Hlavní obsah

Věděl jsem, že na podzim v Plzni asi nebudu moc hrát, říká Čermák. Teď rozkvétá jako host v Bohemians

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy stačí málo. Vyprávět o tom může třeba Aleš Čermák, jenž si po dlouhé době zahrál dva celé ligové zápasy v řadě. Na podzim byl trpělivým náhradníkem v Plzni a teď se rozkoukává na hostování u rozjetých Bohemians. „Dva zápasy, dvě výhry a čtvrté místo. Snad to takhle půjde dál,“ usmívá se 28letý záložník „klokanů“. V rozhovoru pro Sport.cz mluví o rozpačitém půlroce v Plzni, o nové nadějné štaci či o budoucnosti.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Záložník Aleš Čermák (vpravo) se v zimě po letech vrátil do Prahy, z Plzně hostuje v Bohemians.

Článek

Dva celé ligové zápasy za sebou jste naposledy odehrál v červenci 2020. Neodvykl jste?

Možná trochu ano, ale teď mám radost z každé minuty. Jsem nadšený, že můžu hrát všechno a pomáhat Bohemce k nejlepší sezoně za poslední roky. Zatím držím i zdravotně, musím to zaklepat.

Chápu, i letní přípravu vám zkomplikovalo svalové zranění. A na podzim jste v Plzni stihl jen 234 ligových minut.

Tohle se zraněním nijak nesouviselo. Věděl jsem, že nejspíš nebudu moc hrávat. Čím to? Na mojí pozici byla velká konkurence a trenéři věřili jiným hráčům.

Jak jste to nesl?

Pro každého je těžké, když nehraje, ale já s tím byl vnitřně smířený. A byl jsem rád za minuty v Lize mistrů. V Plzni jsem ji ochutnal už za trenéra Vrby a užil jsem si ji i tentokrát. Bylo fajn zahrát si proti Interu a dvakrát proti Barceloně.

Doufal jste, že v zimě změníte adresu a bude líp?

Jasně. Jsem šťastný, že to takhle dopadlo. Půlroční hostování v Bohemce je v tuhle chvíli ideální.

Měl jste i jiné varianty?

Ve hře bylo třeba Polsko. Bylo to docela vážné, ale rozhodl jsem se pro Bohemku. Když jsem se díval na její podzimní zápasy, moc se mi líbila. A taky znám docela dost kluků, třeba s Adamem Jánošem jsem hrával ve Spartě a v Boleslavi. Hodně mi pomohly i telefonáty s trenérem Veselým.

Říká se o něm, že umí potenciální posily dobře přesvědčovat. Máte stejnou zkušenost?

Rozhodně, měl jsem z něj skvělý pocit. S trenérem jsme si volali několikrát a nakonec jsem dal na instinkt. Po prvních dvou kolech vím, že jsem udělal dobře.

Jaké bylo stěhování z většího klubu do skromnějšího?

Nejsem náročný. V Plzni je úžasné zázemí, ovšem i v Bohemce mám všechno, co potřebuju. Saunu, studenou vodu, fyzioterapeuty... Perfektní servis v útulném prostředí. Kromě Ďolíčku, který má svoje kouzlo, mluvím i o tréninkovém areálu v Uhříněvsi. Hrával jsem tam už v žácích, takže jsem se vrátil na známou adresu.

Navíc máte víc času na rodinu, viďte?

Jen o trochu. Bydlím na západním okraji Prahy, rozdíl mezi dojížděním do Plzně a do Uhříněvsi je zhruba desetiminutový. Když jedu přes město domů, vyzvednu děti z kroužků, což je příjemný bonus.

Zpátky k fotbalu: když jste se v zimě rozhodoval, kam dál, bylo pro vás zásadní, že se Bohemians letos neperou o záchranu?

Stoprocentně. Už na podzim měli obrovskou kvalitu a povedlo se jim prodat dva klíčové hráče do klubů z top trojky. S Bohemkou se před sezonou moc nepočítalo a kluci na tom na podzim možná vydělali, mohli jen překvapit. Jsme nahoře zaslouženě a teď bojujeme o elitní šestku, což by pro nás všechny bylo nádherné. Zvlášť, když je tabulka takhle vyrovnaná.

Bude vyrovnané i nedělní derby se Spartou?

Sparta chce každý rok hrát o titul a nemůžeme se s ní měřit ani rozpočtem, ale budeme se snažit, aby to dobře dopadlo. Na podzim kluci uhráli na Letné remízu, nic není nemožné.

Cítíte v zápasech se Spartou nostalgii? Vyrůstal jste tam a před deseti lety si za ni poprvé zahrál ligu.

Už to tak neprožívám, Sparta je pro mě minulost. Vzpomínám spíš na školu a časy v mládeži. Ve sparťanském áčku už nikdo z naší party není, takže to v neděli budu brát jako kterýkoliv jiný zápas.

V Plzni vám po sezoně končí smlouva a teď jste na hostování... Jak by to s vámi mohlo v létě dopadnout?

V hlavě si přehrávám různé scénáře, ale znáte to: realita umí být jiná. I rychlá, něco se může upéct třeba za dva, tři dny. Teď se snažím na léto nemyslet. Mám radost z vytížení i dvou vyhraných zápasů a užívám si přítomnost. A v létě se uvidí.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice