygera, což jsou oba bývalí renomovaní reprezentanti. Byli tam i prezident Unie českých fotbalových trenérů Verner Lička nebo uznávaný odborník Jan Říčka, jenž byl čerstvě jmenován do pozice hlavního skauta Plzně.

Ti všichni pomáhali v zásadních otázkách, které fotbalová vláda, ztělesněná dvanáctičlenným výkonným výborem, řešila. Hledala nového technického ředitele asociace, kterým se stal Erich Brabec, nebo nástupce Jaroslava Šilhavého v roli hlavního kouče reprezentačního áčka. Necítila ale dostatečně silný hlas.

„Rezignace sportovní rady byla démonizována. Je to o úhlu pohledu. Sportovní rada má poradenskou roli. Každá komise má svůj plán práce a pak jsou momenty, kdy si výkonný výbor od ní vyžádá nějaká stanoviska. Pak je ale čistě na výkonném výboru, jak s nimi naloží a v jakých případech o radu žádá. Ten má zodpovědnost,“ uvedl Fousek. „V mnoha ohledech jsme byli v synergii,“ zmínil předseda shodu při výběrech technického ředitele i kouče reprezentace.

Na úterním zasedání výkonného výboru se s kolegy shodl, že chce sportovní radu ponechat. Teď se budou vybírat jména, návrhy budou padat uvnitř fotbalového hnutí. „Výkonný výbor pak radu obsadí, pravděpodobně ji zúží. Všichni její členové ale musejí být srozuměni s tím, že tento orgán má poradní funkci,“ avizoval Fousek. Kandidáty by rád našel během února.

„Sportovní rada je dobrá myšlenka. Lidé v ní musejí vědět a souhlasit s tím, jaké mají kompetence. Ano, měl by to být poradní orgán, ale měli by tam být takoví odborníci, na které výkonný výbor dá. Váha sportovní rady by měla být odpovídající. Myslím, že třeba Verner Lička má k výběru trenéra daleko víc co říct než volený člen výkonného výboru. Výkonný výbor by měl mít obrovskou důvěru ve sportovní radu, a to jsem necítil,“ podotkl Šmicer ve zmíněním podcastu.

Teď se budou hledat nástupci jeho a celého týmu, kterému velel. „Vláďovi Šmicerovi chceme poděkovat,“ řekl Fousek.

Reklama