Hlavní obsah

Reprezentace pořád hledá manažera. Jednání jsou složitější, než jsme čekali, uvedl Fousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důležitá pozice zůstává dál prázdná, hledání nového manažera fotbalové reprezentace se protahuje. „Jednání jsou složitější, než jsme čekali,“ uvedl svazový předseda Petr Fousek k výběru nástupce Tomáše Pešíra, který chtěl mít do konce ledna vyřešený. „Myslím, že budeme mít jasno v únoru,“ dodal šéf FAČR.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Petr Fousek během tréninku fotbalové reprezentace před zápasy kvalifikace MS 2022, dne 30. srpna 2021 v Praze

Článek

Realizační tým reprezentačního trenéra Ivana Haška nakynul. Kromě již dříve avizovaných asistentů Jaroslava Köstla a Jaroslava Veselého a trenéra brankářů Radka Černého do něj přibyli například další expert na gólmany Matúš Kozáčik z Viktorie Plzeň nebo zkušený odborník Miroslav Soukup coby hlavní analytik.

Manažera ale mužstvo zatím stále nemá. Hašek na inaugurační tiskové konferenci nadhodil Vladimíra Šmicera, Petra Čecha nebo Karla Poborského, z různých důvodů je ale jmenování kohokoliv z této trojice krajně nepravděpodobné. I Fousek by rád do této pozice dosadil zvučné jméno. Po neúspěšných jednáních s bývalým reprezentačním kapitánem Pavlem Nedvědem ale jeho pracovní skupina s výběrem zatím výrazně nepohnula.

Hašek byl i můj kandidát, přiznává předseda FAČR Petr Fousek. Jméno manažera reprezentace by mělo být známo do konce lednaVideo: Sport.cz

Na jednání výkonného výboru fotbalové asociace padlo jen to, že by tuto pozici neměl obsazovat a přibírat si další povinnosti svazový technický ředitel Erich Brabec. „Zabývali jsme se jeho zapojením, ale nechceme jeho funkci zdvojovat. Očekáváme jeho podporu, stejně jako celého sportovního vedení. O jménech ale nebudeme spekulovat,“ zmínil Fousek a přiznal, že není pravděpodobná ani Brabcova dočasná výpomoc.

„Nechceme to nějak protahovat. Ale víme, že agenda teď je zajištěná. Kempy v Německu i Rakousku jsou zajištěny, přátelská utkání až na jedno taky. Proběhly inspekční cesty trenéra za českými kluby na soustředění, plánují se cesty za hráči,“ vypočetl první muž českého fotbalu, že absence reprezentačního manažera zatím není problémem.

Reprezentace má naplánovány zatím tři přípravné zápasy před mistrovstvím Evropy. 22. března si Hašek odbude premiéru v Norsku, za čtyři dny bude český tým doma hostit Arménii. „Vše směřuje k tomu, že se bude hrát na Spartě,“ řekl předseda. Těsně před odjezdem na šampionát do Německa se národní tým utká doma se Severní Makedonií. „Chtěli bychom hrát v Praze, jsou dvě varianty, určitě to bude v Čechách,“ podotkl Fousek.

Sám má nového klíčového blízkého spolupracovníka. K 12. únoru vystřídá Michala Valtra v pozici generálního sekretáře FAČR dosavadní šéf legislativního oddělení Martin Procházka. „Michal Valtr nerezignoval, nepodal výpověď, ale požádal o uvolnění z funkce. Když jde o důvody, které nesouvisí s prací a fotbalem, je na místě tomu vyhovět. To se teď stalo. Spekulovalo se o mnoha důvodech, ale nešlo o nic, co by bylo spojené s fotbalem a prací na FAČR,“ odmítl jednašedesátiletý funkcionář zvěsti například o tom, že Valtr neměl dobré vztahy s řadou lidí na asociaci.

Procházka přišel do struktur asociace po Fouskově nástupu do jejího čela. Dříve působil i ve Spartě a Slavii. „Je to člověk, který přichází zevnitř. Přišel s námi na asociaci, když jsme rekonstruovali právní oddělení. Svého úkolu se zhostil velmi dobře. Zná asociaci a fotbal. Jsem rád, že ho výkonný výbor schválil jednohlasně, má silný mandát,“ prohlásil Fousek.

Předseda oznámil i diplomatický úspěch. V Praze se 24. září uskuteční zasedání výkonného výboru UEFA, které se v Česku naposledy konalo v roce 2011. „Jsem moc rád, že se nám to podařilo. Do budoucna bychom se chtěli ucházet o kongres UEFA, který tu byl naposledy v roce 2001,“ plánoval Fousek.

Reklama