Hlavní obsah

Setkání legend: Geniální Poborského lob omráčil Portugalce i fotbalový svět

Praha

Diváci se mají na co těšit. Lákavé motto Setkání legend zve fotbalové fanoušky na reprízu finále mistrovství Evropy 1996 mezi Českou republikou a Německem. Utkání se bude hrát v pondělí 25. května od 18:00 v pražském Edenu. V dnešním dílu vzpomínek na slavný šampionát v Anglii si připomeneme čtvrtfinále, v němž Češi porazili Portugalce 1:0 a mohli se těšit na semifinále s Francií.

Mistrovství Evropy 1996 Česko - Portugalsko

 
Článek

Jeden gól jim k postupu stačil. Musel. „Věděli jsme, že Portugalci umí s míčem a jsou technicky dobře vybavení - a že tedy s nimi nemůžeme hrát otevřenou partii. Takticky jsme hráli velmi dobře," předesílá obránce Miroslav Kadlec.

„Portugalci byli velice silní, měli spoustu šancí. Petr Kouba v bráně byl zázračný, my jsme moc šancí na vstřelení gólu neměli," uznává záložník Karel Poborský.

„Nebyli jsme v utkání vůbec lepší, ba naopak. Přečkali jsme dvě tři šance Portugalců, pak v úvodu druhého poločasu Karel Poborský krásným obloučkem rozhodl o vítězství," přizvukuje mu další středopolař Radek Bejbl.

Gól posunul autora do velkého světa

Duel ve Villa Parku v Birminghamu rozhodla jediná trefa v 53. minutě. Ale jaká!

„Nic víc nemám v paměti než krásný Karlův lob, který nás posunul do semifinále," usmívá se útočník Pavel Kuka.

Po Panenkově dloubnuté penaltě ve stylu padajícího listu z finále ME 1976 ohromili Češi fotbalový svět další delikatesou. Poborský si z Portugalců udělal slalomové tyčky a svůj průnik završil neuvěřitelným lobem přes brankáře - drzým, precizním a spektakulárním.

„Vzpomínám na něj samozřejmě rád. Tento gól a tohle vítězství mě posunulo někam úplně jinam. Všichni najednou věděli, kdo jsem... Odpálilo mě to do fotbalového světa se vším všudy," libuje si Poborský.

Po gólu už to žádná paráda nebyla. „Snažili jsme se držet výsledek a gól nedostat. Už jsme hráli hodně defenzivu, ale účel světí prostředky - a šli jsme dál," uzavírá hrdina utkání.

Především jeho zásluhou se národní tým mohl začít chystat na Francouze.

Reklama

Související témata: