Hlavní obsah

GLOSA: Hašek na trůnu. Jen na něm je, aby umlčel kritiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stalo se očekávané – novým trenérem fotbalové reprezentace bude Ivan Hašek. Výkonný výbor FAČR jeho jmenování jednomyslně schválil, český národní tým tak má po měsíci a půl zase kouče. Jak to při takové příležitosti bývá, jedni nového kouče vítají a druzí kritizují. Nebo alespoň zpochybňují. Obě strany snášejí pádné argumenty. Kde zhruba leží pravda?

Foto: Kateřina Šulová, Sport.cz, ČTK

Ivan Hašek

Článek

Nelze přehlédnout, že Hašek poslední dekádu působil výhradně v arabském světě. Navíc bez valného úspěchu, na některých štacích skončil po pár měsících. A ani předtím, kromě působení na lavičce Sparty, žádnou trofej se svými týmy nezískal. Naposledy seděl na lavičce v březnu 2022, kdy skončil u reprezentace Libanonu. Ruku na srdce – tohle opravdu není prvotřídní vizitka pro Haškovu novou pozici. Také proto je skupina jeho kritiků větší.

Nicméně. Hašek bude mít velkou oporu ve svých asistentech. Jak bývalý asistent Slavie Jaroslav Köstl tak trenér Bohemians Praha Jaroslav Veselý mu poskytnou perfektní informační servis o českých hráčích. Z klubové úrovně mají navíc značné zkušenosti z přípravy na papírově silnější soupeře, což se na mezinárodní scéně může jedině hodit.

Haškův přínos je v síle osobnosti. Vzhledem k jeho hvězdné hráčské minulosti bude mít před svými svěřenci přirozený respekt. Nebude si muset získávat jejich důvěru, ta je dopředu daná. Přitom bude moct být rázný a tvrdý. Plusem jsou také velká motivace do trénování a zkušenosti.

Když odhlédneme od zpackané prosincové volby, kdy byla schůze výkonného výboru zrušena na poslední chvíli kvůli vysokému počtu omluvenek, je zkrátka dobře, že má česká reprezentace konečně trenéra. Vždyť už za 5 měsíců začne v Německu mistrovství Evropy.

Je na Haškovi, aby dokázal kritiky umlčet. Stále však platí a ještě dlouho bude – jmenováním nového trenéra národního mužstva český fotbal neposkočí o 30 příček dopředu na žebříčku FIFA a ani nebude porážet pravidelně elitní týmy.

Reklama