Hlavní obsah

S ajťákem o poháry. Bohemians zřejmě v Plzni vytasí skrytý brankářský trumf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím platí, že nikdy nechytal první ligu. Všechny okolnosti ale nasvědčují tomu, že Lukáš Soukup, 28letá brankářská trojka Bohemians, si svůj debut připíše v úterním utkání proti Plzni, naprosto klíčovém pro celý klub. Pokud Klokani totiž v následujících dvou kolech uhájí čtvrtou příčku, zahrají si poprvé od rozdělení republiky evropské poháry, konkrétně 2. předkolo Konferenční ligy. A dopomoci k zisku veledůležitých bodů na půdě účastníka letošního ročníku Ligy mistrů jim může gólman, který se ještě před necelými dvěma roky živil jako ajťák...

Foto: Nikol Kuncová

Brankář Bohemians Lukáš Soukup v akci během utkání třetiligové rezervy proti Povltavské fotbalové akademii.

Článek

Proč by měl nastoupit právě Soukup? Vysvětlení vyplývá z jednoduché, vylučovací metody. Jarní brankářská opora Bohemians, Martin Jedlička, proti Plzni nebude moci hrát kvůli dohodě o hostování, navíc jej trápí zdravotní potíže.

A jeho obvyklý náhradník Roman Valeš v posledním utkání na Spartě nejen daroval nešťastnou minelou soupeři pokutový kop, ale navíc za faul, jímž penaltu způsobil, obdržel čtvrtou žlutou kartu v sezoně. S největší pravděpodobností tak přijde velká chvíle třetího muže v pořadníku klokaních gólmanů.

Ale pozor, Soukup rozhodně není žádný nazdárek, z něhož by si ofenziva Viktorie měla nadělat trhací kalendář. V probíhajícím ročníku České fotbalové ligy osmkrát nastoupil za rezervu Bohemians, inkasoval pouze čtyřikrát a udržel hned pět čistých kont. Hraje pro něj navíc i fakt, že v kariéře již proti prvoligovému celku jednou zazářil. A není tomu tak dávno.

Zářil za Zbuzany

Vzpomínáte na 2. kolo MOL Cupu v srpnu 2021 a tehdejší šokující domácí prohru Slovanu Liberec 1:2 s třetiligovými Zbuzany? Svatyni outsidera v daném duelu hájil právě současný brankář Klokanů, jenž několika fantastickými zákroky Severočechům způsobil zdrcující a ostudnou porážku.

„Pomalu jsem z té radosti ani nemohl usnout. Ale jakmile se mi to podařilo, už se mi spalo nádherně," vyprávěl tenkrát nadšený Soukup. K přehnaným oslavám ale nedošlo, jelikož on i většina jeho tehdejších spoluhráčů musela druhý den plnit pracovní povinnosti. „V půl sedmé byl budíček a normálně jsem dorazil," vysvětloval.

Snad i díky skvělému představení v poháru si jej následující zimu vyhlédli Bohemians, kde Soukup konečně podepsal profesionální kontrakt. K tomu měl přitom blízko i dříve, ve svých dvaadvaceti letech, jenže jej téměř fatálně zradilo zdraví.

„Měl jsem na stole smlouvy od dvou prvoligových týmů a myslel si, že to konečně vyjde. Bohužel jsem se ale na dost dlouhou dobu zranil, trápil mě problém se svalem. Šestkrát jsem se vrátil a šestkrát jsem si zranění obnovil. Vše vyústilo v operaci kyčle, což mě zastavilo na dva, možná tři roky," vzpomínal po vyřazení Liberce Soukup na černé období kariéry, načež vyřkl skoro až prorocký dovětek: „Doufám ještě v prvoligové angažmá. Ještě mám čas a kdo ví, co bude?"

Sen o angažmá v nejvyšší soutěži se Soukupovi stěhováním do Ďolíčku splnil, v A-týmu se ale doposud soutěžního startu nedočkal. Poctivě plnil roli třetího brankáře a trpělivě čekal na přesně takovou příležitost, jaká se před ním naskytla právě nyní. A pokud svým výkonem bude připomínat neprůstřelnou zeď ze zmíněného pohárového duelu se Severočechy, může se stát nečekaným hrdinou závěru nejúspěšnější sezony Bohemians za dlouhá léta.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články