Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Skvělé zprávy pro reprezentaci, Barák ladí formu na Euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Euru se českému nároďáku bude zatraceně hodit. Ofenzivní záložník Fiorentiny Antonín Barák seřizuje mířidla na nadcházející šampionát i v klubovém dresu. Nedělní demolici Sassuola (5:1) ozdobil gólem a asistencí, portál SofaScore ocenil jeho výkon vysokou známkou 8,5. Šikovný středopolař se tak stal nejlépe hodnoceným krajánkem uplynulého víkendu.

Foto: Massimo Paolone, ČTK/AP

Antonín Barák z Fiorentiny oslavuje vstřelený gól.

Článek

Hlasitě si tak řekl o místo v základní sestavě reprezentace. Podobně jako při březnovém srazu. Předchozí kouč národního týmu Jaroslav Šilhavý Baráka kvůli interním neshodám přehlížel, jeho nástupce Ivan Hašek ale postoj změnil. Odpověď blonďatého záložníka? Branka proti Norsku, přihrávka na gól proti Arménii.

„Chyběl tady. Moc fotbalistů s kvalitou na míči jako on u nás neběhá,“ přiznal Hašek. „Je schopný rozhodovat důležité zápasy, což ukázal i v nedávné minulosti. Mužstvu má co dát.“

Příbramský odchovanec si tím víceméně zajistil místo v nominaci na Euro, které začíná za méně než sedm týdnů. Jenže ohledně případné vstupenky do elitní jedenáctky visely otazníky nad jeho rozehraností.

Ve Fiorentině totiž moc prostoru nedostával. V základu se objevoval spíše sporadicky, nejčastěji nastupoval z lavičky. Za sedmnáct ligových duelů, v nichž se objevil, má v současnosti na kontě jen 539 minut.

Při pětigólové kanonádě ale vyběhl na plac od úvodního hvizdu. Po hodině hry si přebral balon uvnitř vápna a s klidem zvýšil na 4:1, o chvilku později asistoval u páté trefy.

Fotogalerie

Je libo menší kuriozitu? Pro oba momenty využil slabší pravačku, ačkoliv respekt na fotbalových kolbištích budí spíše jeho preferovaná levá noha.

Fiorentina zapsala důležité tři body do tabulky a dostala se na dostřel sedmému místu, které zajišťuje postup do předkola Konferenční ligy. I díky příspěvku českého ofenzivního kreativce, ačkoliv ten dostal příležitost hlavně z důvodu rotace kádru. Pouze čtyři dny před duelem proti Sassuolu sledoval Barák ze střídačky prohru v semifinále italského poháru proti Atalantě.

„Nebylo jednoduché se z toho vzpamatovat, ale dokázali jsme to. Hráči podali skvělý výkon,“ radoval se trenér Vincenzo Italiano.

Jeho svěřencům těžké týdny nekončí. Ve čtvrtek se v semifinále Konferenční ligy utkají s belgickými Bruggami, pak následuje ligový zápas s Veronou a pohárová odveta.

Počítat se tak dá s rošádami v sestavě. Dobrá zpráva jak pro Baráka, tak českou reprezentaci.

Důvod není třeba hlouběji rozebírat.

Mít Baráka na Euru? Skvělé. Mít rozehraného Baráka? Ještě o několik parníků lepší.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.