Hlavní obsah

V Příbrami se hraje vždy těžko, pravil i přes vítězství Kováč. V odvetě nehodlá taktizovat, vadil mu terén

Polovina šichty je hotova. Fotbalisté Pardubic zvládli úvodní duel barážového dvojzápasu s Příbramí, vítězstvím 2:0 na jejím hřišti se výrazně přiblížili udržení prvoligové příslušnosti pro příští ročník. „Výsledek je uklidněním, ale celou sezonu hrajeme o život. Čeká nás druhý krok, který nesmíme v žádném případě podcenit,“ uvědomuje si kouč Východočechů Radoslav Kováč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pardubic Radoslav Kováč během utkání se Zlínem.

Článek

Ale pozor, rozhodně se nejednalo o jednoznačnou záležitost, jak by výsledek mohl mylně napovídat. Příbram hlavně v úvodním dějství hrozila a několikrát čtrnáctý celek uplynulé sezony Fortuna ligy řádně vystrašila, Pardubice naopak srážely nepřesnosti v mezihře. „V prvním poločase jsme byli nervózní, prali se s terénem. Finální fázi jsme řešili strašně lehkomyslně, navíc při nás stálo štěstí, dostali jsme dvě tyčky," ví 43letý trenér.

Rychlá branka Vojtěcha Sychry čtyři minuty po pauze ale Východočechy uklidnila. „Mám úkol tlačit se více do vápna, který se snažím plnit. Viděl jsem zakončení, odražený balon a zaplaťpánbůh jsem byl na správném místě," popisoval pardubický odchovanec klíčovou situaci.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Fotbalisté Pardubic se radují z branky

Sychra dlouho čekal na prolomení střelecké smůly, to ale přišlo v pravý čas. Na jaře totiž zapsal dvě branky, jednu v klíčovém duelu s Jabloncem, kde si Pardubice zajistily účast v baráži, a druhou právě proti Příbrami. „Už jsem byl špatný z toho, že mi to tam nepadalo. Furt jsem si říkal, čím to je a co mám změnit, až v posledních zápasech jsem to konečně prolomil. Doufám, že to vydrží i v neděli," věří 21letý křídelník.

Když po hodině hry proměnil Dominik Janošek pokutový kop po faulu Adama Petráka na veterána Pavla Černého a Pardubice odskočily na rozdíl dvou branek, bylo klíčové nepolevit v koncentraci. „Do Příbrami vždy jezdím s respektem, vyhrál jsem zde snad jen jednou, 1:0 se Spartou," pátral v paměti Kováč. „Tady se vždy hraje hrozně těžko, kluci z Příbrami mají velkou kvalitu," vysekl pak poklonu soupeři.

Náskok si každopádně Pardubice zajistily více než komfortní, takže záchrana je na dosah ruky. „V neděli ale musíme hrát obezřetně, udělali jsme teprve první krok," tuší Kováč, jenž následně odmítl jakékoliv kalkulace ohledně toho, že by jeho celku k udržení prvoligové příslušnosti v neděli stačila i těsná prohra. „Budeme hrát na vítězství s našimi úžasnými fanoušky v zádech. Chceme to dotáhnout," burcuje.

Stejným pohledem vidí odvetu i Sychra. „Do zápasu půjdeme, jako kdyby to bylo 0:0 a určitě ho budeme chtít vyhrát. Nejlépe opět s čistým kontem."

Reklama

Související témata: