Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Luxus jménem Barák je zpět a musí zůstat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho jméno patřilo před úvodní nominací nového reprezentačního trenéra Ivana Haška mezi nejskloňovanější. Antonín Barák. Možná nejkreativnější český fotbalista současnosti, který v národním týmu rok absentoval. Po pátečním duelu v Norsku je jasné, že pokud například zdravotní okolnosti neřeknou jinak, už chybět nesmí.

Foto: Profimedia.cz

Antonín Barák prožil úspěšný návrat do reprezentace

Článek

„To si může národní tým dovolit takový luxus a nevzít jednoho z mála kreativních českých hráčů?“ ptal se řečnicky ve své listopadové glose kolega Robert Neumann. Tehdy Barák znovu chyběl v nominaci kouče Jaroslava Šilhavého.

Absentoval od srazu v březnu 2023. Prý po porušení interních pravidel. A teď už je vlastně jedno, co měl 29letý Barák způsobit, zda vůbec něco provedl, co se řešilo v telefonátu s tehdejším hlavním koučem a manažerem reprezentace Tomášem Pešírem. Nastala nová doba a trenér Ivan Hašek na Baráka ihned ukázal. Logicky.

Pro český fotbal jde o nadstandardního hráče, i když v italské Fiorentině nedostává tolik prostoru, kolik by si sám jistě přál. I proto mnoho fanoušků a expertů řešilo, zda má Barák aktuálně pro národní mužstvo přínos.

Po pátečním zápase v Norsku má snad každý jasno. Barák je potřeba. Nejde jen o parádní trestňák, kterým rozhodl o výhře 2:1. Ofenzivní záložník přišel na trávník v 60. minutě a byl hned znát. Rozdával nápadité přihrávku, dokázal míč podržet i uklidnit hru.

Nikdo netvrdí, že na Barákovi má reprezentace ihned stavět. To už je na Ivanu Haškovi, jaký zvolí styl, kdo mu do něj bude nejlépe sedět, kdo zrovna v daný moment chytne nejlepší formu. Jenže vůbec nemít možnost využít takového hráče, i kdyby jen z lavičky s cílem změnit ráz zápasu, by byl hřích.

Sám Hašek to moc dobře ví. „Chyběl tady, moc fotbalistů jako on s takovou kvalitou na míči u nás neběhá. Je schopný rozhodovat důležité zápasy, což ukázal i v nedávné minulosti. Myslíme si, že má mužstvu co dát,“ říkal o Barákovi po nominaci.

A v Norsku jen zopakoval: „Víme, že se umí soustředit na nejdůležitější okamžiky v utkání.“ Ze Baráka je cítit chuť reprezentovat. Pokud obě strany našly společnou řeč, pro český fotbal jedině dobře.

Reklama